Työttömyysturva

Työttömyyskassan jäsenyydellä varmistat taloutesi tasapainon myös irtisanomis- ja lomautustilanteessa. Voit hakea kassasta ansiopäivärahaa työttömyyden iskiessä.

Työttömyystilanteessa työttömyyskassa maksaa sinulle aiempiin tuloihisi perustuvaa ansiopäivärahaa. Joskus tästä käytetään myös nimityksiä työttömyyspäiväraha tai ansiosidonnainen päiväraha. Jos et kuulu työttömyyskassaan, voit saada huomattavasti matalampaa Kelan maksamaa peruspäivärahaa.

Etenkin moni nuori jättää työelämään siirryttyään liittymättä työttömyyskassaan. Taustalla on yleensä syynä tietämättömyys Suomen työttömyysturvajärjestelmästä. Jokainen veronmaksaja osallistuu ansiosidonnaisen työttömyysturvan rahoittamiseen, mutta vain työttömyyskassan jäsenet ovat siihen oikeutettuja.

Työttömyystilanteessa sinun tulee vain noudattaa kassasi antamia ohjeita ja toimittaa tarvittavat asiakirjat kassalle. Tämän jälkeen kassa maksaa sinulle ansiopäivärahaa. Huomaathan kuitenkin, että ansiopäiväraha maksetaan aina takautuvasti.

Suomessa on useita työttömyyskassoja. Kassojen jäsenmaksuissa voi olla joitain eroja, mutta kaikki kassat toimivat täysin samalla tavalla. Kassojen toimintaa säädellään laeilla.

Milloin olen oikeutettu ansiopäivärahaan?

Jotta voit saada ansiopäivärahaa, sinun tulee täyttää tiettyjä ehtoja. Voit saada ansiopäivärahaa työttömyyskassasta, jos 

  • olet kokonaan tai osittain työtön, 
  • haet kokoaikatyötä ja olet ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistoon (TE-toimisto), 
  • olet työttömyyskassan jäsen,  
  • olet täyttänyt työssäoloehdon kassan jäsenyysaikana 
  • ja olet 17–64-vuotias (lomautustilanteessa 17–67-vuotias). 

Kun olet varmistanut, että täytät nämä ehdot, voit hakea ansiopäivärahaa kassasi ohjeitten mukaisesti. Mikäli pohdit, oletko oikeutettu ansiopäivärahaan, voit kysyä sitä matalalla kynnyksellä kassastasi.

Jäsenenämme voit liittyä KOKO-työttömyyskassaan. Mikäli pohdit, oletko jo työttömyyskassamme jäsen, voit tarkistaa sen omista tiedoistasi Oma MMA -palvelustamme tai ottamalla yhteyttä jäsenpalveluumme. Liiton jäsenyyteen ei kuulu automaattisesti työttömyyskassan jäsenyys, vaan se täytyy valita liittymislomakkeella.

Kuinka paljon voin saada ansiopäivärahaa?

Ansiopäivärahasi määrä perustuu aina aiempien tulojesi suuruuteen. Työttömyyskassa laskee ansiopäivärahasi määrän toimittamiesi asiakirjojen tai tulorekisterin tietojen pohjalta.

Jos kuukausipalkkasi on esimerkiksi 5 000 euroa, työttömyyskassan maksama ansiopäivärahasi on noin 2 150 euroa kuukaudessa. Kelan vastaavan peruspäivärahan suuruus on 724 euroa kuukaudessa.

Voit arvioida ansiopäivärahasi määrän kätevästi tästä linkistä avautuvalla laskurilla.

Pieni hinta mielenrauhasta

Kuulumalla työttömyyskassaan varmistat, että ansiosi ovat turvatut työttömyyden iskiessä.

Maksat kassamme jäsenyydestä vain 9 euroa kuukaudessa. Ei hassumpi summa mielenrauhasta?