Alina Semeniachenko valmistui Jyväskylän ammattikorkeakoulun International Business -ohjelmasta kesällä 2022. Hän opiskeli teknologialiiketoimintaa ja tulevaisuuden ennakointia.
− Olin vasta 17-vuotias hakiessani Suomeen opiskelemaan. Tunsin Suomeen muuttaneita ihmisiä ja tiesin, että Suomi on erittäin turvallinen paikka. Eikä ole kaukana kotoa Venäjältä; väliä on nopea matkustaa. Koulutusohjelma oli minulle sopiva ja koulutus laadukasta.
Kun korona sulki opiskelupaikan, opinnot etenivät suuren osan ajasta etänä vanhempien luona Venäjällä lähellä Moskovaa.
− En kommunikoinut paljoa suomalaisten kanssa.
Opiskeluaikana Semeniachenko oli myös vaihdossa Wienissä itävaltalaisessa ammattikorkeakoulussa. Opinnot päättäneen harjoittelujakson hän teki englanniksi kansainväliseen markkinointiin keskittyvässä tiimissä suomalaisessa Paptic Oy:ssä.
Nyt Semeniachenko tekee osa-aikaisesti markkinointitutkimusta ja työskentelee sushiravintolassa, mutta mieli hakee tuoretta ammattia vastaavaa kokoaikatyötä.
− Jos et osaa suomea, menetät automaattisesti työllistymismahdollisuuksia. Suurin pelkoni on, että jään tekemään sushia. Se kun ei ole minun unelmatyöni.
Semeniachenko hakee työpaikkoja Suomen lisäksi muualtakin Euroopasta. Venäjälle hän ei nyt haluaisi palata. Hän kokee, että ulkomaalaisen on helppo asua Jyväskylässä. Palvelut hoituvat virastoissa englanniksi, ja yleisestikin ihmiset osaavat englantia. Ammattikorkeakoulussa opinnot ja tapahtumat olivat englanniksi. Siellä myös tuettiin opiskelujen ulkopuolisessa elämässä.
Kysymys konkarille
Teknologia ja automaatio ovat helpottaneet työtä. Voiko tällä olla vaikutusta palkkaukseen tai työtuntien määrään?
”Työelämä muuttuu nopeasti teknologian myötä. Rutiinityö vähenee, samalla kun luova ja kehittävä työ lisääntyy. Oman osaamisen kehittäminen on avain menestykseen. Myös yrittäjyys ja projektiluontoinen työ houkuttelevat monia. Rohkeasti uusia mahdollisuuksia tavoittelevat työntekijät voivat saavuttaa menestystä urallaan. Osaajat tuottavat lisäarvoa työn- tai toimeksiantajalleen jatkossakin, ja heidän ansiokehityksensä on suotuisaa. Jos omalle osaamiselle ei riitä kysyntää, voi myös ansiotaso heikentyä.”
Vastauksen antoi MMA:n kehityspäällikkö Samuli Myllyharju.
Alina Semeniachenko, 21
- Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK, International Business -ohjelman teknologialiiketoiminta ja tulevaisuuden ennakointi, 08/2019–07/2022
- Vaihto-opiskelu: Fachhochacule des BFI Wien, Euroopan talous- ja yritysjohtaminen, 2022
- Opiskeluharjoittelu: markkinatutkimus, Paptic Oy, 09/2022–11/2022
- Opinnäytetyö: Location-aware and adaptive mobile marketing communications of the future: Ideation of service containing Blockchain technology, 2022