Tyypillisin virhe on hakea monia eri työpaikkoja täsmälleen samalla hakemuksella. Työnhakijana sinun kuitenkin tulee pitää mielessä, että jokainen työpaikka on ainutlaatuinen mahdollisuus. Siksi hakemuksen tulee olla kohdistettu juuri kyseiseen tehtävään. Muistathan tuoda esiin työpaikkailmoituksessa mainittuja asioita.
Satoja hakemuksia vuosittain käsittelevät ammattilaiset ovat herkkiä huomaamaan, oletko todella perehtynyt siihen, millainen tehtävä on kyseessä ja oletko siitä aidosti kiinnostunut. Ei ole yhtä oikeaa työhakemusmallia, päinvastoin, juuri sinun omat sanasi ovat oikeita. Peilaa omia vahvuuksiasi suhteessa avoimeen tehtävään.
Pitkä, lavea ja polveileva hakemus on tehokas tapa puuduttaa rekrytoijan mielenkiinto ja varmistaa, että hakemus päätyy mappi ööhön. Ole siis selkeä, johdonmukainen ja napakka.
Epäonnistut varmasti, kun…
Jos olet huonosti nukutun yön jälkeen hieman myöhässä ja tukka sekaisin onnistunut pääsemään haastatteluun asti, sinulla on edelleen hyvät mahdollisuudet epäonnistua.
Osoita, että et tiedä juuri mitään siitä yrityksestä, johon olet pyrkimässä tai että olet unohtanut, mitä työpaikkahakemuksessa haluttiin.
Seuraavaksi voit tehdä ”vaikutuksen” haukkumalla edellistä tai nykyistä työantajaasi tai miksei myös entisiä työtovereitasi. Näin viestit rekrytoijalle, että seuraava mollaamisen kohde on todennäköisesti uusi työnantaja.
Pahimman mokauksen teet, kun vastaat vilpillisesti ja teeskentelet jotain muuta kuin todellisuudessa olet. Voit esimerkiksi ottaa kunnian muiden tekemistä töistä tai liioitella vahvasti osaamistasi ja saavutuksiasi.
Jos kuitenkin haluat onnistua…
Panosta työpaikkahakemukseen. Videokin on jees.
Ota mahdollisimman tarkkaan selvää yrityksestä, jonka palvelukseen haluat. Voit esimerkiksi etsiä LinkedIn-verkostostasi henkilöitä, jotka ovat tai ovat olleet kyseisen yrityksen palveluksessa.
Haastattelun tärkein hetki on alku – anna siis hyvä ensivaikutelma. Hymyile, katso silmiin, kättele jämäkästi.
Kuuntele ja tee itsekin kysymyksiä. Ole innostunut ja näytä se.
Ole täysin rehellinen, kukaan ei jaksa teeskennellä kovin pitkään. Jos haastattelija luulee, että olet jotain muuta kuin aidosti olet, siitä kärsii myös yritys, sillä väärät rekrytoinnit tulevat kalliiksi.
Muista, että edellisiä työantajia ei haukuta koskaan. Ei, vaikka olisi syytäkin.
Asiantuntijoina varatoimitusjohtaja Anu Ahokas StaffPoint-konsernista, Valion henkilöstöjohtaja Sirkka-Liisa Kulmala sekä Valion henkilöstöpäällikkö Paula Arola.