Korjauslakkaa, juhlia ja jääkaapin kokoisia tietokoneita – Gunillan vaiherikas työpolku

Valinta MMA:n kunniajäseneksi valtuustomme kevätkokouksessa oli Gunilla Pluténille mieluinen yllätys. Yli 40 vuoden urallaan MMA:n johdon assistenttina Gunilla on nähnyt ammatillisen etujärjestömme kehityksen monet eri vaiheet. Hauskojakin muistoja vuosiin mahtuu.

Gunillan valinta oli historiallinen, sillä hän on ensimmäinen MMA:n kunniajäseneksi valittu nainen. Kunniajäsenyys on palkinto hyvästä työstä, ja se on perinteisesti annettu esimerkiksi pitkäaikaisesti puheenjohtajina toimineille jäsenille. Palkinnoksi valittu henkilö saa paitsi kunniakirjan myös vapautuksen jäsenmaksuista sekä kutsun osallistua kunniajäsenenä muun muassa liittokokouksiin ja joululounaille.

− Olin sekä yllättynyt että otettu valinnastani. En ollut ajatellut, että myös MMA:n työntekijät voivat saada tällaisen jäsenyyden, Gunilla kertoo.  

Valintaperusteissa nousi esiin se, että Gunilla nauttii ehdotonta kunnioitusta ja luottamusta aktiivien ja jäsenistön keskuudessa. Lisäksi hänen toimintaansa kuvaa oikeudenmukaisuus.

− Aina en ole kelloa katsonut, kun olen puhelimeen vastannut. Yhdistyksessä toimivillekin on helpompaa ottaa yhteyttä iltaisin, kun MMA-asioille on paremmin aikaa työpäivän jälkeen. Lisäksi olen pysynyt asiallisena tilanteessa kuin tilanteessa. Uskon, että tällä on ollut merkitystä valinnassa, pohtii Gunilla.

Valintaansa Gunilla ei ehtinyt juhlistamaan, sillä lapsenlapsen ristiäiset olivat heti valtuuston kokouksen jälkeen. Hän aikoo jatkossa olla hyvänä esimerkkinä muille, mikä on Gunillan mielestä kunniajäsenen tehtäväkin.

Mukavia muistoja vuosien varrelta

Gunilla on toiminut ammatillisen etujärjestömme palveluksessa yli 40 vuoden ajan useiden hallitusten ja liiton operatiivisen johdon assistenttina luottamuksellisissa tehtävissä. Näiden vuosien aikana Gunilla on nähnyt liiton kehittyvän harppauksilla eteenpäin. Samalla myös oma työ on muuttunut paljon.

− Olen ilokseni päässyt tutustumaan valtavaan määrään ihmisiä, joista monet ovat vähintään hyvän päivän tuttuja. Lisäksi olen päässyt näkemään erilaisia paikkoja aina Eurooppaa myöten. Tämä ja työni vapaus ovat olleet mieluisia asioita urani aikana, kuvaa Gunilla.

Gunillalle ovat jääneet mieleen lukuisat tapahtumat, kuten yhdistysten vuosijuhlat, aktiivi- ja kesäpäivät sekä monet muut. Erityisen mukavia olivat ne tapahtumat, joihin myös lapset pääsivät mukaan. Gunillan oma poikakin tykkäsi niistä kovasti.

Gunillan lapset kasvoivat samaa tahtia työvuosien aikana. Ennen tietokoneiden tuomaa helpotusta paperitöihin saattoivat työpäivät venyä pitkiksikin, eikä viikonlopputyötkään olleet poikkeuksellisia. Gunillan pojasta tämä oli hauskaa, ja joskus hän kysyikin: ”Milloin me leikitään taas sitä paperisotaa?”. Pääsipä lapsenlapsikin kerran avoautoajelulle, mistä tehtiin juttu MMA:n lehteen.

− Talven pitkien työpäivien vastapainoksi saimme sitten pitää pidempiä kesälomia, parhaimmillaan jopa kahdeksan viikkoa. MMA onkin ollut hyvä työnantaja, kun meistä työntekijöistä on pidetty aina huolta sekä työvälineet ja edut ovat olleet erinomaisia, kehuu Gunilla.

Jotain uutta ja jotain samaa

MMA:ssa oli vajaat 4 000 jäsentä, kun Gunilla alun perin aloitti työt rekisterinhoitajana. Tämän jälkeen liitto on kasvanut ja kehittynyt valtavasti. Aiemmin käytössä ollut jääkaapin kokoinen tietokone on vaihtunut näppärän kokoisiin läppäreihin, tekstejä ei enää kirjoiteta kirjotuskoneella ja korjata korjauslakalla, ja alueyhdistysten toiminta on muuttunut herrasmiesklubimeiningistä ammattimaisempaan tekemiseen.

Mukana on edelleen jäseniä jopa yli neljännesvuosisadan takaa. Gunillan mielestä on harmi, kun nykyään yhteen ammattiliittoon sitoutuminen pidemmäksi aikaa on vähentynyt. Jäsenmääräkään ei enää kasva samaa tahtia kuin huippuvuosina 90-luvun alussa, jolloin yhden vuoden aikana MMA:han liittyi parhaimmillaan vajaat 2 000 uutta jäsentä.

− Yksi syy tähän voi olla se, että esimerkiksi myyntiammatti on muuttunut paljon. Myyjä ei ole enää pelkkä myyjä, vaan työnkuvaan kuuluu paljon muutakin, Gunilla pohtii.

Jotain on pysynyt ennallaankin. Gunillan mukaan alueyhdistysten aktiiveilla on edelleen erittäin vähän aikaa yhdistystehtävien hoitamiseen vapaa-ajallaan, vaikka nyt heillä on käytössään erittäin hyvät työvälineet. Ihmiset ovat onneksi yhtä mukavia kuin ennenkin ja innolla mukana toiminnassa, mikä on erittäin hyvä juttu.

Gunilla kiittää ihan jokaista, jonka on työpolullaan tavannut. Työvuosien aikana tutuksi ovat tulleet yhdistysaktiivien lisäksi lukuisat yhteistyökumppanit, muiden liittojen toimihenkilöt ja kollegat eri yrityksistä. Syksyllä Gunillaa odottavat uudet tuulet mukavien eläkepäivien merkeissä.