Yrittäjän paperihommat

Hauskaa, että yrityksen perustaminen kiinnostaa sinua! Jotta homma pelittää hyvin eikä esimerkiksi viranomaisten kanssa tule nokkapokkaa, olemme koonneet tähän muutamia – ehkäpä vähän niitä tylsempiä – yrittäjän vastuulle kuuluvia pakollisia tehtäviä.

Talous 

Kauppa käy ja rahaa tulee ovista ja ikkunoista sisään? Muistathan kaupanteon lomassa nämä yrityksesi taloudenpitoon liittyvät velvollisuudet:

  • Kirjanpitovelvollisuus, jonka tärkein tehtävä on muodostaa johdonmukainen kuva yrityksesi taloustilanteesta. Kirjanpito erittelee myös sen, mitkä ovat yrityksesi varoja ja mitkä omiasi. Yritykselläsi on oltava vähintään niin kutsuttu yhdenkertainen kirjanpito.  
     
  • Arvonlisäverovelvollisuus, joka riippuu yrityksesi vuotuisesta liikevaihdosta. Yritys on arvonlisäverovelvollinen, jos sen liikevaihto ylittää 12 kuukauden tilikauden aikana 10 000 euroa. 1.1.2021 tai sen jälkeen alkaneissa tilikausissa raja on 15 000 euroa.  

Vakuutukset

Huolehdi, että yrityksesi vakuutukset ovat kunnossa. Näin turvaat toimeentulosi myös silloin, kun sattuu ja tapahtuu. 

Yrittäjän eläkevakuutus (YEL) 

Yrittäjän eläkevakuutus (YEL) on lakisääteinen vakuutus, jonka tarvitset, kun olet aloittanut yrittäjätoiminnan. YEL-vakuutus kerryttää sekä työeläkettäsi että turvaa toimeentulosi silloin, kun sairastut, menetät työkykysi tai jäät vanhempainvapaalle. Vakuutus on lakisääteinen, etkä voi korvata sitä vapaaehtoisilla eläkevakuutuksilla. 

YEL-vakuutus on pakollinen, kun  

  • YEL-työtulosi on vähintään 8 261,71 euroa (2022)  
  • yrittäjätoimintasi jatkuu yhdenjaksoisesti vähintään neljä kuukautta  
  • työskentelet omistamassasi yrityksessä.  

Sinulla on oltava YEL-vakuutus myös silloin, kun toimit yrittäjänä sivutoimisesti, jos vakuuttamisen edellytykset muutoin täyttyvät. Jos työskentelet samaan aikaan palkansaajana toisessa yrityksessä, maksaa työnantajasi palkastasi työntekijän eläkelain mukaiset maksut. Tällöin voit olla samaan aikaan sekä YEL- että työeläkevakuutettu.   

Vakuuttamisvelvollisuus alkaa yrittäjillä 18 vuoden iän täyttämistä seuraavan kalenterikuukauden alusta ja jatkuu sen kuukauden loppuun, jolloin yrittäjä täyttää 68 vuotta. Vakuuttamisen yläikäraja nousee portaittain siten, että se on 68 vuotta vuonna 1957 ja sitä ennen syntyneillä, 69 vuotta vuosina 1958–1961 syntyneillä ja 70 vuotta vuonna 1962 ja sen jälkeen syntyneillä.  

Lisätietoja yrittäjän eläkevakuuttamisesta saat siltä vakuutusyhtiöltä, jonka valitset vakuuttajaksesi. YEL-vakuutusta tarjoaa muun muassa Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Elo

Muut yrittäjän vakuutukset  

YEL-vakuutuksen lisäksi yritykselläsi voi olla muita toimialakohtaisia pakollisia vakuutuksia. Näitä voivat olla esimerkiksi potilasvakuutus ja ympäristövahinkovakuutus.  

Jos yritykselläsi on työntekijöitä, on sinun huolehdittava myös työnantajavakuutuksista, kuten lakisääteisestä tapaturmavakuutuksesta ja työeläkevakuutuksesta. Yrityksesi ajoneuvoille on taas otettava liikennevakuutus.  

Vapaaehtoisia vakuutuksia yrityksellesi ovat esimerkiksi erilaiset terveysturvat, vastuuvakuutus ja oikeusturvavakuutus.