Luottamus myytävänä

”Luottamus on tunne tai varmuus siitä, että johonkuhun tai johonkin voi luottaa, että joku tai jokin ei petä toiveita tai aiheuta pettymystä. Se on tunnetta ja kokemusperäistä tietoa.  Jos ihminen epäilee toisen moraalia ja aikeita, luottamusta ei synny. Luottamuksen edellytyksiä ovat hyvien aikeiden lisäksi osaaminen ja riski.”

Pling! Sinulle on saapunut uusi sähköposti. Viesti kilahtaa kännykkään juuri Mikon kirjauduttua Korpihotelliin pitkän päivän päätteeksi. ”Hyvästi iltasauna ja palauttava vapaahetki kuntosalilla”, Mikko  huokaa saapuneen postin otsikon luettuaan. ”No, onhan täällä jotain kiinnostavaakin…”, hän tuumaa toisen otsikon perusteella ja huomaa jo hieman innostuvansa saapuneesta tarjouspyynnöstä. Mutta vaikea on iloita, kun jonossa on.. Reklamaatio!  ”Koskas näihin pitääkään vastata..?

Reklamaatio! Tarjouspyyntöön vastaamisessa on jo riittävästi hommaa – mielenkiintoista sellaista – mutta että tämäkin vielä. Mitä ne nyt tällaisia lähettelee?  ”Taas joutuu selittelemään niiden…luottaisivat nyt sen verran että…”, hän mutisee uppoutuessaan viestin sisältöön.

Miksi? Niin, miksi? Tarjouspyyntöä ja reklamaatiota yhdistää tuo suuri pieni sana. Sana, joka antaa merkityksen sille mitä teemme. Syyn ja tarkoituksen, joka voi kytkeä rutiininomaisen tekemisen johonkin suurempaan kokonaisuuteen.

Tarjouspyynnön lähettäjä näkee vastaanottajassa yhteistyön mahdollisuuden. Hän luottaa vastaanottajaan, tämän osaamiseen ja hyviin aikeisiin. Hän altistaa toiveensa ja tarpeensa toisen arvioitavaksi ja on valmis kantamaan siihen liittyvän riskin. Tehtävä on riskiä suurempi ja tulos yhdessä tehtynä vaikuttavampi. Sama pätee reklamaatioon. Ei petä toiveita tai aiheuta pettymystä. Odotuksia jotka ovat kirjoitetun tekstin takana. Helpompaa olisi kääntää katse toisen toimittajan suuntaan.

Korpihotellin TV:ssa pyörii ohjelma, jossa David Garibaldi tekee ainutlaatuisia taideteoksiaan. Ajan patinoimassa nojatuolissa istuessaan ja viestejä lukiessaan Mikko kuunteli taustalta utuista ääntä, joka kertoi taiteilijan tarinaa.

Olemme hankkimassa… ”…doing things that are living in our hearts…” …otetaanpas tuosta pohjaksi…”…what is natural for you is that makes you most happy…” …vastinettanne  pyydetään…  It is not about what. It is all about why.  …kunnioittavasti…

David, mitä juuri sanoit? Viimeinen lause herätti Mikon ajatuksistaan, kuin se hetki, jolloin huomaa avaimien jääneen kiinni painautuvan ja lukittuvan oven taakse.  Niin, miksi. Miksi! Miksi vastaan näihin viesteihin? Koska sitä pyydetään vai jostain ihan muusta syystä. Miksi nautin siitä, mitä teen?

Mikko heitti muokattavana olleet vastaukset roskakoriin ja aloitti alusta. Ei mitä, vaan miksi. Hän heittäytyi luottamukselliseen kirjalliseen keskusteluun aikomuksena syventää yhteistä ymmärrystä. Lähettäjän aikomusta kuunnellen, odotusta ja tarvetta esille kaivaen. Omaa ja yrityksensä tehtävää ja tarkoitusta tutkien. Osaamisen ja tapahtuneesta oppimisen näkyväksi tehden, siihen liittyvät riskit hyväksyen.   Korpihotellin respassa valot sammuivat ja ovet sulkeutuivat.

Tarjous lähti. Samoin vastine. Oppirahat maksettiin. Keskustelu jatkui. Löydettiin toistemme liiketoiminta uudelleen. Opittiin tuntemaan paremmin toistemme asiakkaita ja heidän tarpeitaan. Luottamus vahvistui, oppiminen jatkuu.  Tehtiin myös rakentavaa ja kannattavaa liiketoimintaa.

Sama vuorovaikutus ja kohtaaminen tapahtuvat niin kasvokkain kuin kirjallisesti. Sama valinta sen suhteen valitsenko, osoittaa luottamusta ja antaa palautetta. Valinta siitä pyrinkö kuulemaan myös aietta ja tarvetta. Valinta siitä, millaiseen kohtaamiseen haluan yhteistyön johtaa. Luottamus on kaupan joka päivä ja sen hintana on moraali ja aie. Sen hinta on vaihtosuhde, jonka arvo määrittyy uudelleen jokaisessa kohtaamisessa.

Mikko Babitzin, Business Development Manager, Executive Coach

Kirjoittaja on liiketoiminnan kehittäjä, valmentaja ja intohimoinen alppihiihtäjä. Johtaa työkseen muutosprojekteja ja muuttaa johtamista. Hän tutkii erinomaisuuden dna:ta ja onnistumisten rakennetta sekä yrittää tehdä mahdottomasta mahdollista.

www.adare.fi | Seuraa minua twitterissä @Mikkotweeting | Lisää innostavia näkökulmia blogissa: mikkobabitzin.blogspot.fi