Muutoksen harjalla

Musiikkialan murros ajoi Juka Hynysen ammatilliseen kriisiin. Myynnin ja markkinoinnin rooli korostui uutta liiketoimintaa luodessa, ja nyt hän haluaa jakaa oppejaan muille.

Musiikkiala muuttui rajusti reilut kymmenen vuotta sitten, kun striimauspalvelut löivät läpi. Levymyynti tyrehtyi ja tuotantoyhtiöiden liiketoiminta romahti.

Juka Hynynen oli juuri alkanut tehdä täysipäiväisesti töitä Jiffel Music -yhtiönsä kautta, kun liiketoiminnasta suli pois 95 prosenttia. Alanvaihdon sijaan hän hyppäsi mukaan muutokseen.

− Kun markkina muuttui niin nopeasti, oli vaikea kasvaa perinteisesti. Oli löydettävä uusia liiketoimintamalleja.

Hynysellä oli laaja kokemus alalta ja sen ongelmakohdista. Syntyi digipalvelu Family in Music, joka toimii kansainvälisenä verkostoitumis- ja projektinhallinta-alustana musiikin tekijöille.

Vuonna 2022 se sai rinnalleen Open Creative Housen, fyysisen työtilan ja verkostoitumispaikan luovien alojen toimijoille. Kuukausimaksuperiaatteella Espoon Keilasatamassa toimiva yhtiö tarjoaa musiikin ja muidenkin luovien alojen ammattilaisille, vaikkapa aloittelevalle mainostoimistolle, kaiken tarpeellisen ilman isoja investointeja: työtilat esimerkiksi suunnittelua ja neuvotteluja varten, kuvaus- ja äänitysstudioita, markkinointiapua sekä stailauspalveluita.

Molemmissa yhtiöissä Hynysellä on kantavana teemana osaamisen kehittäminen. Hänellä on runsaasti kokemusta yrityksen luomisesta ja kasvattamisesta, ja hän haluaa jakaa oppejaan myös muille. Luovilla aloilla varsinkin myynnissä ja markkinoinnissa on paljon tekemistä.

− Se on pitkään ollut monen musiikkialalla toimivan heikko kohta, mutta ei voi olla enää.

Musiikkia julkaistaan koko ajan enemmän. Niinpä alalla pärjääminen vaatii määrätietoista työtä, pelkkä taiteellinen lahjakkuus ei riitä. Yrittäjyys on väistämätöntä suurimmalle osalle alalla toimivista, joten oma osaamisensa pitää osata tuotteistaa ja löytää oikeat kohderyhmät. Monelle ajatus myymisestä on kuitenkin haastava, Hynynen sanoo.

− Taiteilija myy omaa identiteettiään ja sieluaan, joten prosessi on vähän erilainen. On kuitenkin välttämätöntä löytää oma tapa, eikä yhtä oikeaa tapaa tehdä myyntiä ja markkinointia olekaan.

Jukan viimeisimmät urastepit

Tuotantopäällikkö, EMI 10/2010–6/2012

Perustaja ja toimitusjohtaja, Jiffel Music Group 5/2001–

Perustaja ja toimitusjohtaja, Family in Music 5/2019–

Perustaja ja toimitusjohtaja, Open Creative House 1/2022–

Kuva Timo Porthan

Taltuta muutospeikko!

"Mulle MMA:ssa ykkösetu on ehdottomasti koulutukset! Niistä saan uralleni tärkeitä oppeja loistavilta puhujilta, kuten Oona Kankkuselta, Sani Leinolta ja Esa Riutalta.

Kaikille konekammoisille suosittelen kyllä Microsoftin peruskoulutuksia. Niiden avulla opin tekemään asiat oikein sen sijaan, että söhellän kaiken kiertoteitse erehdyksen kautta."