Voi tyttökullat! Luuletteko, että Varkaudessa pärjää rättibisneksellä?
Sisarukset Kati Kraemer ja Laura Kemppainen sekä heidän liikeideaansa yritysvalmentajana sparrannut Petra Ryymin saivat kuulla monia epäileviä kommentteja yritystoimintansa alussa seitsemän vuotta sitten.
Kukaan ei enää epäile. Ensimmäiset vaatteet kotinsa takkahuoneen nurkassa ommelleen Katin bisnesidea on hurjassa kasvukiidossa. Varkautelainen vaatevalmistaja Dream Circus Oy työllistää jo 15 naista.
Joulukuussa julkistettiin yrityksen suuri uutinen: Dream Circus on mukana tämän vuoden äitiyspakkauksessa. Sirkuksen kahdet resorilahkeiset vauvanhousut ovat pakkauksen ainoita kotimaassa valmistettuja vaatteita. Kyse on 64 000 housuparista.
Kaikki vauvanhousut ommellaan Varkaudessa. Sopimus seitsenkertaistaa vaatteiden kappaletuotannon. Äitiyspakkauksessa oli kotimaassa ommeltuja vaatteita viimeksi kymmenen vuotta sitten.
Sopimus toi heille myös valtakunnallista huomiota. Miten he tempun oikein tekivät?
– Meillä on selkeä tavoite, emme pysähdy emmekä lopeta unelmien tavoittelua. Panostamme laadukkaiden tuotteiden ja määrätietoisen suunnittelun lisäksi todella paljon markkinointiin ja myyntiin, kertovat Dream Circuksen nykyinen toimitusjohtaja Petra, luova johtaja Laura sekä sirkukseen markkinointijohtajaksi viime vuoden alussa liittynyt Eve Kankkunen.
Kati on edelleen yrityksen pääomistaja ja keskittyy sen taiteelliseen johtoon.
Laura ja Eve vastaavat markkinoinnista. Lauran päävastuuna on markkinoinnin luova sisältö, kuvat ja tekstit. Hän kuvaa yhä itse kaikki tuotekuvat ja tekee somemarkkinoinnin sekä uutiskirjeiden tekstit.
Even työsarkaa ovat muun muassa kohderyhmien kartoittaminen ja uusien, digitaalisten ratkaisujen hyödyntäminen.
– Katson, mikä toimii. Data on avain suunnitelmallisuuteen, ennustettavuuteen ja tuloksellisuuteen, Eve sanoo.
Äitiyspakkauksessa pelkkiä mahdollisuuksia
Vauvabuumi vauhditti uuden äitiyspakkauksen julkistamista. Kela esitteli sen tällä kertaa jo joulukuun puolivälissä, kun se on esitelty yleensä vasta helmi–maaliskuussa.
– Kuulimme toukokuussa, että tuotteemme olivat läpäisseet äitiyspakkauksen testit parhaalla mahdollisella tavalla. Aloimme heti valmistella markkinointisuunnitelmaa, Petra kertoo.
Kun tieto julkistuksesta tuli, alkoivat Eve ja Laura laittaa suunnitelmaa toteen vaihe vaiheelta marras–joulukuussa.
– Emme tosin ehtineet löytää viikossa vauvaa, joten vauvatuotekuvat jäivät silloin ottamatta.
Petra korostaa, ettei äitiyspakkaussopimus ollut heille satumainen onnenpotku vaan kovan työn ja määrätietoisen strategian tulos.
– Kauppoja ei olisi tullut, jos olisimme tarjonneet sutta ja sekundaa. Pakkauksen tuotteilla on hurjat laatukriteerit, hän tietää.
Pienet yritykset pelkäävät Petran mukaan julkisia hankintakilpailutuksia. Hänellä on niistä paljon kokemusta entisestä työstään yritysneuvojana sekä toisessa nykyisessä työssään yrityskonsultointiyhtiö Business Savon toimitusjohtajana.
– Näin äitiyspakkauksessa pelkän mahdollisuuden. Tutkin kilpailutuksen kriteerit ja aiemmat tuotteet. Selvitin myös, mitä tuotteen on maksettava, että sen tekeminen kannattaa, hän kertoo.
Dream Circus mietti äitiyspakkaustarjousta jo 2019, mutta yritys ei täyttänyt silloin kilpailutuksen vaatimuksia jälleenmyynnistä. Jälleenmyyntikriteerillä varmistetaan, että yritys pystyy valmistamaan riittävän määrän tuotteita.
– Teimme kaksi vuotta sitten strategisen päätöksen lähestyä aktiivisesti jälleenmyyjiä ja satsata markkinointi- sekä esittelykirjeiden sisältöön. Se kannatti. Julkistimme 2020 alussa suuren jälleenmyyntisopimuksen Halosen kanssa. Myyntiin ja markkinointiin panostus on kasvun edellytys, toimitusjohtaja sanoo.
Vastuullisuuden merkitys kasvaa
Petra näki jo alkumetreillä potentiaalia Katin ja Lauran liikeideassa.
– Vaatteiden korkean laadun ja vastuullisuuden merkitys kasvaa koko ajan. Ne kuuluvat jo paljon asiakkaiden puheissa, mutta todellisuudessa hinnalla on silti vielä suurin merkitys ostopäätökseen.
Petra myöntää, että olisi huomattavasti halvempaa valmistaa vaatteet muualla kuin Suomessa. Työllistäminen ja hyvän mielen luominen ovat kuitenkin sirkusjengille syy, miksi valmistus on Suomessa. Äitiyspakkaus toi sirkukseen viisi uutta työpaikkaa.
– Vaikka tämä on kaikkien aikojen suurin sopimuksemme, meitä on turha kadehtia. Sopimus ei tuo meille euron euroa vielä pitkään aikaan. Olemme investoineet satoja tuhansia euroja tuotekehittelyyn ja laitteisiin ja sitoneet omistajina tähän myös omat rahamme, Petra kertoo.
– Uskallamme tavoitella jatkossakin unelmia ja toteuttaa visioita. Yksi suurimpia niistä on kansainvälistyminen, Eve ja Laura sanovat.
Sirkus pyrkii Japaniin ja Amerikkaan
Vauhtia pyrkimyksille Japaniin toi viime syksyn EU:n Japani-keskuksen Keys to Japan -kilpailun voitto ensimmäisenä suomalaisyrityksenä. Kilpailun palkintona oli 10 000 euron liiketoimintasuunnitelma Japanin markkinoiden valloittamiseksi.
Eve ja Laura selvittävät jo, mikä voisi myydä Japanissa.
– Japaniin, missä värit ja symbolit ovat tärkeitä, ei voi mennä samanlaisilla hihkuvilla kuoseilla kuin Amerikkaan. Ihmiset haluavat nähdä itsensä tuotekuvissa. Haussa on aasialaisia malleja, sillä normaalikokoinen suomalainen on Japanissa iso. Emme halua leimautua siellä pluskoon firmaksi, Laura sanoo.
Dream Circus avaa kevään aikana japanilaisen verkkokaupan. Tili Amerikan Amazoniin on myös pian avautumassa.
Sirkuksen tuotteet esittäytyivät syyskuussa Business Finlandin Rakuten Fashion Week -tapahtumassa Tokiossa. Petra ja Eve esittelivät samoihin aikoihin virtuaalisesti sirkuksen vaatteita japanilaisilla messuilla.
– Avasimme etäyhteyden neljän aikaan aamuyöllä ja tervehdimme reippaasti japaniksi.
Dream Circus Oy
- Ehta by Dream Circus -tuotemerkillä vaatteita ja kankaita oman tuotannon luomukankaista valmistava yritys Pohjois-Savossa Varkaudessa. Päätuoteryhmä on naisten vaatteet.
- Yhtiö perustettu 2018 ja sen edeltäjä Kati K. Design vuonna 2014.
- Kaikki yrityksen tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa.
- Työllistää 15 naista.
- Sai jättitilauksen 64 000 vauvanhousuparista tämän vuoden äitiyspakkaukseen.
- Yrityksen arvot ovat elämänilo, eettisyys, ekologisuus, paikallisuus, kotimaisuus ja suomalainen työ.
- Tuotemerkki rekisteröity Suomeen, Eurooppaan, Yhdysvaltoihin ja Japaniin.
- Tavoitteena tänä vuonna vahva kansainvälistyminen ja yli 1,2 miljoonan euron liikevaihto.