Kun Canonin tapainen globaali yritys tarjoaa asiakkailleen markkinointipalveluja, sillä on epäilemättä myös jokin taka-ajatus, mutta hyviä neuvoja ei kenenkään kannata sivuuttaa. Katsotaan siis, miten Canon auttoi messuilla asiakasyritystään lanseeraamaan maastopyörän.
– Suunnittelimme asiakasyritykselle painetun esitteen ja kutsuimme sillä yrityksen asiakkaat uuden pyörän lanseeraustilaisuuteen, kertoi Canon Eurooppaa edustava Matthew Cross Canon EXPO 2015 -tapahtumassa Pariisissa.
Painetun esitteen lisäksi viestiä uudesta pyörästä levitettiin eri kanavien kautta: kutsuttu voi mennä yrityksen verkkosivuille ja rekisteröityä siellä tilaisuuteen. Hän voi tilata verkosta myös kaikki mahdolliset lisävarusteet, kun pyörä tulee myyntiin.
– Tässä teemme asiakkaalle parhaillaan minuutin mainosvideota pyöristä. Haluamme esittää, millä kaikilla tavoin markkinointiyritys pystyy auttamaan yrityksiä lanseeraamaan uusia tuotteita käyttämällä eri ohjelmia ja ratkaisuja, joita Canonin teknologia pystyy tarjoamaan, Cross jatkoi.
Personoituja dokumentteja
Canonin ohjelmistokumppanina toimii OL-yhtiö. Hyväksi täydennykseksi tai ehkä pikemminkin lähtöpisteeksi OL-yhtiön Ison-Britannian ja Pohjoismaiden toiminnoista vastaava Matt Irish suositteli Objectif Lune -ohjelmistoa. Se mahdollistaa tiedonkeruun asiakkaan eri järjestelmistä ja niiden kokoamisen hyödynnettäväksi dataksi.
– Sen pohjalta voimme luoda pitkälle personoituja dokumentteja lähetettäväksi asiakkaille. Ja mikä parasta, voimme käyttää siihen yhtä hyvin printtiä kuin sähköpostia, luoda verkkosivuille aiheeseen liittyvää sisältöä. Näin voimme lähestyä asiakasta hyödyntämällä samaa dataa mutta eri viestintävälineitä ja varmistua, että hän saa viestimme, Irish kertoo.
Jos asiakkaalla ei ole omaa dataa, sitä voidaan hankkia ulkopuolelta.
– Hankimme dataa myös taustatiedoista, joista sitä on normaalisti vaikea saada, ja tuomme sen saataville niin, että asiakas voi sitä käyttää omaan viestintäänsä.
Aina on varaa parantaa
Idea on, että asiakas ostaa ohjelmiston kertamaksulla, minkä jälkeen hän maksaa ainoastaan muualta ostamastaan datasta, kuten osoitteista.
Kun kampanja on toteutettu, sen teho mitataan. Nettikampanjoissa mittaaminen perustuu klikkausten määrään.
– Jos prosentti on yli viisi, olemme tosi onnellisia. Analysoimme myös sähköpostimarkkinointia, seuraamme kuinka kauan sivuilla viivytään ja mitä asioita ehkä on klikattu. Sitten avaamme tulokset asiakkaalle, jotta hän ymmärtää, miten voi parantaa suoritustaan seuraavalla kerralla. Joskus hänen sähköpostiviestinsä voi olla sinänsä hyvä, mutta otsikossa on varaa parantaa. Käymme aina asiakkaan kanssa läpi, miten suoritusta voi seuraavalla kerralla parantaa, Irish sanoo.
Mutta ihmiset eivät yleensä pidä markkinointiviesteistä?
– Totta, mutta tässä kohteena on ihminen, joka on jo ostanut jotain, siis polkupyörän. Nyt yritämme myydä hänelle jotain lisää: Kiinnostaisiko häntä kypärä, pyöräilyhanskat tai ehkä koko pyöräilyasu? Kun asiakas on jo ostanut meiltä jotain, useimmissa tapauksissa hän ei pane pahakseen yhteydenottoa, Matt Irish perustelee.
Käytä asiakkaan suosimaa kanavaa
Printtikampanjat alkavat tulla takaisin muotiin, kertoo Matt Irish. Vastausprosentti niissä on yleensä korkeampi kuin sähköpostikampanjoissa.
‒ Nykyisin, kun asiakas saa jotain postilaatikkoonsa, hän ilahtuu. Siksi esittelemme täällä paljon printtikampanjoita, jotka on tehty mielenkiintoisiksi erilaisilla taitoksilla ja jälkikäsittelymenetelmillä. Lisäksi mitä paremmin lähetys on personoitu, sitä varmemmin hän lukee sen.
Asiakasta lähestytään siis eri kanavien kautta. Irishin mukaan tärkeintä on ymmärtää, miten asiakas haluaa saada tietoa: painettuna, sähköpostina, webin kautta vai mobiilisti.
– Sen jälkeen lähesty häntä vain tällä tavoin. Silloin saat todennäköisimmin hänet kiinnostumaan, Irish neuvoo.