Juha Sipilä, tunnetuin vuokrajohtaja?

Sipilän Juhan johtamistapa aiheutti viime viikolla monelle sydämen tykytyksiä. Sipilää voisi verrata useallakin tapaa vuokrajohtajaan, hänen yritysmaailmasta ammennetut johtamisopit ovat tuoneet mielestäni sopivasti lisäväriä ja uusia tuulia myös poliittiseen päätöksentekoon.

Yksinkertainen on kaunista

Sisältäpäin katsottuna moni asia näyttää usein monimutkaiselta. Historia toistaa itseään, vanhoista opituista tavoista on vaikeaa päästää irti. Moni yritysjohtajakin on omien ajatustensa vankina, konsultteja käytetään avartamaan ja tuomaan uusia näkemyksiä. Johtoryhmää ravisutetaan vastuita vaihtamalla, tämähän vastaa ministerisalkkujen kierrätystä. Riittävätkö edellä mainitut kriisitilanteessa, tuskin.

Uudistamisessa yksinkertaistaminen on haastavaa, ministerien salkkuja yhdisteltiin kauden alussa aivan kuten nyt SoTe-alueitakin. Selvitykset ruokkivat lähinnä itseään ja konsultteja, johdolta tarvitaan myös päätöksiä ja toimeenpanokykyä, nämä ovatkin vuokrajohtajan tärkeimpiä ominaisuuksia.

Karavaani kulkee ja koirat haukkuu

Eilen huudettiin uudistuksien perään ja tänään valitetaan niiden toimimattomuudesta. Tyypillistä opposition toimintaa.

Yritysmaailman oppositio ei edusta äänekästä toimintaa, sillä tyypillisesti herran pelko hiljentää tai jopa lamaannuttaa toisinajattelijat. Pitäisikö työntekijöille antaa mahdollisuus esittää välikysymyksiä johdolle tai yrityksen johtoryhmän hallitukselle, miksi ei? Toisaalta liian usein johtokin siirtää hankalia päätöksiä, ns. hallituskauden ylitse. Vuokrajohtaja tekeekin usein toimenpiteitä, joita toimiva johto ei ole syystä tai toisesta saanut tehtyä. Tästähän on kyse myös Sipilän tilanteessa.

Keskity oleelliseen

Pelkästään leikkaamalla ja vähentämällä on vaikea saada talouskasvua aikaiseksi. Monelle johtajalle nämä ovat kuitenkin lähes ainoita näkyviä ja tuntuvia johtamistoimenpiteitä.

Sipilä nimesi kärkihankkeet ja varasi myös näihin rahoituksen, sama malli, jolla moni yritys on vuosien saatossa nostettu syvältäkin suosta. Vuokrajohtajia on aikojen saatossa käytetty lähinnä saneeraajina, mikä ei loppujen lopuksi vaatisi edes ulkopuolista osaamista. Sipilän, kuten modernin vuokrajohtajankin, tehtävänä on saada pysyvä ja kestävä kasvu aikaiseksi. Poista siilot, vähennä hierarkiaa ja hae yhteinen tavoite – toimiva resepti niin politiikan kuin yritysmaailman johtamisessa.

Toteutuuko demokratia?

Sipilä horjuttaa uskoakseni jopa tarkoituksellisesti hetkittäin rakenteita sanelutavallaan, jonka osa kokee jopa uhkailevana. Mitä väärää on siinä, että antaa selkeät takarajat ja kertoo samalla mitä vaihtoehtoja on edessä?

Avoimuus on osa demokratiaa ja sitähän Sipiläkin korostaa. Kriisijohtaminen on usein samalla myös kriisin johtamista, Kotterinkin muutosjohtamisen ensimmäinen askel on kiireellisyyden korostaminen – Sense of Urgency. Kun edelliset ponnistukset eivät ole tuottaneet kuin suunnitelmia, on jonkin muututtava, vaikkapa johtamisen.

Sipilä on osoittanut johtajuutta teoilla eikä puheilla, samaa odotetaan vuokrajohtajaltakin.  ”Less whining. More action! ” –Myyntipumpun slogan kertoo oleellisen…

Lauri Seppälä

Juha Sipilän kuva: Valtioneuvoston kanslia / Sakari Piippo

Kirjoittaja on myynnintekijä Myyntipumpusta. Lisää mustavalkoisia totuuksia myynnistä ja johtamisesta löydät Myyntipumpun blogista.

Twitter: @lauriseppala | LinkedIn | Myyntipumppu

Lue MMA-blogia – uusi kirjoitus kaksi kertaa viikossa!