Virtaa hallitustyöstä

Ihmiskohtaamiset ja uuden oppiminen antavat Topi Jaskarille energiaa. Siksi MMA:n hallituksen tuore opiskelijajäsen uskoo hallitustyön antavan enemmän kuin ottavan, vaikka arki onkin hektistä.

Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA:n hallituksen tuore opiskelijajäsen Topi Jaskari ei pelkää hallitustyön vievän liikaa voimia opiskelun ja töiden ohella. Päinvastoin hän uskoo sen tuovan lisää energiaa.

− Olen muutenkin tottunut tekemään paljon töitä ja rakentamaan siihen ympärille opiskelun ja vapaa-ajan aktiviteetit. Kun teen asioita, jotka kiinnostavat ja joista tykkään, tekeminen ei ole kuluttavaa, vaikka sitä olisi tuntimääräisesti paljon. Saan siitä itselleni onnistumisen fiilistä ja hyvää oloa.

Hallituskaudelta Jaskari odottaa eniten uuden oppimista ja verkostoitumista. Erityisesti kohtaamiset tuovat lisäenergiaa.

− Sama toimii aina myös myyntihommissa. Tykkään tutustua uusiin ihmisiin ja vaihtaa ajatuksia. Se, että kaikki on uutta ja jännää, tuo varmasti lisäpotkua.

Mahtava tilaisuus

Kokeneemmista hallitusjäsenistä Jaskari toivoo sparrailukavereita tulevan uran varrelle. Hän uskoo saavansa heiltä paljon vinkkejä, mutta haluaa päästä myös haastamaan heitä omien ideoidensa kanssa.

− Uskon, että hallituskausi antaa minulle tietyllä tavalla etumatkaa muihin nähden, kun pääsen käsiksi uusimpaan tutkimustietoon ja työskentelemään etulinjassa.

Hallitustyö on Jaskarille uutta, jos ei oteta lukuun oppilaskunnan hallituksen puheenjohtajan pestiä yläasteella. MMA:n hallitukseen häntä suosittelivat opettajat, jotka olivat vakuuttuneet hänen intohimostaan myyntiä kohtaan. Jaskari kiinnostui saman tien, teki hakemuksen ja tuli valituksi.

− Ajattelin, että tilaisuus on ihan mahtava. Kyllähän se näyttää tulevaisuutta ajatellen myös CV:ssä tosi hyvältä, jos on ollut tunnetun liiton hallituksessa, hän sanoo.

Jaskaria kiinnostaa hallitustyöskentely kokonaisvaltaisesti ja se, kuinka paljon sillä pystyy oikeasti vaikuttamaan asioihin. Hallituskaudellaan hän haluaa ottaa esiin esimerkiksi sen, miten MMA:n toimintaa saataisiin näkyvämmiksi ja houkuttelevammaksi alan opiskelijoille.

Nuorena esihenkilöksi

Jaskari opiskelee nyt kolmatta vuottaan tradenomiksi Tampereen ammattikorkeakoulussa (TAMK). Samalla hän on tehnyt kokopäivätöitä koko opiskelunsa ajan lukuun ottamatta edellistä puolta vuotta, jonka vietti vaihdossa Hollannin Haagissa. Hän on juuri palannut Suomeen, joten tulevat työkuviot ovat vielä hieman auki, mutta myyntitöitä on tarkoitus jatkaa pian.

Jaskari on tehnyt myyntityötä jo useita vuosia. Hänen isänsä toimii Neste-kauppiaana, joten ura alkoi luontevasi Nesteen kassalta ja jatkui jääkiekkotarvikkeiden erikoisliikkeen sekä myöhemmin huonekaluliikkeen myyjänä. Myös esihenkilökokemusta on ehtinyt kertyä: 19-vuotiaana Jaskari nousi Maskun tytäryhtiö Finnlandia Kalustemaailman myymäläpäälliköksi. Ennen vaihtoa hän taas toimi Nordic Sales Crewlla tiiminvetäjänä.

Johtamista hän on joutunut opettelemaan välillä kantapään kautta. Päänvaivaa on aiheutunut myös joidenkin hyvin nuorten, 16–19-vuotiaiden työntekijöiden puutteellisista työelämätaidoista.

− Tuntuu välillä, että perustaidotkin ovat hukassa, esimerkiksi se, että töissä pitäisi olla ajoissa tai ilmoittaa, jos on myöhässä. Ja kun vastataan puhelimeen, vastaus ei ole vain ”no”. Toki töissä saa ja pitää olla hauskaa, mutta siellä myös tehdään oikeasti töitä.

Tulevalle työuralleen Jaskari ei ole asettanut selkeitä tavoitteita paitsi sen, että tekemisellä pitää olla jokin tarkoitus.

− Pitää olla joku syy tehdä työtä ja uhrata siihen aikaa, jokin muukin kuin pelkkä raha, hän sanoo.

Koppikulttuuri vetää

Opiskelut, työt ja hallitustyö eivät vie Jaskarin kaikkea aikaa. Osa vapaa-ajasta kuluu jääkiekon parissa, ja sitä hän on harrastanutkin jo yli 15 vuotta. Nuorempana hän toivoi harrastuksesta hetken aikaa ammattia ja pelasikin tavoitteellisesti nuorten mestistä A-junnuissa. Sitten realiteetit tulivat vastaan, ja Jaskari päätti keskittyä toisenlaisen työuran rakentamiseen.

Jääkiekko on kuitenkin pysynyt mukana, ja Suomeen paluun myötä se saa taas jatkua. Enää Jaskarilla ei ole sen suhteen muita tavoitteita kuin pysyä terveenä. Pelaamisen lisäksi hänen on tarkoitus alkaa valmentaa kiekkojunnuja, jos ei vielä tällä, niin ainakin ensi kaudella.

Jääkiekko mahtuu Jaskarin vapaa-aikaan, vaikka tavoitteellista treenaaminen ei enää ole.

Lajissa Jaskaria vetää puoleensa erityisesti sen sosiaalinen puoli, koppikulttuuri. Valmentamisen hän uskoo antavan myös perspektiiviä esihenkilönä toimimiseen.

− Mielestäni joukkuelajeissa valmentajan yksi tärkeimpiä tehtäviä on tehdä junnuista hyviä kansalaisia ja opettaa heille tietynlaiset elämäntaidot. Valmistaa siihen, että työelämässäkin pitää tehdä töitä, jos haluaa saavuttaa jotain.

Sama ajatus roolimallina olemisesta toimii Jaskarin mielestä niin teinipoikien jääkiekkovalmentajana kuin työelämässä tiiminvetäjänä: on hankala vaatia jotain, mitä ei itse tee.

− Tiimityöskentelyssä ja tiimin vetämisessä pitää ymmärtää, että kaikkien ei tarvitse olla parhaita kavereita, mutta pitää silti pystyä tekemään yhdessä töitä. Ei voi kusta joukkueen muroihin.

Jaskari uskoo, että joukkueurheilutaustasta on hyötyä myös hallitustyössä.

− Erilaisten persoonien kanssa täytyy pyrkiä viemään yhteistä agendaa kohti maalia. Se tehdään joukkueena, mutta siinä pitää ymmärtää yksilönkin merkitys. Ei voi jäädä kynnysmatoksi, vaan pitää pystyä tuomaan omat ajatuksensa ja ajatusmallinsa ilmi, Jaskari sanoo.

Topi Jaskari, 23

  • Opiskelee tradenomiksi TAMKissa (8/2020–)
  • Vaihdossa Hollannissa (8/2022–2/2023)
  • Tiiminvetäjänä Nordic Sales Crewlla (5/2021–8/2022)
  • Myymäläpäällikkönä Finnlandia Kalustemaailmassa (2/2019–8/2020)
  • Tehnyt myyntityötä eri liikkeissä vuodesta 2016 lähtien
Kuvat: Timo Porthan