Hallitus valmistelee työsopimuslakiin muutosesitystä, joka heikentäisi työsuhdeturvaa alle 20 henkilöä työllistävissä yrityksissä. Akava vaatii maan hallitusta lopettamaan muutosesityksen valmistelun. Akavan mielestä yritysten kasvua ei pidä rajoittaa rajaamalla sääntelyä työntekijöiden määrän mukaan.
Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA on vahvasti Akavan kannan takana.
– Tänä päivänä työntekijöiden irtisanominen henkilökohtaisilla perusteilla vaikuttaa jo muutenkin helpottuneen oikeuskäytännön muuttumisen myötä. Asia on muuttunut menneistä vuosista paljon, toteaa MMA:n jäsenten oikeudellisia asioita 27 vuoden ajan hoitanut lakimies Jyrki Järvinen.
– Kyse on muustakin kuin työntekijöiden eriarvoiseen asemaan asettamisessa yrityksen koon mukaan. YT-lain kohdalla jo nähtiin, että yhtenä houkuttimena yrityksillä yhtiöittää eri toimintojaan, oli myös YT-lain soveltamisalan ulkopuolelle pääseminen. Tässä tulisi nyt toinen turha houkutin yhtiöittämisiin tai ulkoistamisiin.
Valtiovarainministeriön budjettikehysriihen yksi päätös oli, että valmistellaan työsopimuslain muutos irtisanomisperusteita koskevaan sääntelyyn. Tarkoituksena olisi keventää yksilöllisen irtisanomisen kriteereitä alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä, jotta niillä olisi matalampi kynnys työllistää uusia työntekijä.
– Tarkoitus työllistää on hyvä, mutta epävarmuus alle 20 työntekijän työpaikoilla kasvaisi. Näissä työntekijämäärään sidotuissa soveltamisissa ei ole oikein mieltä, toteaa Järvinen.
MMA:n mielestä tällaista muutosta ei pidä tehdä, koska se asettaa työntekijät eriarvoiseen asemaan yrityksen koon perusteella. Työllisyyttä lakimuutoksella ei paranneta, sen ovat jo asiantuntijatkin todenneet.