Lapsena minulla oli vahva visio unelmieni työstä. Varttuessa unelmani toteuttamiseen tuli yllättävä ongelma: oliko sellaista työtä edes olemassakaan.
Pienestä pitäen hyvinvointi ja elämän kunnioittamien olivat minulle tärkeitä arvoja ja erityisesti, jos se liittyi eläimiin. Seurasin hyvin paljon luonto-ohjelmia, ja kerran aiheena oli luonnonpuistoissa tapahtuva salametsästys. Ohjelman jälkeen olin aivan järkyttynyt, kun minulle selvisi, miksi näiden eläinten elämä päätettiin. Ne eivät päätyneet ruuaksi, vaan ne surmattiin uskomusten ja esteettisyyden takia.
Tein silloin päätöksen, että aikuisena työni tulee olemaan viattomien eläimien suojeleminen, ja ammattina luonnonpuistojen salametsästäjien metsästäjä. Tällaista ammattia ei tietääkseni ole ja jos on, taitaa toiminta olla laitonta.
Jouduin määrittelemään uudestaan unelmieni työn, mutta miten sen tein?
1. Itsetutkiskelu
Ensin kävin keskustelua itseni kanssa arvomaailmastani: minkälaiset asiat ovat itselleni tärkeitä työelämässä ja mistä saan voimaa? Minulle tärkeitä asioita ovat hyvinvointi, auttaminen, jossa yhdistyy luovuus myynnillisellä kosketuksella.
Kun sinulla on mielessäsi asiat, jotka ovat sinulle tärkeitä ja joiden parissa haluat työskennellä, kirjoita ne ylös. Asiat alkavat prosessoitua mielessäsi, kun näet ne konkreettisesti ja säännöllisesti, vaikka kirjoitettuna.
Koin hyvänä myös asioiden pallottelemisen valikoitujen ystävien, työtovereiden ja puolisoni kanssa. Keskustelut tarkensivat entisestään käsitystäni siitä, minkälainen unelmieni työ voisi olla. Aina on hyvä saada erilaisia näkökulmia. Nämä edistävät asioiden prosessoitumista ja vievät ajatustasi lähemmäksi kohti unelmatyötäsi.
2. Vahvuudet
Tähän vaiheeseen on hyvä käyttää eniten aikaa. Listaa ylös osaamisesi sekä persoonasi vahvuudet mahdollisimman konkreettisesti.
Omalla kohdallani hyvinvointi on asia joka kiinnostaa, miten pystyn yhdistämään tämän tulevaan työhöni? Miten oma koulutukseni, osaamiseni ja henkilökohtaiset vahvuuteni peilaavat tähän.
Kirjaa kaikki mahdollinen ylös mikä tulee mieleen. Asiat tulevat jalostumaan ja kirkastumaan tulevaksi työpaikaksi. Mieti myös mistä kollegasi, esimiehesi tai asiakkaasi antoivat sinulle tunnustusta.
Kun olet saanut, noin kymmenkunta ominaisuutta kirjoitettua ylös, voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen. Muista tarkastella asioita positiivisuuden kautta. Mieti mihin pystyt, mihin haluat pystyväsi ja toimenpiteet tavoitteeseen. Positiivinen ajattelu madaltaa stressihormonin kortisolin määrää elimistössä ja tämä taas auttaa tuottavaan ja luovaan ajatteluun. Tästä on olemassa lukuisia tutkimuksia.
3. Vahvistaminen
Tässä vaiheessa sinulla on unelmiesi työ mielessä. Taustatyön tekeminen on se helpompi vaihe.
Missä työssä ja yrityksessä voit toteuttaa osaamisesi, vahvuuksiesi ja arvomaailmaasi vastaavaa tehtävää? Googlaa yrityksiä ja työpaikkoja, ja kysy tuttavilta suosituksia. Kun olet listannut itsellesi ylös noin kymmenkunta yritystä, jotka kiinnostavat sinua, voit siirtyä viimeiseen vaiheeseen.
4. Vakuuttaminen
Viimeinen vaihe on rekrytointikonsultin tai rekrytoinnista vastaavan esimiehen vakuuttaminen. Kiteytä osaamisesi ja vahvuutesi. Purista ne timantin muotoon myyntivalteiksi. Yhdestä valtista löytyy yleensä useampia ominaisuuksia.
Omalla kohdallani hyvinvointi, auttaminen, luovuus ja myynti löytyvät työstäni rekrytointikonsulttina. Yksi myyntivalteistani, joka monistuu useammaksi ominaisuudeksi, on tavoitteellinen kuunteleminen. Tavoitteena on auttaa yritystä löytämään oikeanlaista osaamista, auttaa työntekijää löytämään osaamiselleen ja vahvuuksilleen oikeanlaisen työtehtävän sekä työyhteisölle oikeanlaisen kollegan. Kuuntelemisen taidoillani saan ruokittua energiaani, saan hyödyntää myyntiä sekä luovuutta. Olemalla siinä hyvä, autan kaikkia saavuttamaan tavoitteensa.
Kun seuraavan kerran vastapäätäsi istuu konsultti, joka kysyy, miksi sinut pitäisi valita hakemaasi tehtävään, osaat vastata. Vastauksesi on siinä vaiheessa niin hioutunut ja luonteva, että vakuutat kriittisimmänkin kuulijan. Unelmatyösi on nyt sinun.