Teknisessä kaupassa vahva alkuvuosi

Kaupan virkistyminen näkyy myynnin kasvuna ja työllisyyden parantumisena.

Teknisen Kaupan liiton suhdannebarometrin mukaan sen jäsenyritysten myynnin kasvu nopeutui lähes kahdeksaan prosenttiin vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä.

Raaka-aineiden myynti lisääntyi alkuvuonna 17 prosenttia. LVI- ja sähkötekniset tuotteet vetivät liiton myyntitilaston osion rakennusalan tuotteet ja palvelut kahdeksan prosentin kasvuun.

Tuotteiden ja palveluiden myynti teollisuudelle puolestaan lisääntyi reilut kuusi prosenttia edellisen vuoden tasosta.

Teknisen kaupan virkistyminen tulee näkymään positiivisena asiana MMA:n jäsentenkin kohdalla, uskoo MMA:n toiminnanjohtaja Juha Häkkinen.

− Merkittävä osa jäsenistöstämme työskentelee Teknisen Kaupan edustamien yritysten, tuotteiden ja asiakkaiden parissa. Tilastointi ei ole tarkkaa, mutta esimerkiksi erilaisten koneiden, sähkötarvikkeiden, perusmetallin ja -tuotteiden, rakennustarviketeollisuuden ja kemikaalienkin parissa työskentelee MMA:n jäsenistä parhaimmillaan noin yksi viidestä.

Tosin kuluttajatuotteiden – esimerkiksi moottoripyörien ja puutarhakoneiden – myynti jäi barometrin mukaan kuitenkin lähes kolme prosenttia miinukselle, vaikka maaliskuun piristyminen osittain paikkasikin talven jättämää aukkoa myynnissä.

Hyvän kasvun enteillään kuitenkin jatkuvan teknisen kaupan alalla, ja myynnin kasvua odotetaan yleisesti niin seuraavan kolmen kuin 12 kuukaudenkin aikana.

− Kannattaa huomata, että barometrin mukaan yritykset myös arvioivat, että parantunut talouden vire luo tarpeita myös henkilöstömäärän kasvattamiselle. Peräti joka toinen eli 47 prosenttia yrityksistä arvioi työntekijämäärän kasvavan seuraavan 12 kuukauden aikana. Positiivinen vire näkyy yleisemminkin esimerkiksi alamme työttömyyslukujen hiljaisena, mutta tasaisena pienenemisenä, iloitsee Häkkinen.

Kaupan virkistyminen näkyy myös Uponor Infra Oy:n aluemyyntipäällikkönä työskentelevän Juha Jokisen arjessa. Jokisen asiakkaita ovat muun muassa rautakauppasektorin jälleenmyyjät.

− Omassa työssäni ja asiakkaillani myynnin virkistyminen alkoi näkyä jo viime vuoden puolella ja positiivinen vire on jatkunut ainakin nyt alkuvuoden. Myynnin kehitys on ollut positiivinen lähes kaikissa tuoteryhmissä, joskin hintakilpailu on selkeästi kiristynyt.

Jokisen mukaan rautakauppojen kuluttaja-asiakkaat ovat varovaisia ja entistä hintakriittisempiä. Siitä huolimatta tilanne näyttää valoisalta.

− Yritystasolla tilanne näkyy kasvavina tuotantomäärinä ja lisähenkilöstön palkkaamisena. Yrityksemme on tehnyt muutamia kehittyvän teknologian yrityskauppoja ja kehityshankkeita tulevaisuutta varten puhtaan veden ja energian tuotealalla, Jokinen lisää.