Näin valmistaudut työhaastatteluun

Ennen haastattelua on hyvä käydä mielessään läpi tyypillisiä työpaikkahaastattelukysymyksiä ja varautua myös niihin vaikeimpiin.

Kuinka vastaat neutraalisti esimerkiksi siihen, että olet saanut jostain työpaikastasi potkut?

Muista, että valmiita mallivastauksia ei ole. Voit kuitenkin valmistautua tunnistamalla omat vahvuutesi ja tarinallistamalla ne.

Hyvä työnhakija kertoo osaamisestaan ja persoonastaan esimerkkien avulla. Ole siis konkreettinen. Onnistumiset ja aikaansaannokset eli hyödyt jäävät rekrytoijan mieleen.

Kriittisin paikka on työhaastattelun alku – millaisen ensivaikutelman luot. Hymyile. Katso silmiin. Kättele jämäkästi. Kuuntele. Näillä yksinkertaisilla asioilla pääset jo pitkälle.

Myös haastattelun lopetus on tärkeä kohta. Silloin jännitys – ja myös tarkkaavaisuus – saattaa laueta. Kun haastateltava on väsynyt, suusta voi päästä sammakoita.

Varaudu erilaisiin haastattelutapoihin

Osa työnhakijoista jännittää haastattelua kovasti. Se on kuitenkin positiivinen asia ja kertoo motivaatiosta ja halusta onnistua. Jos sinua jännittää, voit hyvin sanoa sen rekrytoijalle. Hän on sinun puolellasi.

Varaudu myös siihen, että työhaastattelu voidaan toteuttaa puhelin-, video- tai Skype-haastatteluna.

Joskus haastatteluun saatetaan kutsua useita henkilöitä yhtä aikaa. Tällaiseen ryhmähaastatteluun osallistuu kerrallaan yleensä 3–5 henkilöä. Tarkoituksena on nähdä, kuinka suhtaudut kilpailutilanteeseen ja millaiset vuorovaikutustaidot sinulla on.

Tärkeintä työhaastatteluun valmistautumisessa on, että sinulla itselläsi on varma olo. Nuku riittävästi, laita vaatteet jo illalla valmiiksi, syö aamulla hyvin ja varaa riittävästi aikaa matkaan.

Vinkit antoi Anu Ahokas Staffpoint-konsernista.

 

Muista myös tämä:

Hyvässä työhakemuksessa on juoni ja juju

Kun laadit työhakemusta, sinun on tärkeää muistaa kaksi asiaa: juoni ja juju.

Juoni kertoo hakijan osaamisesta suhteessa työpaikkailmoitukseen. Se kertoo omat vahvuutesi ja työhistoriasi onnistumiset. Kiinnitä huomiota siihen, että asiat ovat loogisessa järjestyksessä.

Juju puolestaan on se jokin, joka erottaa sinut muista hakijoista.

Jos haet vaikkapa leipomoon, miksipä et toimittaisi hakemustasi paikan päälle tuoreiden leipomusten kera? Tai jos haet luovalle alalle, voit hyvin tehdä visuaalisen työhakemuksen. Persoonasi saa näkyä!