Miten pitää yllä hyviä suhteita ja verkostoja työelämään siirtymisen jälkeen?

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen vastaa Akavan opiskelijoiden valtuuskunnassa toimivan Juho Kärkkäisen kysymykseen.

Nuorisojärjestökontaktit ovat yleensä erittäin tärkeitä. Ne kestävät usein, vaikka tehtävät ihmisillä muuttuvat, kun elämä vie eteenpäin. Itselläni on tästä paljon hyviä kokemuksia.

Nuorena solmituilla ihmissuhteilla on taipumus kestää hyvin elämän myrskyjä. Itse olen ainakin huomannut, että nuoruudessa syntyneet ystävyydet ovat kestäneet. Minulla on esimerkiksi kaveriporukka, joka on kokoontunut jo lähes 30 vuotta joka syksy yhden viikonlopun ajaksi pohtimaan maailmanmenoa. Toki myöhemminkin voi syntyä hyviä ystäväsuhteita.

Kiireisten uravuosien aikaan voi pitää mielessä sen, että tapaamisten laatu on niiden määrää tärkeämpi. Joskus pieni viesti sopivassa tilanteessa voi olla hyvin merkityksellinen.

Hyviä suhteita ja verkostoja kannattaa ylläpitää olemalla aktiivinen ja pitämällä yhteyttä eri tavoin – tapaamalla kasvotusten sekä sosiaalisen median kauttakin.

Suhteita voi vaalia auttamalla, mikäli mahdollista, ja myös itse pyytämällä apua, kun on sellainen tilanne. Kun auttaa, tulee itsekin autetuksi. Erityisen tärkeää on olla yhteydessä ja muistaa silloin, kun kaverilla on vaikeaa.