Inspiraatiota odotellessa

Pääsin tapaamaan suuresti arvostamaani taidemaalaria. Hänen uusi näyttelynsä oli juuri avattu ja saanut loistavan vastaanoton kävijöiden keskuudessa. Maalaukset kietoivat kävijän omaan maailmaansa, kauppa kävi hyvin ja teokset kirvoittivat elävää keskustelua.

Menestystä voi mitata niin monella tavalla, myös liiketoiminnassa. Jokainen organisaatio tarvitsee tavoitteen. Huomenna tyytyväisemmät asiakkaat kuin tänään on hyvä tavoite.

Euromääräinen kasvu yksistään ja itsessään on huono tavoite. Huonoin. On vaikea tuottaa ylivertaisia palveluita, ellei kulttuuri ole siihen valmis. Ensin pitää tehdä asiat hyvin.

Uuden luominen on aina räätälityötä. Voittava organisaatio syntyy, kun jaettu ja yhteisesti hyväksytty tekemisen merkitys alkaa elää yhteisissä tarinoissa. Kun yhteisen tarinan kulku näyttäytyy arjen toimissa itselle, työkavereille ja asiakkaille. Lopputulos on seurausta tinkimättömästä työstä, rohkeista kokeiluista ja uskalluksesta tehdä jotain uutta.

”Ongelma ei useinkaan ole siinä ettemmekö tietäisi mitä tapahtuu, vaan ettemme toimi sen mukaisesti.”

Näyttelyn avajaisissa keskustelu tempautui luovaan työhön ja itse luomisprosessiin. Olin innoissani ja odotin luomisen maagisen flown koskettavan myös minua: tempaavan irti arjesta ja raottavan taianomaista inspiraation kokemusta. Odotus ei ollut turha. Se tarjosi oivan oppitunnin.

Joskus, harvoin, inspiraatio tulee yllättäen. Maalaus syntyy, kun maalari alkaa maalaamaan. Tekeminen itsessään synnyttää inspiraation, tekemisen ilon, innostuksen ja vision. Liikkeelle lähtiessä ei tarvitse tietää varmasti, mihin on menossa. Jos idea toimii, mutta lopputulos ei vielä miellytä, niin kehitetään ja kokeillaan lisää. Jos idea ei toimi, se heitetään pois.

Liika konsensuksen haku ei toimi. Taiteilijan pitää käyttää valtuutusta, joka hänelle on suotu. Päätös suunnasta. Palaute itse prosessista, oppimisesta kuin lopputuloksesta. Inspiraatio ei vain synny, sen voi myös synnyttää. Jos ei valitse odottaa.

”Johtaminen tapahtuu vastaanottajan korvien välissä.”

Sekä inspiraation odottaminen että sen synnyttäminen ovat molemmat päätöksiä. Ihmiselämässä verrattaen pieniä, mutta usein tehtynä niillä on iso merkitys liikkeen kannalta.

Johtajan yhtenä tehtävänä on mahdollistaa liikkeen syntyminen, onnistuminen ja innostuminen.  Luoda odotus onnistumisesta. Saattaa yhteen kyvykkäät yksilöt tekemään taitavaa ja onnistunutta yhteistyötä. Kutsua esiin ajattelu, käyttäytyminen ja aitous. Kaivaa pensselit ja valkokangas kaapista ja alkaa maalata yhdessä.

Luodaan yhdessä ylivertaisen tuotteen ja palvelukokemuksen tekemisen kulttuuri. Johtajuus kuuluu jokaiselle.

Kirjoittaja on liiketoiminnan kehittäjä, valmentaja ja intohimoinen alppihiihtäjä. Johtaa työkseen muutosprojekteja ja muuttaa johtamista. Hän tutkii erinomaisuuden dna:ta ja onnistumisten rakennetta sekä yrittää tehdä mahdottomasta mahdollista.

www.adare.fi | Twitter