Johda itsesi ruuhkavuosien läpi

Näillä kolmella neuvolla rakennat arjestasi sujuvampaa vauhdikkaiden vuosien aikana.

Tänä vuonna ilmestyneen Ruuhkavuosioppaan mukaan tärkeintä ruuhkavuosissa luovimisessa ovat itsensä johtamisen taidot.

Kun elämäntilanne asettaa rajoitteita, eivätkä aika tai voimavarat riitä kaikkeen, kirjoittajat neuvovat pitämään omat tavoitteet kirkkaana. Elämäntäyteisiä vuosia helpottaa, kun työntekijä ymmärtää oman elämänsä ja työnsä merkityksen ja suunnan suuressa mittakaavassa.

Poimi Ruuhkavuosioppaan kirjoittajien vinkit työelämään:

1. Kirkasta

Kirkasta itsellesi, mitä haluat ja mitä teet. Selvitä tärkeimmät perustehtäväsi, vastuusi ja asiat, joihin voit työssäsi vaikuttaa. Keskity niihin.

Päätä, mitä tehtäviä teet mihinkin aikaan päivästä oman luonnollisen työskentelyrytmisi perusteella.

2. Priorisoi

Priorisoi se, mitä teet. Pidä yhtä tehtävälistaa ja aseta rajat jämäkästi. Tee vain yhtä asiaa kerrallaan − multitaskaaminen ei ole enää muodissa.

Muista avoimuus – kerro töissä, miksi ylitöihin jääminen ei tänään onnistu, ja viesti avoimesti saamistasi joustoista.

Harkitse, milloin voit joustaa yllättävissä tilanteissa. Kerro selkeästi, milloin et voi ottaa lisää tehtäviä.

Älä ole ”joku muu”, jonka vuoksi uusia rekrytointeja ei tehdä, koska työt tulevat tehdyksi nykyisilläkin resursseilla.

3. Karsi

Ruuhkavuosina viikko-ohjelmaan ei mahdu samoja asioita kuin aiemmin. Karsi vähemmän tärkeät pois. Älä kuitenkaan luovu auttamisesta, ystävällisyydestä ja yhteisöllisyydestä. Pidä kalenterissasi myös omat odotuksesi ja tarpeesi.

Töissä ylimääräistä työtä voi karsia lähettämällä viestit oikeissa kanavissa. Käy työkaverin ovella sähköpostin lähettämisen sijaan, tehosta palaverikulttuuria.

Ruuhkavuosista superaikaan

Kirjan tekijöiden tavoite on muuttaa ruuhkavuosipuhe ratkaisukeskeisemmäksi. Hektiset vuodet voivat olla hyvä elämänvaihe, jonka aikana on mahdollisuus kasvaa ja oppia improvisoimaan.

Ruuhkavuosimyönteinen kulttuuri luodaan luottamalla siihen, että työn ja muun elämän yhteensovittaminen onnistuu. Siihen voi vaikuttaa tekemällä itse rohkeita ratkaisuja ja tuomalla esiin tuoreita näkökulmia esimerkiksi uusien työpaikan toimintatapojen myötä.

Kirjoittajat haastavat lukijaa korvaamaan ruuhka-sanan toisella ilmaisulla. Miltä kuulostaisivat tehovuodet, vauhtivuodet, superaika tai tarmoaika?

 

Laura Hannola, Julia Isoniemi, Johanna Kalliomäki, Linda Rautanen, Laura Rönnholm & Riina Salmivalli: Ruuhkavuosiopas. Rakenna hyvä arki ja kukoista töissä. Tuuma 2019.

Miten myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset yhteensovittavat työn ja muun elämän. Lue lisää