Sovitaan jotain uutta

 

kättely käsi sopimus työsopimusIltalehden teettämän tutkimuksen mukaan jo melkein puolet suomalaisista on sitä mieltä, että palkoista ja työehdoista voitaisiin sopia nykyistä enemmän työpaikoilla. Samoin lähes kaikkien puolueiden paitsi vasemmiston kannattajien mielestä ay-liikkeellä on liikaa valtaa yhteiskunnassamme.

Tuo on huolestuttavaa. Miksikö?

Siksi, että se osoittaa sen, että liika on liikaa työmarkkinoillakin. Jatkuva ei-liikkeenä oleminen – sellaiseksihan osa ay-liikkeestä on muodostunut – ei enää taida vastata kansalaisten käsityksiä hyvästä asioiden hoidosta. Ammatillinen edunvalvonta murentaa itse omat toimintamahdollisuutensa. Tuo viimeinen on huolestuttavaa, ei itse tutkimustulos. Sitä on jo vähän osattu odottaakin ja esimerkiksi eduskuntavaalien tuloskin viittaa tähän suuntaan.

Näyttää siltä, että suurin osa suomalaisista ei esimerkiksi pitäisi kovin hirveänä vääryytenä sitä, jos työsuhteen koeaikaa maltillisesti pidennettäisiin. Tai sitä, että ikääntynyt työtön voitaisiin palkata – hänen omalla suostumuksellaan tietenkin – määräaikaiseenkin työsuhteeseen nykyistä väljemmin edellytyksin. Akavan konkreettisia nostoja, muuten.

Saman tutkimuksen mukaan vain yksi viidestä vastaajasta on nykysysteemin kannalla, missä palkoista ja työehdoista sovitaan keskusjärjestötasolla. Kolmannes vastaajista kannattaa palkoista sopimista ammattiliittotasolla. SAK:n puheenjohtaja esitti aivan juuri, että palkkauksessa voisi lisätä tulosperusteisia eriä. Tuttu juttu meille, tulokseen ainakin jollain tavalla sidottu palkka on standardia monille MMA:n jäsenille. Oikein ja rehdisti toteutettuna hyvä malli. Paikallinen sopiminen ja palkkojen sitominen tuloksiin vaatii kuitenkin myös rajoja, tietoa ja luottamusta; tämäkin on ymmärrettävä ennen kuin rynnätään uuteen suuntaan silmät ummessa.

Suomalaisessa yhteiskunnassa pitäisi uskaltaa sopia jotain uutta. Hallituksen muodostaja Sipilän ajatukselle ”yhteiskuntasopimuksesta” on helppo naureksia ja hänen ajatuksensa voi jäädä ensi alkuun ohueksikin. Jos hänen yhteiskuntasopimuksensa kuitenkin tarkoittaa sitä, että sovitaan jostakin uusista ja myös konkretiaa sisältävistä toimista maan talouden nostamiseksi ja työllisyyden kohentamiseksi, ja kaikki tulevat vähän vastaan poteroistaan, niin minä ainakin kannatan.

 

Juha Häkkinen

Kirjoittaja on Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA:n toiminnanjohtaja