Unelmana neljän päivän työviikko

Joustava työaika on ollut viime vuosina palkansaajien huulilla ja yhteiskuntasopimuksen ympärillä pyörivä tuottavuus- ja työaikakeskustelu saa yritykset pohtimaan vaihtoehtoja kilpailukyvyn parantamiseksi. Monet yritykset motivoivat työntekijöitä tarjoamalla liukumavaraa työajoissa sekä mahdollisuuden tehdä etätyötä, mutta rohkeimmat yritykset ympäri maailmaa testaavat neljän päivän työviikkoja.

Paitsi että lyhennetty työaika auttaa jaksamaan sekä helpottaa työn ja perhe-elämän yhdistämistä, toivovat kyseiset yritykset houkuttelevansa alansa parhaita osaajia kilpailukykynsä ylläpitämiseksi. Ohjelmistoyritys Basecamp testasi muutama vuosi sitten neljän päivän työviikkoa huhtikuusta lokakuuhun. Sen sijaan, että he olisivat ahtaneet neljäkymmentä tuntia neljään päivään, he työskentelivät yksinkertaisesti vähemmän – ainakin tunneissa mitattuna. Toimitusjohtajan Jason Friedin mukaan vähentynyt työaika käytettiin entistä tehokkaammin keskittyen tärkeisiin asioihin ja parempaa työtä saatiin aikaiseksi neljässä päivässä verrattuna viiteen.

Basecampissä 32-tuntista työviikkoa noudatetaan vain puolet vuodesta kun Amerikkalaisessa Treehousessa työskennellään neljä päivää viikossa vuoden ympäri. Treehousella on yli 10 000 käyttäjää ja vuonna 2014 sen tulos oli noin 10 miljoonaa dollaria eli oletettavasti he ovat onnistuneet tekemään jotain asioita oikein. Treehousen toimitusjohtaja Ryan Carson myöntää, että jos hänen 32-tuntista työviikkoa työskentelevä tiiminsä laitetaan kuukaudeksi kilpailemaan 60-tuntista viikkoa tekevän tiimin kanssa, niin tietenkin pidempään työskentelevä voittaa kilvan. Carsonin mukaan erot syntyvätkin pidemmän ajan kuluessa. ”How about in 12 months? How about in seven years?”

Rohkeaa vai tyhmää?

Tässä taloustilanteessa tuskin löytyy uhkarohkeita, jotka vastoin yleistä painetta työajan lisäämiseksi lähtevät testaamaan 32-tuntista työviikkoa. Sen sijaan tulisi keskittyä tehostamaan jo olevassa olevia työtunteja. Tutkittaessa erään suuren IT yrityksen työntekijöitä todistettiin oletetusti, että lisäämällä työntekijän mahdollisuutta vaikuttaa työn sisältöön ja aikatauluun lisääntyi myös työntekijän sisäinen motivaatio sekä luovuus jokapäiväisessä työssä. Aiemmin mainittu Basecamp meni sisäisen motivaation kannustamisessa niin pitkälle, että työntekijät saivat yhden kokonaisen kuukauden ajan työskennellä juuri sellaisen projektin parissa, jonka he todella kokivat tärkeäksi. Asiakkaat saivat odottaa. Toimitusjohtaja kertoo testin olleen niin tuottava, että he suunnittelevat toteuttavansa vastaavan kuukauden jakson muutaman kerran vuodessa. 

Juuri nyt työelämään siirtyvän sukupolven arvoissa korostuvat työn merkityksellisyys, joustavuus sekä mahdollisuus tasapainoon työn ja vapaa-ajan välillä. Työpäivä saattaa jatkua myöhäänkin inspiraation iskiessä ja vastapainoksi halutaan mahdollisuutta pitää kaunis elokuinen päivä täysin vapaana työnteosta. Nykyinen järjestelmä ja asenteet eivät tähän taivu. Myynti- ja markkinointialalla teemme tälläkin hetkellä noin 40 tuntista työviikkoa, mutta tämän tuntimäärän voi jakaa monella tavalla. Tästä pääsen takaisin neljä päiväisen työviikkoon.

Vaateketju Uniqlo on hiljattain tarjonnut japanilaisille työntekijöilleen mahdollisuutta työskennellä neljänä päivänä viikossa säilyttäen 40 tunnin työviikon.  Päällimmäisenä tarkoituksena on houkutella ja säilyttää lahjakkaimmat työntekijät. Nähtäväksi jää, kuinka Uniqlon pilottihanke toimii ja laajennetaanko hanketta muihinkin maihin.

 

Kuka Suomessa uskaltaisi tehdä asioita poikkeuksellisesti ja kokeilla neljän päivän työviikkoa?

 

 

Loppuun kokosin nuorten ystävieni ajatuksia työelämästä kuvastamaan arvomaailmaamme:

Eräs startup yrittäjä kertoi minulle käyttävänsä aina noin 20 % työajastaan luovalle ajattelulle.

Sama henkilö toivoo tulevaisuudessa pystyvänsä tekemään työtä lähes täysin etänä.

Ystäväni kommentoi Facebook-keskustelussamme, ettei hän olisi valmis työskentelemään yhtään enempää päivittäin. Ei, vaikka siitä maksettaisi. Sen sijaan hän voisi työskennellä vähemmän ja pienemmällä palkalla.

Uraputken alussa oleva myyjä kertoi minulle siirryttyään jenkkifirmaan töihin, ettei häntä haittaa pitää kokouksia videon välityksellä iltaisin. Hän jatkaa muutenkin töitä usein iltaisin vietettyään ensin päivällä aikaa poikansa kanssa.

Hullu yrittäjä kertoi minulle, että on tehtävä sitä mistä ihan oikeasti haaveilee.

Kysyn usein ystäviltäni, että mihin he menevät kun haluavat keskittyä työntekoon ja todella saada jotain aikaiseksi. Kukaan ei ole kertaakaan vastannut menevänsä toimistolle.