Varianssi luo laatua elämään

Väkisin puurtaminen, työn kuormitus, ilon katoaminen ja piinaava stressi. Niitä kestää hetken, mutta pitkäaikaisina ne ovat tuhoisia. Mikä siis neuvoksi?

Yleisin syy, miksi emme saa aikaiseksi haluamiamme asioita, on se, ettemme jaksa. Kun meillä on tunne, ettemme saa asioita tehtyä, elämämme ei tunnu kovin hyvältä, sanoo valmentaja ja lääkärikeskus Aavan hyvinvointijohtaja Petteri Kilpinen.

Kilpinen on kirjoittanut aiheesta Varianssi-nimisen kirjan valmentajakollegansa Antti Hagqvistin kanssa.

– Riittämättömyyden tunne ja se, ettemme jaksa, johtuvat energiahukasta. Lisäenergia syntyy kaikkialla, sekä luonnossa että ihmisessä, pulssimaisesta liikkeestä. Toimimme tällä hetkellä pitkälti päinvastoin eli teemme töitä puurtamalla ja ilman taukoja. Silloin kulutamme energiaamme enemmän kuin saamme sitä, Kilpinen selittää.

Varianssiksi hän kutsuu ilmiötä, joka tunnetaan urheilufysiologiassa superkompensaationa. Siinä lihas kasvaa eniten, kun sitä ensin ylirasitetaan ja sen jälkeen palautetaan. Sama pätee kognitiivisiin taitoihin.

Kilpinen muistuttaa, ettei ponnistelu ja stressaaminen ole sinänsä negatiivista, mutta jatkuva stressaaminen on.

Kestämme tiivistäkin työntekoa lyhyen aikaa, jos tiedämme sen olevan väliaikaista ja siitä tuleva palkkio on palautuminen. Tällainen periodi voi olla esimerkiksi myyntikampanjan läpivienti, uuden tuotemerkin lanseeraus tai loppuvuoden kiri myyntitavoitteiden saavuttamiseksi.

Varianssista, jaksamisesta ja tekemisen mielekkyydestä on kerrottu Myynti & Markkinointi -lehdessä 1/2020.

Teksti: Jukka Nortio