Tällainen on hyvä työnhakuvideo

Video-cv toimii myös hissipuheena LinkedInissä, videoita työnhaussa käyttänyt Lucas Sahlgren sanoo.

‒ Hyvä video täydentää onnistuneesti työhakemusta ja ansioluetteloa. Työnhakuvideossa pitää olla jotain oikeasti lisäarvoa antavaa, esimerkiksi tietoa osaamisesta tai motivoituneisuudesta, kertoo Target Headhunting Oy:n rekrytointikonsultti Ulla Marjoniemi.

Videoilla on iso merkitys rekrytoinnin tehostamisessa, koska niiden avulla rekrytoija pystyy saamaan monta työnhakijaa haastateltavaksi nopealla aikataululla.

Tämän päivän työnhakijoilta odotetaan esiintymistaitoja ja tekniikan hallintaa.

‒ Koska ottoja voi ottaa halutessaan niin monta kuin haluaa, tulee jännittämistä harvoin vastaan. Ihmiset ovat tottuneet esiintymään kameralle, toteaa Marjoniemi.

Videoita katsellessa huomio kiinnittyy esiintymisen lisäksi moneen muuhunkin seikkaan. Ryhti, asiallinen pukeutuminen, ympäristön siisteys ja tilanteen rauhallisuus luovat positiivisen vaikutelman. Perheen ja lemmikkien äänet, piippaavat puhelimet sekä muut häiriötekijät kannattaa jo ennalta sulkea pois videointitilanteen rauhoittamiseksi.

Esiintymistaidoissa kannattaa pyrkiä luonnolliseen, ystävälliseen ilme- ja elekieleen sekä äänen luonnolliseen käyttöön. Monotonisesta äänen käytöstä saa tylsän ja innottoman vaikutelman. Yliesittämiseen ei pidä silti sortua.  Pieni hymykään ei ole pahitteeksi.

‒ Työnhakuvideoista säväyttävimpiä ovat sellaiset, joilla työnhakija pystyy olemaan oma, aito itsensä ja joilta pystyy aistimaan henkilön motivoituneisuuden: juuri tämä haettava työ on hänelle tärkeä, summaa Marjoniemi.

Yhteiskunta- ja kauppatieteitä Åbo Akademissa opiskeleva Lucas Sahlgren, 25, on onnistunut työnhaussa jo muutamaankin kertaan itse kännykällään tekemiensä videotyöhakemusten avulla. Videon perussisältönä on ollut ansioluettelon kertominen omin sanoin. Tietyn työnantajan leipiin halutessaan Sahlgren on kertonut videolla myös sen, miksi ja miten juuri hän olisi paras valinta kyseiselle yritykselle.

‒ Video-cv toimii hyvin yleisenä hissipuheena esimerkiksi LinkedInissä, sanoo Sahlgren.

Työnhakijan kannalta videon etuihin voi laskea sen, että videoita tehdessä voi ottaa niin monta uusintaotosta kuin on tarpeen halutun lopputuloksen saavuttamiseksi.

‒ Eikä videon tarvitse olla pitkä, vajaa minuutti riittää. Siinä ajassa pystyy kertomaan työhakuvideoilta vaadittavasta kolmesta osa-alueesta: osaamisestaan, persoonastaan ja innokkuudesta.

‒ Rekrytoijan työtä kannattaa helpottaa lataamalla työnhakuvideo valmiiksi jollekin alustalle, esimerkiksi YouTubeen, jolloin pelkkä linkin lähettäminen rekrytoijalle riittää. Näin rekrytoijan ei tarvitse käyttää aikaansa videotiedoston erikseen lataamiseen, vinkkaa Sahlgren.

Katso, millainen on Lucas Sahlgrenin video-CV: