Pätkätöistä toimitusjohtajaksi

Toimitusjohtaja Anniina Hellmanin CV näyttää tilkkutäkiltä, mutta kokemus erilaisista organisaatioista on kääntynyt hänen vahvuudekseen.

32-vuotias Anniina Hellman aloitti syksyllä Helsinki Sales Academyn toimitusjohtajana. Hän siirtyi tehtävään yrityksen myynti- ja markkinointipäällikön paikalta.

Ennen Helsinki Sales Academya Hellman työskenteli pitkään erilaisissa viestinnän ja markkinoinnin tehtävissä. Työkokemusta asiakaspalvelusta ja yhteistyökumppanuuksien solmimisesta oli toki kertynyt, mutta aktiivista myyntiä hän ei ollut aiemmin tehnyt.

Tänä syksynä Hellman myi kolmessa kuukaudessa yli puolet koko vuoden myyntitavoitteestaan.

– Vieläkin epäilen joskus, onko minusta myynnin tekijäksi, Hellman naurahtaa.

– Markkinoinnissa omien tekojen vaikutukset saattavat olla epäselviä tai näkyvät vasta pitkällä aikajänteellä. Siitä työstä ei ole ikinä mahdollista saada sellaisia kiksejä kuin B-to-B-myynnistä saa. Kaupan klousaamisen jälkeistä tunnetta ei voita mikään.

Sijaisuus toi Helsinkiin

Hellmanilla on työkokemusta niin yritysmaailmasta kuin järjestöistäkin. Listalta löytyy pienyrityksiä, kasvuyrityksiä sekä isoja firmoja.

Hellman on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri. Hän valmistui Vaasan yliopistosta vuonna 2008 alle neljän vuoden opiskelun jälkeen. Sen jälkeen työtehtävät ovat olleet pääasiassa määräaikaisuuksia ja sijaisuuksia.

Helsinkiin Hellman muutti työn perässä. Hän työskenteli asiakaspalvelutehtävissä vakuutusyhtiö Trygissä, kun hänelle tarjoutui mahdollisuus äitiysloman sijaisuuteen vaativammassa tehtävässä saman yhtiön sisällä. Tehtävän vastaanottaminen edellytti muuttoa Helsinkiin.

– Alku oli todella vaikeaa. Muutin Helsinkiin loka-marraskuussa eikä täällä ollut paljon tuttuja. Mutta kun tuli ensimmäinen kevät ja kesä, alkoi helpottaa, Hellman kertoo.

Äitiysloman sijaisuuden päätyttyä Hellman olisi voinut jatkaa Trygin asiakaspalvelussa, mutta siinä vaiheessa hän halusi päästä käyttämään koulussa opittua markkinointiosaamistaan. Vakuutusyhtiöstä Hellman siirtyi Suomen Unicefille markkinointipäälliköksi vastamaan varainhankinnan markkinoinnista.

– Hakiessani täytin varmaan kaksi vaatimusta: koulutuksen ja kielitaidon. Kyseisen työpaikan saaminen niin nuorena ja kokemattomana on yksi urani suurimmista saavutuksista, Hellman kertoo.

Osaksi kasvutarinaa

Suomen Unicefilta Hellman pyydettiin mukaan vastaamaan Laitilan virvoitusjuomatehtaan viestinnästä ja markkinoinnista. Työ oli todella erilaista, vaihtelevaa ja vauhdikasta. Laitilan virvoitusjuomatehdas oli mukana monilla messuilla ja teki yhteistyötä elokuvatuotantojen ja televisiosarjojen kanssa. Lisäksi yritys teki paljon erilaisia sponsorointisopimuksia.

– Oli hienoa olla osa suomalaista kasvutarinaa. Olen todella hyvä priorisoimaan ja organisoimaan asioita. Siitä oli Laitilan aikana hyötyä, Hellman sanoo.

Virvoitusjuomatehtaalta Hellman siirtyi aivan toiselle laidalle: ehkäisevän päihdetyön pariin vastaamaan Tipaton tammikuu -kampanjasta.

– Minusta Tipaton tammikuu on hauska ja omaehtoinen kuluttajakampanja. En siirtynyt työhön aatteen takia, vaan tykkäsin B-to-C-kampanjoista. Aiemmat hyvät kokemukset järjestömaailmasta saivat hakeutumaan sinne takaisin.

Työtehtävä oli puolentoista vuoden pituinen opintovapaan sijaisuus, jonka jälkeen edessä oli erilaisia pätkätöitä ja lukuisia työhakemuksia.

Töihin aina kuin mahdollista

Hellman on aina tehnyt mieluummin töitä kuin ollut työttömänä, joten hän tarttui tehtäviin, joita tarjottiin. Välillä työstä saatu palkka oli lähes sama kuin ansiosidonnainen työttömyysturva.

– Jonkun silmiin työhistoriani näyttää repaleiselta. Minulla on aina ollut kova halu kehittyä ja mennä eteenpäin. Minulle itselleni monipuolinen kokemukseni näyttäytyy ehdottomasti vahvuutena.

Halusta tehdä töitä ja auttaa kertoo myös Hellmanin kokemus vapaaehtoistyöstä. Hän opetti vuoden ajan suomen kieltä vastaanottokeskuksessa.

– Etsiessäni kokoaikatyötä halusin tehdä jotain, mikä auttaisi minua myös mahdollisesti urallani. Uskoin, että suomen kielen opetus vahvistaa osaamista viestinnän osalta.

Nykyisin Hellman ei enää opeta vapaa-ajallaan vaan hän käy muutaman kerran kuukaudessa juoksemassa näkövammaisen naisen avustajana.

Irtisanottu koeajalla

Työpaikkojen listalle mahtuu todella monenlaisia organisaatioita, joista kaikki eivät ole olleet hyviä. Yhdessä johtamiskulttuuri oli niin asiaton, että sieltä oli vain pakko päästä pois.

– Aina ei todellakaan ole ollut helppoa. On todella kurjaa herätä aamulla, jos ei halua mennä töihin.

Repaleinen CV ei tarkoita sitä, etteikö Hellman olisi ollut valmis sitoutumaan. Päinvastoin, on erittäin raskasta perehtyä säännöllisin väliajoin uuteen työhön, työkaluihin ja toimintatapoihin.

Yksi uran suurimmista shokeista oli tulla irtisanotuksi koeajalla ”puuttuvien ATK-taitojen takia”.

– Minut oli rekrytoitu rekrytointiyrityksen välityksellä tekemään markkinointia ja viestintää. Vastoin saamiani tietoja, tehtävässä olisi pitänyt olla koulutukseltaan graafinen suunnittelija ja hallita taitto-ohjelmat, joita en koskaan väittänytkään osaavani. Tehtävän kuvaus ei vastannut todellisuutta.

Huonojen rekrytointikokemusten jälkeen usko omaan osaamiseen on ollut koetuksella. Kun Hellman nimitettiin Helsinki Sales Academyn toimitusjohtajaksi, hän kirjoitti omilla Facebook-sivuillaan näin:

”Olen koko ikäni ollut päättäväinen, kulkenut omaa polkua määrätietoisesti. Kaikki valinnat ei välttämättä aina ole ollut parhaita mahdollisia, mutta toisaalta ne on johtanut tähän hetkeen, missä olen nyt. Olen ollut aina kova tekemään töitä ja uskonut siihen, että ahkeruus palkitaan.

Joskus usko on meinannut loppua, mutta onneksi on ollut vierellä ihmisiä, jotka on kannustanut eteenpäin. Nyt olen saavuttanut urallani jotain sellaista, mitä en vielä pitkään aikaan uskonut saavuttavani. Nyt katsottuna taaksepäin, on ne kaikki itketyt kyyneleet ja unettomat yöt olleet tämän fiiliksen arvoisia.”

Kun Hellmanilta kysyy, mikä on auttanut vaikeina hetkinä jaksamaan, hän pyyhkii silmiään.

– Äiti.

– Samoin puoliso, veli ja ystävät ovat olleet tukenani silloin, kun usko omaan osaamiseen on ollut koetuksella.

Nuorten työllistäminen liikuttaa

Helsinki Sales Academy on Olli Syväsen perustama yritys, jonka alkuperäinen ajatus on ollut auttaa nuoria pääsemään kiinni myyntityöhön neljän kuukauden valmennuksen kautta. Syvänen huomasi omassa työssään, että B-to-B-myynnin ja opintojen välillä oli kuilu, jota on vaikea kuroa kiinni.

Edelleen Helsinki Sales Academyn kautta nuoria työllistyy myyntitehtäviin, mutta yrityksen toimiala on laajentunut. Tämän hetken strategiana on auttaa yrityksiä luomaan voittavia myyntitiimejä. Akatemialaisten rekrytoinnit ovat kuitenkin Hellmanin mielestä yksi hänen työnsä hienoimmista puolista.

– Kun nuori saa työpaikan, siinä liikuttuu. Oman alan työpaikka on todella iso askel nuoren elämässä. Kun katsotaan vastavalmistuneiden työllisyyslukuja, on hienoa olla tekemässä töitä sen eteen, että luku saadaan pienemmäksi.

Langat pysyvät kädessä

Helsinki Sales Academyssä Hellman on työskennellyt kesäkuusta 2016 lähtien. Jo tuolloin Olli Syvänen etsi työlleen jatkajaa.

– Anniinalla oli monipuolista työkokemusta ja kaipasin yritykseeni markkinoinnin osaamista sekä digitaitoja. Pienessä yrityksessä pitää pystyä tekemään vähän kaikkea. Tärkeintä on se, että langat pysyvät käsissä ja asiat hoidetaan sovitussa aikataulussa, Olli Syvänen perustelee.

– Huonojen kokemusta ansiosta Anniinalla on kyky ajatella asioita ihmisten kautta. Hän ei halua, että muut joutuvat kokemaan samoin. Huonot kokemukset saavat myös arvostamaan tilannetta, jossa kaikki on hyvin.

Hellmanin puheesta kuuluu syvä kunnioitus omaa esimiestä kohtaan.

– Olen urallani nähnyt todella monenlaisia esimiehiä. Halusin sellaisen johtajan alaisuuteen, joka haluaa opettaa ja jakaa tietoa alaisilleen ja haluaa saada heidät menestymään. Liian moni johtaja pelkää, että alaisiaan opettamalla nämä menevät osaamisellaan ohi. Meillä vallitsee Ollin kanssa molemminpuolinen luottamus ja kunnioitus, joka tuntuu todella hyvältä, Hellman kertoo.

Toimitusjohtaja etsii luovia ratkaisuja

Toimitusjohtajan tehtävään Hellman suhtautuu varsin käytännöllisesti. Haasteet ratkaistaan sitä mukaa, kun niitä tulee.

– Tietenkin esimiestyössä tulee eteen tilanteita, joissa en ole aiemmin ollut. Aikaa pitäisi aina olla enemmän, mutta en mielestäni voisi olla enää parempi ajanhallinnassa. Se on vahvuuteni, Hellman sanoo.

Hellmanin esimiehellä on kymmenien vuosien kokemus esimiestyöstä ja myynnin johtamisesta. Syvänen toimii hallituksen puheenjohtajana ja on toimitusjohtajan tukena.

– Toimitusjohtajan työn suurin haaste on erilaisten luovien ratkaisujen löytäminen. Kun arkirutiinit sujuvat, toimitusjohtajalta vaaditaan ennakoivaa ajattelua: mihin maailma on menossa ja miten meidän ajattelumme saadaan osaksi sitä maailmaa. Sitä taitoa pitää jatkuvasti kehittää, Syvänen sanoo.