Neurodiversiteetti työpaikalla – 5 vinkkiä parempaan yhteistyöhön

Tietoisuus erilaisista neurokirjoon kuuluvista piirteistä on lisääntynyt. Monien arvioiden mukaan 10–20 prosenttia kuuluu neurokirjon piiriin, vaikka kaikilla ei ole virallista diagnoosia.

Baronan HR-johtaja, ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti Tia Nyman antaa viisi vinkkiä, joiden avulla neurodiversiteetin voi huomioida työpaikalla:

Työympäristön pitäisi toimia erilaisille ihmisille ja erilaisissa tilanteissa. Pienetkin muutokset esimerkiksi akustiikassa voivat auttaa. Iso avokonttori saattaa olla kaaosmainen paikka kaikille, varsinkin ihmisille, joiden on vaikea keskittyä.

Liian suuret projektit voivat ahdistaa, mutta työn pilkkominen pienempiin osiin tai vaiheisiin saattaa auttaa. Myös muistikirjaa, tehtävälistoja ja kalenterin ominaisuuksia kannattaa hyödyntää.

Moni neurokirjon piiriin kuuluva voi kokea sosiaaliset tilanteet kuormittaviksi. Työt saattavatkin sujua etänä helpommin ja paremmin. Täydellinen sosiaalinen eristäytyminenkään ei ole hyvä vaihtoehto.

Työn sisältö kannattaa miettiä niin, että jokaisen henkilökohtaiset vahvuudet pääsevät loistamaan. Esimerkiksi dysleksia, lukemisen ja kirjoittamisen eritasoiset vaikeudet, ovat yleisiä. Ihminen voi kuitenkin kirjoittaa dysleksiasta huolimatta työkseen ja olla siinä hyvä – silloin kannattaa panostaa oikolukuun.

Kun ymmärtää paremmin ihmisten moninaisuutta ja erilaisia ominaispiirteitä, väärinkäsityksiä tulee harvemmin ja tiimityö on sujuvampaa. Työnantajan kannattaa kuunnella työntekijöiden tarpeita herkästi ja ottaa heitä mukaan työyhteisön ja -ympäristön kehittämiseen.