Työhaastattelu

Työhaastatteluun valmistautumien kannattaa – se on ainutkertainen mahdollisuutesi vakuuttaa osaamisellasi. Ennen haastattelua on hyvä käydä mielessään läpi tyypillisiä työpaikkahaastattelukysymyksiä ja varautua myös niihin vaikeimpiin. Ota seuraavaksi talteen työhaastatteluvinkit!

Tunnista vahvuutesi ja tarinallista ne 

Saatat pohtia, että mitä sanoa työhaastattelussa. Kuinka vastaat neutraalisti esimerkiksi siihen, että olet saanut jostain työpaikastasi potkut? Myös työhaastattelukysymykset monesti pohdituttavat etukäteen. Muista, että valmiita mallivastauksia ei ole. Voit kuitenkin valmistautua tunnistamalla omat vahvuutesi ja tarinallistamalla ne. 

Työhaastattelussa kerro itsestäsi rohkeasti! Hyvä työnhakija tuo ilmi osaamistaan ja persoonaansa esimerkkien avulla. Ole siis konkreettinen. Onnistumiset ja aikaansaannokset eli hyödyt jäävät rekrytoijan mieleen. 

Kriittisin paikka on työhaastattelun alku – millaisen ensivaikutelman luot. Hymyile. Katso silmiin. Kättele jämäkästi. Kuuntele. Näillä yksinkertaisilla asioilla pääset jo pitkälle. 

Myös haastattelun lopetus on tärkeä kohta. Silloin jännitys – ja myös tarkkaavaisuus – saattaa laueta. Kun haastateltava on väsynyt, suusta voi päästä sammakoita. 

Varaudu erilaisiin haastattelutapoihin 

Tärkeintä työhaastatteluun valmistautumisessa on, että sinulla itselläsi on varma olo. Nuku riittävästi, laita vaatteet jo illalla valmiiksi, syö aamulla hyvin ja varaa riittävästi aikaa matkaan. Saatat miettiä, mitä laittaa päälle työhaastatteluun. Siistit vaatteet, joissa sinulla on mukava olla, ovat usein nappivalinta.

Osa työnhakijoista jännittää haastattelua kovasti. Se on kuitenkin positiivinen asia ja kertoo motivaatiosta ja halusta onnistua. Jos sinua jännittää, voit hyvin sanoa sen rekrytoijalle. Hän on sinun puolellasi. 

Varaudu myös siihen, että työhaastattelu voidaan toteuttaa puhelin-, video- tai etähaastatteluna. 

Työhaastattelun yleisimmät kysymykset

  • Kerro itsestäsi
  • Miksi haet juuri tätä työtehtävää?
  • Miksi juuri sinä olisit sopivin tähän tehtävään?
  • Mitä odotuksia sinulla on, jos tulet valituksi?
  • Mitä odotat esihenkilöltäsi?
  • Missä näet itsesi viiden vuoden päästä?

Lue koko artikkeli ››

Joskus haastatteluun saatetaan kutsua useita henkilöitä yhtä aikaa. Tällaiseen ryhmähaastatteluun osallistuu kerrallaan yleensä 3–5 henkilöä. Tarkoituksena on nähdä, kuinka suhtaudut kilpailutilanteeseen ja millaiset vuorovaikutustaidot sinulla on. 

Yhä useammin rekrytoinneissa hyödynnetään soveltuvuusarvioita. Tällöin rekrytointiprosessiin voi kuulua esimerkiksi verbaalista ja matemaattista päättelykykyä arvioivia testejä sekä psykologin haastattelu. Soveltuvuusarvioissa pyritään aina muodostamaan kokonaisuus, eikä tulkintoja tehdä vain yhden testituloksen perusteella.  

Pysy ajan tasalla

Haluatko saada muutaman kerran vuodessa sähköpostiisi inspiroivia uratarinoita ja ajankohtaistoa alalta?

Tilaamalla uutiskirjeemme liityt myynnin ja markkinoinnin sisäpiiriin.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.