Jäsenlaskuista on löytynyt virheitä, joita korjaamme nyt – virheellisestä laskusta ei tarvitse ilmoittaa meille. Lue asiasta tarkemmin täältä ››

Hallitus esittää väliaikaisia muutoksia työttömyysturvalakiin

Hallitus esittää väliaikaisia muutoksia työttömyysturvaan. Muutosten tarkoituksena on lieventää heikentyneen koronatilanteen vuoksi asetettujen rajoitustoimenpiteiden taloudellisia vaikutuksia.

Esitetyt muutokset ovat parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Muutosten on tarkoitus koskea aikaa 1.1.–28.2. 2022. Mikäli eduskunta hyväksyy esityksen, työttömyysturvaan tulevat muutokset tulisivat voimaan takautuvasti.

Esityksen mukaan työttömyyspäivärahaa maksettaisiin ilman viiden päivän omavastuuaikaa. Muutos koskisi niitä työttömiä, joiden omavastuuajan ensimmäinen päivä on ajalla 1.1.−28.2.2022.

Yrittäjillä puolestaan olisi mahdollisuus hakea ja saada Kelan työmarkkinatukea ajalla 1.1.–28.2.2022, jos yrittäjän yritystoiminnasta syntyvä tulo on laskenut koronan vuoksi. Viimeisin vastaava yrittäjiä koskeva väliaikainen muutos oli voimassa 30.11.2021 asti.

Hallitus esittää poikkeuksellisen oikeuden säätämistä jälleen yrittäjille, koska koronatilanteen vuoksi päätetyt rajoitustoimet vaikuttavat elinkeinonharjoittamiseen. Normaalisti päätoiminen yrittäjä voi saada työttömyysetuutta vasta sitten, kun yritystoiminta on päättynyt kokonaan.