Videoilla sykettä myyntiin ja markkinointiin

Kauppakeskus Valkea hyödyntää videomarkkinointia uuden kauppakeskuksen ennakkomarkkinoinnissa. Realitysarjassa kurkistetaan tosielämän kulisseihin.

Kauppakeskus Valkean rakennuttaja Osuuskauppa Arina on hyödyntänyt liikkuvaa kuvaa markkinoinnissa ja viestinnässä jo pitkään. Yhteistyökumppanina on toiminut pääosin oululainen sisältötuotantoyhtiö Klaffi Tuotannot Oy.

– Kuvasimme ensimmäisen makkaramainoksen Arinalle jo 18 vuotta sitten, toimitusjohtaja Kimmo Paananen muistelee.

Paljon on tapahtunut sen jälkeen – myös markkinoinnin maailmassa. Videoiden käyttö yritysviestinnässä on kasvanut ja arkipäiväistynyt.

– Videoita ei enää ajatella mastodonttisina ja kiveen hakattuina teoksina, joiden elinkaari on vuosia ja näyttöpaikkana neukkarin nurkkatelevisio. Yrityksissä on alettu huomata, että kuluttajat ja asiakkaat usein mieluummin katsovat ja kuuntelevat viestin kuin lukevat tekstiä. Kotisivuilla aikaa käytetään enemmän videoiden kuin pelkän tekstin ja valokuvien parissa, Paananen huomauttaa.

Video kertoo tarinan

– Idea tosi-tv:stä eli Valkean syke -nimisestä realitysarjasta avaukseen valmistautuvasta kauppakeskuksesta tuli yhteistyökumppaneiltamme Klaffilta ja mediatalo Kalevalta. Pidimme ideasta, sillä videolla on hyvä kertoa tarinoita, taustoittaa osuuskaupan tarkoitusta ja esitellä toimintaa konkreettisesti. Faktojen lisäksi mukaan saadaan tunnetta. Videoita on digitaalisuutensa vuoksi myös helppo jakaa eri some-kanavissa, Arinan markkinointijohtaja Pasi Ruuskanen kertoo.

Arina on käyttänyt omaa Youtube-kanavaa kymmenisen vuotta mainosten ja videoiden jakelualustana. Varsinaisten mainosvideoiden lisäksi Youtuben kautta on jaettu flashmobia, tapahtumavideoita ja sisäiseen käyttöön tehtyjä yrityskulttuurivideoita.

Tosi-tv:n tekeminen oli uusi kokemus myös kymmeniä mainosfilmejä ohjanneelle Petrus Markkulalle.

– Realityssä päähenkilöiden – tässä tapauksessa kauppakeskuksen myyjien ja muun henkilökunnan – rooli on avainasemassa ja ohjaustilanne muistuttaa dokumentin tekemistä. Teimme kuvauksia varten paljon taustahaastatteluja, jotta saimme tietoa, kuinka nämä ihmiset oikeasti toimivat työssään ja ryhmässä. Jaksojen teemat käsikirjoitettiin, mutta samalla jätettiin tilaa spontaaneille tapahtumille.

Uudenlainen tarttumapinta yritykseen

Kimmo Paananen näkee realityssä monia mahdollisuuksia yritysviestinnällisestä näkökulmasta.

– Reality voisi tuoda monen firman loistavan työyhteisön esiin ja persoonat tutuiksi asiakkaille. Ajatellaan vaikka autokauppaa. Kuinka mukavaa olisikaan lähteä ostamaan autoa jo ruudusta tutuksi tulleelta autokauppiaalta?

Pasi Ruuskanen kertoo, että uusi tapa tehdä markkinointiviestintää on otettu innostuneesti vastaan osuuskaupan sisällä ja kiitosta on tullut myös muilta sidosryhmiltä. Videoviestinnän tavoitteena on ensisijaisesti lisätä ymmärrystä ja tietoisuutta osuuskaupan tarkoituksesta, palvelujen ja hyötyjen tuottamisesta omistajatalouksille.

– Hyvä video vaikuttaa tunteisiin ja mielikuviin osuuskaupan perinteisten rationaalisten viestien rinnalla ja lisäksi, Ruuskanen sanoo.

Kauppakeskus Valkea ja sen lippulaiva Sokos Pukumies -tavaratalo avaa ovensa Oulun ydinkeskustassa 14.4.2016.

Valkean sykettä voi seurata osoitteessa kaleva.fi/valkeansyke

 

Kimmo Paananen, Klaffi Tuotannot:

Millä keinolla hyvä video puhuttelee?

Hyvä video vetoaa tunteisiin tai ainakin antaa järjen sanoa ”kyllä” videon viestille. Uskottava viesti, vakuuttavan näköinen ihminen tai hyvin esitellyt tilat riittävät monesti vakuuttamaan epäröivän kuluttajan. Hyvä viesti ei tarvitse päälle liimattuja tehokeinoja.

Hyvä markkinointivideo vastaa napakasti katsojan tiedonjanoon. Loistava markkinointivideo antaa lisäksi katsojalleen wow-efektin – joko tarinallaan, visuaalisuudellaan tai aiheensa koskettavuudella.