Tarina myyntimiehen heräämisestä

MMA-liiton nuorten kehittämisfoorumissa tunsin olevani omieni joukossa.

Ammattiliitot ovat tuntuneet jotenkin etäisiltä, ja ehkä parhaimmillaankin vain pakolliselta kuluerältä, jos haluaa parempaa työttömyysturvaa.

Nyt olin kuitenkin matkalla ammattiliiton järjestämään tapahtumaan. Kotoani Järvenpäästä on reilun puolen tunnin ajomatka Nordikselle ja lauantaiaamupäivällä taittaessani matkaa kauniin kevätauringon saattelemana ehdin katsoa moneen kertaan taustapeiliin ja kysyä sieltä kurkistavalta myyntimiehen alulta, että mihinkäs sitä oikein ollaan menossa ja miksi. Kaikkia vastauksia minulla ei vielä ollut, pikemminkin toiveita ja odotuksia siitä, mitä löytäisin osallistuessani Nuorisotoiminnan kehittämispäiville.

Mikä johti tilanteeseen, että päätin ottaa selvää, mitä voisin jäsenmaksullani itselleni liitolta saada. Tarina kertoo yhden myyntimiehen heräämisestä. Vuosi oli 2012. Joku voisi nimittää tätä synnytystä myös kolmenkympin kriisiksi, mutta itse haluan kauniisti uskoa, että myyjä sisälläni heräsi. Halusin huippumyyjäksi, halusin parhaaksi, halusin menestystä, halusin tuloksia. Ja janosin keinoja, jotka veisivät minua eteenpäin tavoitteessani.

Mistä ihmeestä voisin saada oppia, kontakteja, kokeneempien kollegoiden kokemuksia ja energiaa, joka veisi minua eteenpäin?

Vuodet vierivät, kauppa kävi ja elämä meni eteenpäin. Sitten yhtenä päivänä sähköpostiini tuli viesti ammattiliittoni uudelta nuorisovastaavalta, Joannalta. Siinä oli pyyntö osallistua nuorille suunnattuun kehittämisfoorumiin, taisi siinä olla maininta lätkämatsista myös. Monesti asioilla on vain tapana järjestyä. Olin jo aiemmin tutustunut liiton tarjoamaan koulutus- ja tapahtumatarjontaan. Jotenkin vain mukaan lähteminen oli tuntunut liian vaivalloiselta aiemmin.

Matka Nordikselle taittui yllättävän nopeasti ja oli aika jättää auto parkkiin ja elämäntarinoiden muistelut toiseen kertaan. Meille oli varattu oma kabinetti, johon oli saapunut porukkaa ympäri Suomea. Ohjelmassa olisi vähän liiton nuorten jäsenten asioiden pohtimista ja lätkämatsia ja hyvää ruokaa, eikä janokaan varmasti yllättäisi.

Oli upeaa nähdä pöytä täynnä nuoria, nälkäisiä myynnin ja markkinoinnin ammattilaisia. Tunnelma oli alusta asti kovin avoin ja rento. Voisin vaikka lyödä pienen vedon, että monista heistä kuullaan vielä. Uusia ideoita, uskoa omaan tekemiseen ja ennen kaikkea aitoja oman juttunsa löytäneitä tyyppejä. Tuli sellainen olo, että on kunnia päästä samaan pöytään oppimaan ja kuulemaan näiden tyyppien stooreja. Tämä oli juuri sitä, jota olin kaivannutkin. Sitä oppia ja sitä energiaa, joka veisi itseäni vielä pidemmälle, paremmaksi myyjäksi – jopa huippumyyjäksi jonain päivänä.

Vaikka oltiin Nordiksella ja HIFK pelasi todella jännän ja tasaisen pelin Tapparaa vastaan ja meistä pidettiin HIFK:in porukoiden toimesta todella hyvää huolta, niin silti parhaiten mieleen jäivät ne monet hyvät tarinat ja tyypit, joita illan aikana tulin kuulleeksi. Okei, oli ruokakin hyvää. Keskustelua käytiin paljon siitä, miten liiton toimintaan saataisiin enemmän mukaan nuoria ja miten myyntialaa voitaisiin tehdä kiinnostavammaksi uravalinnaksi nuorten keskuudessa. Vaikeita ja tärkeitä kysymyksiä, joihin itseni oli helppo samaistua, sillä itse olin kokenut ammattiliitot ennen tätä todella etäisiksi. 

Nyt minun on kuitenkin helppo kertoa, että olin ajanut oikeaan paikkaan tuona lauantaina. Tuntui kuin olisin tullut omieni joukkoon. Ja nyt tiedän kertoa myös jos joku kysyy, että MMA-liitossa mukana olevat ovat todella mukana tässä ajassa ja omaa osaamistaan aktiivisesti kehittäviä ammattilaisia. Minun on helppo kertoa, että kuulumalla liittoon löydän uutta oppia, uusia kontakteja ja uutta energiaa kehittyäkseni tavoitteeseeni. Tähän porukkaan kannattaa kuulua. Härifron tvättas.

Toivotaan, että lauantaina 21.3.2015 pidetty nuorten kokoontuminen poikii lisää tällaisia matalan kynnyksen tapahtumia, ja seuraavilla kerroilla joku muukin kaltaiseni löytää mukaan.

 

Tero Nykänen