Työelämän monimuotoistuessa Akava liittoineen – myös MMA – vahvistaa yrittäjien edunvalvontaa ja palveluja.
− MMA:lla on ollut yrittäjäjäseniä aina ja yrittäjien huomioiminen ja edunvalvonnan kehittäminen myös akavalaisten liittojen kautta on meille luontevaa, toteaa MMA:n toiminnanjohtaja Juha Häkkinen.
Tänään aloittaakin toimintansa yksi Suomen suurimmista yrittäjäjärjestöistä AKY – Akavalaiset yrittäjät ry. Akateemiset yrittäjät AKY ry ja Entre – Akavan yrittäjät ja itsensätyöllistäjät ry poistuvat samalla järjestökartalta.
− Aiemmat Akavan yrittäjätoimintaa hoitaneet kaksi järjestöä yhtyvät nyt yhdeksi tehokkaammaksi pumpuksi, Häkkinen jatkaa.
Akavalaiset yrittäjät ry:hyn kuuluu yhteensä 21 järjestöä. Ensimmäisenä puheenjohtajuuden ottaa kaupallinen ala, kun puheenjohtajaksi valittiin Timo Saranpää, yrittäjä ja Suomen Ekonomien puheenjohtaja.
– Asiantuntija- ja tiimiyrittäjyys ovat selvästi nousevia trendejä työelämässä. Tällaiset yritykset odottavat erilaisia palveluita ja edunvalvonnallisia painotuksia kuin perinteiset yksinyrittäjät tai pk-yritykset. Yhdistämällä akavalaisen yrittäjäkentän voimat pystymme paremmin tarjoamaan uudenlaisia jäsenpalveluita, ennakkoluulotonta edunvalvontaa ja enemmän verkostoitumismahdollisuuksia eli kaikkea sitä, mitä jäsenet erityisesti toivovat, toteaa Akavalaiset yrittäjät ry:n puheenjohtaja Timo Saranpää.
AKY:n varapuheenjohtajat Salla Luomanmäki ja Mika Uusi-Pietilä toteavat, että AKY pyrkii varmistamaan, että perinteisen akavalaisen yrittäjyyden rinnalla otetaan huomioon itsensätyöllistäjät. Dialogin käyminen eri toimijoiden kanssa sekä työelämän muutoksiin reagoiminen on akavalaisille yrittäjille keskeistä. Akavalaisesta yrittäjyydestä suuri osa on asiantuntijayrittäjyyttä ja sen tueksi tarvitaan usein muuta osaamista ja yrittäjyyttä.
MMA:n toiminnanjohtaja Juha Häkkinen jatkaa, että MMA tietenkin tarjoaa omille yrittäjäjäsenilleen edelleen entiset palvelut – kärjessä vahva lakimiesneuvonta oikeusturvavakuutuksella höystettynä. Palveluja myös kehitetään omana toimintana ja yhteistyössä muiden Akavan yrittäjäliittojen kanssa.
Akavan tavoitteena on työllisyyden ja työllistyvyyden lisääminen, osaamisen kehittäminen sekä toimeentulon ja turvan varmistaminen työn tekemisen muotoja katsomatta. Akava julkaisi vastikään monimuotoisen työn ohjelman.
– Yrittäjyyden ja itsensätyöllistäjien merkitys kasvaa nopeasti seuraavina vuosina. Akavan kenttä näyttää taas mallia siinä, miten se pystyy ketterästi muokkaamaan toimintatapojaan muuttuvan työelämän ja jäsenten muuttuvien tarpeiden mukana, toteaa Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.