Tulevaisuus palveluissa

Keittiömyyjä ja markkinoinnin opiskelija Henna Haverinen uskoo, että näin ilmastonmuutoksen aikakaudella yritysten tulevaisuus on palveluissa sekä alusta- ja jakamistaloudessa. Tuottamista ja kuluttamista voi vähentää tekemällä tuotteista palveluja.

Markkinointia tarvitaan uusien alusta- ja jakamistalouden palveluiden myymiseen. Hienot, asiakaslähtöiset innovaatiot tarvitsevat arvoisensa äänitorven. Kuluttamista voi vähentää lainaamalla määräajaksi esimerkiksi auton tai vaikkapa iskuporakoneen sovelluksen tai verkkosivun avulla.

Haverinen opiskelee Laureassa liiketalouden koulutusohjelmassa kolmatta vuotta ja suuntautuu asiakaslähtöiseen ja digitaaliseen liiketoimintaan. Hän vaihtoi alaa, kun herkistyi kosmetologin työssä käytettäville kemikaaleille. Haverista kiinnostaa markkinoinnissa liiketaloudellisen ymmärryksen yhdistyminen luovuuteen. Opiskeluissa on hänen mielestään ollut parasta monipuoliset projektit oikeiden toimeksiantajien kanssa. Opiskelumenetelmänä tekemällä oppiminen sopii hänelle hyvin, koska siinä pääsee soveltamaan opittuja tietoja.

Jatkuva oppiminen on välttämättömyys

Työn ja opiskelun yhdistäminen ei ole maailman helpointa, mutta siinäkin Haverinen on onnistunut hyvin suunnitelmallisuutensa ja pitkäjänteisyytensä ansiosta. Hän suunnittelee aikataulunsa muutaman viikon etukäteen ja huomioi koeviikot sekä projektitöiden palautuspäivät. Myös opiskelumyönteinen työnantaja, Ikea, saa kiitosta joustavuudesta.

– Jatkuva oppiminen on markkinointialalla välttämättömyys. Alalla on paljon uutta. Tulee uusia ohjelmia ja tekniikoita, joita voi hyödyntää markkinoinnin saralla. Se kaikki on kiinnostavaa ja innostavaa. Jatkuva muutos pitää varpaillaan, Henna Haverinen sanoo.

Kysymys konkarille

Markkinointiala kehittyy jatkuvasti, ja elinikäinen oppiminen on vallitseva trendi. Itse haluan kovasti oppia kaikkea uutta, mutta mitä alan konkari haluaa oppia lisää?

”Haluan oppia joka päivä lisää elämästä, ihmisistä, ilmiöistä, taiteesta, teknologioista ja ennen kaikkea keinoista luoda hyvinvointia planeetallemme. Tämä oppimisen into minulla on ollut aina. Oppia kannattaa yksin ja erityisesti yhdessä.”

Vastaukset antoi Ajatusmarsan strategi ja sisällöntuottaja Marja-Liisa Pollari.

Henna Haverinen, 26

  • Keittiömyyjä, Ikea, 6/2020–
  • Kassaosaston vuoroesihenkilö, Ikea, 6/2018–6/2020
  • Kassanhoitaja, Ikea, 8/2016–6/2018
  • Laurea AMK, liiketalouden koulutusohjelma, 2020–
  • Omnia, kosmetologi, 2018–2020
Kuva: Henna Haverinen