Tunnetko intohimoa työhösi?

Kehittyäksesi parhaaksi myyjäksi, markkinoijaksi, esimieheksi tai opettajaksi ei riitä, että sinulla on tehtävään tarvittavat tiedot, opitut taidot ja positiivinen ja kehityshakuinen asenne. Sinulta pitäisi löytyä myös intohimo tai innostus valitsemaasi työhön. Sitä voi kutsua myös motivaatioksi.

”It is a beautiful thing when a career and a passion come together.”

Reilu vuosi sitten tyttäreni valmistujaisissa pidin puheen, jossa en malttanut olla antamatta neuvoa nuorelle kauppatieteiden maisterille.  Siteerasin yllä olevaa tuntemattoman kirjoittajan ajatusta siitä, miten upeaa on, jos oma ura ja intohimo kulkevat käsi kädessä.

Asia palasi mieleeni viime viikolla, kun Haaga-Helian myyntityön koulutusohjelman ensimmäisen lukukauden opiskelijat organisoivat Sales Forum -tapahtuman. Ensimmäisen tilaisuuden teemana oli uratarinat ja yrittäjyys. Paikalle he olivat saaneet kolme meidän ihastuttavaa ja fiksua alumniamme. He kertoivat oman tarinansa siitä, miten olivat löytäneet innostuksen työhön ja nimenomaan siihen myyntityöhön, mitä he halusivat tehdä. Ja kuka missäkin vaiheessa koulu- tai työuraa. Heistä kaikista loisti innostus, jopa intohimo työhön.

Onnekkaita ovat ne yritykset, joissa nämä nuoret työskentelevät! Ja uskon, että he kaikki kolme ovat omalle organisaatiolleen tuottavia ja aikaansaavia työntekijöitä. Todennäköisesti myös kannustavia kollegoja.

Kuusi keinoa innostuksen metsästykseen

Mistä innostuksen voi löytää? Mitä jos en innostu mistään? Mitä voin tehdä?  Voivatko kaikki innostua työstään, jos Maslowin hierarkiat alimmat tasot on jo täytetty?

Ohessa muutama keino, joiden avulla olen itse löytänyt innostuksen silloin, kun olen sen hukannut. Tai mitä olen oivaltanut, kun olen coachannut ja mentoroinut ihmistä, jolta innostus työhön on puuttunut.

  1. Ole avoin etenkin uran alkuvaiheessa ja uskalla kokeilla erilaisia työtehtäviä.
  2. Pidä silmät auki uusille asioille. Tutki ja ihmettele. Ja ole valmis oppimaan.
  3. Pohdi asioita ääneen puolison, ystävän, vanhemman tai jonkun muun läheisen ja luotettavan ihmisen kanssa.  Ääneen sanomisella ja omien toiveiden kertomisella on ihmeellinen taito kirkastaa asioita.
  4. Ota valmentaja, coach, joka auttaa sinua oivaltamaan tai mentori, joka jakaa sinulle omia kokemuksiaan ja vinkkejä.
  5. Ota opinto- tai vuorotteluvapaata. Katso asioita kauempaa.
  6. Uskalla luopua vanhasta, jopa irtisanoutua. Muutos avaa aina uuden oven. Jos niin uskot.

Vaikeudet ja vastoinkäymiset avaavat myös uusia polkuja. Mutta vain, jos uskaltaa pohtia asiaa. Irtisanominen voi parhaimmillaan olla ulkopuolisen tarjoama keino löytää ehkä jo kadonnut työnilo. Toki se vaatii sitä, että uskaltaa katsoa tekemisiään uudella tavalla ja pohtia, mitä seuraavaksi haluaa. Tästä on monta esimerkkiä lähipiirissänikin.

Suomen ensimmäisenä myyntityön kouluttajana me Haaga-Helian myyntityön koulutusohjelmassa haluamme kannustaa opiskelijoitamme löytämään oman polkunsa. Oli se sitten myynnin, markkinoinnin, yrittäjyyden, HR:n tai ihan minkä muun tahansa alan parissa. Joskus sille omalle polulle löytäminen voi olla hankalaa. Viime viikon alumnien uratarinoita kuunnellessa tunnistin, että jos rohkeutta ja asennetta on, niin se innostus ja intohimo löytyvät.

Miksi tämä asia on minulle tärkeä? Katson asiaan kolmesta näkökulmasta: intohimon ja innostuksen kautta yksilö voi paremmin, yritys tai organisaatio tekee parempaa tulosta ja yhteiskunnallisesti tämä voi säästä kustannuksia, kun esimerkiksi poissaolot vähenevät.

Toivotan kaikille rohkeutta etsiä ja löytää innostus ja intohimo omaan elämään. Vuoden vaihtuminen on hyvä aika tehdä uusia päätöksiä.

Kirjoittaja toimii Haaga-Helian myyntityön koulutusohjelmassa lehtorina. Pirjolla on yli 20 vuoden kokemus markkinoinnin, brändien, myynnin ja asiakkuuksien johtamisesta Suomen suurimmissa vähittäiskaupan yrityksistä. Pirjo on kiinnostunut asiakaskokemuksen kehittämisestä, coachauksesta ja mentoroinnista. Hänen intohimonsa on kannustaa ja auttaa korkeakoulutettuja nuoria löytämään oma sisäinen motivaatio ja innostus.

Pirjo Purovesi Twitterissä