Ajatus muiden tunkeutumisesta omaan elämään, arkeen ja viikkokalenteriin saattaa alkuun kuulostaa tunkeilevalta. Mutta kun hetken pohtii, niin sitäkin tarvitaan elääksemme soljuvassa sopusoinnussa yhteiskunnassamme. Nämä erilaiset ajan ja vaivan vaihtokaupat ovat oleellinen osa kaikkea tätä työnantajien ja työntekijöiden, kuluttajien ja tuottajien sekä tilaajien ja toimittajien välistä symbioosia.
Meillä töissä valmentajat vaihtavat vapaa-aikaansa ja osaamistansa valmennustyöhön ja minä annan vastakauppana korvauksen sopimuksemme mukaan. Samoin televisio- ja radio-ohjelmat sekä sosiaalisen median artikkelit – kuten tämä – pyrkivät viemään osan ajastasi ja huomiostasi. Sinä saat vaihdossa ajatuksia ja oivalluksia vietäväksi sivistykseesi ja arkeesi.
Tässä vaihdannassa piilee kuitenkin myös ongelma: kun muut täyttävät sinun kalenteriasi, ei heillä aina ole päällimmäisenä mielessä sinun terveytesi ja hyvinvointisi. Vaikka he – työnantaja, viihde-elämän sisällöntuottaja jne. – välittäisivätkin, he eivät mitenkään voi olla kellon ympäri tietoisia siitä, miten sinulla menee.
Noin 50-100 yritysluennon ja julkisen esiintymisen vuositahdilla olen huomannut, että yllättävän monessa yrityksessä ja yhteisössä otetaan nykyään huomioon kokonaisvaltaisesti yksilön resurssit ja jaksaminen. On liikuntaetuja, luentoja, workshopeja, viikoittain toistuvia yhteisiä liikuntasessioita, terveellistä purtavaa arjen aherruksen keskelle sekä työkaluja kuormituksesta palautumiseen ja sen monitorointiin.
Mutta kaikesta tästä huolimatta ihan viimekäden vastuu omasta hyvinvoinnista on yksilöllä itsellään. Esimerkiksi proaktiivisesti pitää huoli omalla liikunnalla, ravitsemuksella, palautumisella ja unella itsensä mahdollisimman hyvin työkykyisenä ja terveenä. Mikäli yrityksestä huolimatta näyttää siltä, että omin avuin tämä ei toivotulla tavalla onnistu, kannattaa pyytää työkaverilta, esimieheltä, työterveydestä tai ulkopuoliselta valmentajalta.
Eli mitä sinun siis kannattaisi tehdä? Suositukseni on, että sinä ensiksi etukäteen – edellisellä viikolla tai kevätkausi kerrallaan – täytät omaan viikkokalenteriisi riittävästi aikaa ja suunniteltua tekemistä niin, että pysyt terveenä ja hyvinvoivana. Eli kalenteristasi löytyy muutama tunti hikiliikuntaa ja arkiaktiivisuutta päivittäin, aamupala, lounastunti ja muut säännöllisen ateriarytmin tunnusmerkit sekä heräämisen ja nukkumaanmenon väli on noin kahdeksan tuntia.
Sen jälkeen muu maailma – työnantaja, sosiaalinen media jne. – voi täyttää jäljelle jäävät tunnit siten kuten parhaaksi näkevät. Ole siis terveellä tavalla itsekäs. Se on meidän kaikkien etu.
Jaakkola on Optimal Performance -valmennusyrityksen perustaja. Koulutukseltaan hän on diplomi-insinööri ja voimavalmentaja. Tällä hetkellä Jaakkola toimii yritystensä visionäärinä, toimitusjohtajana ja valmentaa edelleen muutamia urheilijoita voimaharjoittelun parissa.
Jaakkola puhuu MMA:n Ideassa: Hyvinvointia ja hohtokeilausta torstaina 25. tammikuuta Vantaalla.