Työttömyyden pitkittyessä työn saanti vaikeutuu. Moni käy läpi satojen hakemusten rumban, odottaa turhaan kutsua haastatteluun, saa kymmeniä ei-vastauksia tai kohtaa syvän hiljaisuuden hakuprosessin etenemisestä.
Mitä tehdä toisin, jotta työttömyyden saisi katkaistua? Mistä löytää piilotyöpaikat?
1. Hae suoraan yrityksiin.
Tulemme helposti hakeneeksi paikkoja, joista kilpaillaan eniten. Nämä ovat paikkoja, joista ilmoitetaan verkon työpaikkaportaaleissa tai lehdissä.
Sen sijaan voit tehostaa työnhakua keskittymällä sinulle sopivien yritysten ja niiden piilotyöpaikkojen löytämiseen.
Kohdista hakusi yrityksiin, jotka kasvavat. Kasvuyritykset löydät helposti hyödyntämällä esimerkiksi Kauppalehden Maakunnan Menestyjät -listaa, Talouselämän 500 suurimman suomalaisen yrityksen listausta sekä erilaisten yrittäjäjärjestöjen tietoja.
Tietoa yrityksen tuloksesta saat yrityksen sivuilta tai Patentti- ja rekisterihallitukselta, minne jokaisen osakeyhtiön on toimitettava tilinpäätöksensä.
Uusia työtehtäviä saattaa avautua myös silloin, kun yritys on palkannut talon sisällä avautuneeseen tehtävään oman työntekijän ja hänen vanhaan toimeensa etsitään osaajaa.
Valtaosa työpaikoista on piilotyöpaikkoja ja kilpailu niissä on kaikkein pienin. Jotta kuulisit näistä paikoista, pyri verkostoitumaan alasi ammattilaisten kanssa.
MMA:n selvityksen mukaan yritykset hyödyntävät todella paljon heille tulevia hakemuksia. Erään selvityksen mukaan viimeisen vuoden aikana yritykset ovat palkanneet jopa 38 % työntekijöistä avoimien hakemusten perusteella, kun rekrytointifirmojen osuus täytössä on vain 15 %.
Pyri siis hakemaan suoraan yrityksiin niin, että pääset esittelemään osaamistasi. Myynnin ammattilaisena suhtaudu tapaamiseen aivan kuin sopisit asiakaskäyntiä. Tällä kertaa vain myyt omaa osaamistasi.
2. Panosta työnhakuusi
Paranna työnhakusi laatua prosessin joka vaiheessa. Yleensä tyydyttävällä tasolla hoidettu hakuprosessi ei johda uuteen työpaikkaan edes työssä jo olevalla.
Työnhakusi laatua voit parantaa muun muassa näyttämällä asenteesi hakuvaiheessa ja kunkin haastattelun jälkeen. Valmistaudu haastatteluun kunnolla: mieti, miten pystyt näyttämään osaamisesi, motiivisi, asenteesi ja sitoutumisesi eri kysymyksissä.
3. Pura rekrytoijan pelot
Jos epäilet, että ikä on rekrytoinnissa kynnyskysymys, ota asia esille. Älä kuitenkaan puhu suoraan iästä, vaan korosta sitä, miten ikä on vahvuus eli kerro näyttöjä osaamisestasi ja saavutuksistasi.
Pitkään työttömänä olleen odotetaan kehittävän osaamistaan ja huolehtivan itsestään. Vahvistat pelkoja, jos olet täysin passiivinen.
Voi joutua purkamaan rekrytoijan pelkoja myös silloin, jos olet vaihtamassa esimiehestä asiantuntijaksi tai suuresta yrityksestä pieneen. Kaikki pelot kannattaa itse purkaa, vaikkei niitä kysyttäisi. Muuten saatat olla rannalla jatkosta, eikä syytä kerrota.
4. Hio hakupaperit kuntoon
Hio hakupaperit timanttisiksi. Moni pilaa parhaat kontaktit keskinkertaisella hakemuksella ja CV:llä ja sortuu pahimmillaan kopioimaan valmiita pohjia tai lähettämään saman hakemuksen eri paikkoihin personoimatta sitä haettavaa tehtävää ajatellen.
Tämä on rekrytoijalle selvä viesti, ettei hakija halua tähän yritykseen ja tähän työtehtävään. Jokainen hakemus on tehtävä yksilöllisenä, sillä ammattirekrytoija tunnistaa kopiot aidoista.
5. Etsi tukea työnhakuusi
Käynnissä on työnhakua tukevia hankkeita, joiden kautta voi kohdata työnantajia, saada käytännön neuvoja hakuprosessin eri vaiheisiin ja hyödyntää vertaistukea.
Uudellamaalla voit ilmoittautua Työnhakuveturin työnhakuboosteriin. Sen kautta työllistyy peräti puolet yli 50-vuotiaista yli vuoden työttömänä olleista, kun itse toimien prosentti on vajaa viisi. Lisätietoa saa Työnhakuveturin sivuilta.
Muista vastaavia hankkeita on ympäri Suomea: Varsinais-Suomessa Myyjähautomo, Pirkanmaalla Uratehdas, Oulussa Uranoste ja Satakunnassa Salpa-projekti.
Voit parantaa työnhakuvalmiuksia myös MMA:n ja UP Partnersin TyönhakuAkatemian avulla. Se on itsenäiseen opiskeluun pohjautuva verkkovalmennus, jonka avulla voit kehittää työnhakustrategiaasi ja hakupapereitasi. Palvelu on MMA:n jäsenille maksuton.