Best Seller -voitto osoitti alavalinnan oikeaksi

Keväällä järjestetyn Best Seller -kilpailun voittajaa Sampo Lavosta kiehtoo erityisesti yritystenvälinen myynti. Hän toivoo saavansa käytännön työkokemusta jo opiskelujen ohella.

Myynnissä parasta on se, että se on monipuolista, sanoo Best Seller -kilpailun tämän vuoden voittaja Sampo Lavonen

− Siinä pääsee keskustelemaan ihmisten kanssa ja aidosti auttamaan asiakkaita.

Korkeakouluopiskelijoille suunnattuun kilpailuun ja siihen valmentavaan kurssiin osallistuminen merkitsivät Lavoselle paljon. Kilpailuun valmistautuminen toi arvokasta oppia myynnistä ja kilpailumenestys osoitti, että kouluttautuminen myyntialalle oli oikea valinta. Voiton myötä itsevarmuus omaan osaamiseen sekä motivaatio alaa kohtaan kasvoivat.

− Olen myyntialalla vielä uran alussa. On tosi hienoa, että tässä vaiheessa on jo saavuttanut tällaisen jutun. Toisaalta tässä on vielä pitkä matka sinne ihan huipulle, mutta kilpailu antoi lisää potkua ja motivaatiota jatkaa sinne saakka.

”Yritykset tarvitsevat myyntiä, jotta pysyvät elossa.”

Myynnin saralla Lavosta kiinnostaa erityisesti B2B-puoli. Hän perustelee kiinnostustaan sillä, että B2B-myynti on ratkaisukeskeisempää kuin B2C-myynti, jossa tyydytetään vain ostotarpeita jollekin tuotteelle. Hän toivoo oppivansa lisää käytännön työstä mahdollisesti jo koulun ohella. Aikaisemman työkokemuksen kautta talotekniikan ala on hänelle yksi mahdollisista vaihtoehdoista, mutta myös tapahtuma-ala kiinnostaa.

− Myynnissä on se hienous, että se on niin monipuolista ja sitä tarvitaan kaikessa, oli mikä tahansa palvelu tai tuote kyseessä. Kaikki yritykset ja kaikki toiminnot tarvitsevat rahaa ja myyntiä, jotta pysyvät elossa ja kasvavat.

Sampo Lavonen harrasti tanssia 15 vuoden ajan. Vaikka entinen haaveammatti tanssijana ei myöhemmin enää tuntunutkaan kiinnostavalta, uskoo hän tavoitteellisen harrastuksen tuoneen mukanaan työelämässä hyödyllisiä taitoja, kuten ryhmätyötaitoja ja kurinalaisuutta.

Kysymys konkarille

Kuinka ihmisen rooli pitää huomioida B2B-myynnissä, ja miten teknologian kehittyminen ja tekoäly muuttavat tätä?

”Tekoäly ja robotiikka vapauttavat ihmiset algoritmisesta, lineaarisesta rutiinityöstä. Ihmisen aika vapautuu luovaan ja sosiaaliseen työhön. Ihmisellä on jatkossakin työnkuvan ja -sisällön muuttumisen kautta paikkansa etenkin kolmesta syystä: ihminen kykenee luomaan luottamusta, ratkaisemaan sellaisiakin ongelmia, joita ei ole aiemmin vielä kohdattu sekä hoitamaan monimutkaisiakin sopimusneuvotteluita pienimmän yhteisen nimittäjän löytämisen kautta. Vuorovaikutustaidot ja etenkin kyky kohdata empaattisella, tunteiden tasolla tulevat olemaan entistä merkittävämmässä roolissa. Nämä ovat myös niitä taitoja, joihin tulee panostaa, jos haluaa tulevaisuudessa pärjätä B2B-myyntityössä.”

Vastauksen antoi Otaverkon varatoimitusjohtaja Lenni Laukkanen.

Sampo Lavonen, 23

  • Myynnin tradenomiopiskelija, Haaga-Helia 2021–2024
  • Tapahtuma-avustajien Team Leader, Nordic Business Forum 2023
  • Tapahtuma-avustaja, Nordic Business Forum 2022
  • Dreambroker, kesätyö 2023
  • LVI-asentaja
Kuva Timo Porthan