Teollisuusliitto avasi sopimuskierroksen – YTN ja Pro edelleen ilman sopimuksia

Työntekijöitä teknologiateollisuudessa ja kemianteollisuudessa edustava Teollisuusliitto hyväksyi sunnuntaina 5. helmikuuta 2023 alojen neuvottelutulokset alojen yrityksiä edustavien työnantajaliittojen kanssa. YTN:n ja Ammattiliitto Pro:n painostustoimet tai niiden uhka ovat vielä voimassa.

Teknologia- ja kemianteollisuuden sopimukset

Uusi teknologiateollisuuden työntekijöiden työehtosopimus on kaksivuotinen ja se on voimassa 30.11.2024 asti. Sopimuksen kustannusvaikutus on yhteensä 7,0 prosenttia.

  • Vuonna 2023 palkat nousevat 3,5 prosenttia yleiskorotuksella sekä 400 euron kertaerällä. Sopimuksen kustannusvaikutus vuodelle 2023 on siten 4,5 prosenttia.
  • Vuonna 2024 palkat nousevat 2,0 prosenttia yleiskorotuksella sekä 0,5 prosenttia työnantajan jakamana eränä. Sopimuksen kustannusvaikutus vuodelle 2024 on siten 2,5 prosenttia.

Sopimuksen piirissä työskentelee noin 90 000 teollisuuden työntekijää. Työnantajapuolta sopimuksessa edustaa Teknologiateollisuuden työnantajat ry. Työehtosopimuksen syntymisen myötä Teollisuusliitto peruuttaa välittömästi kaikki teknologiateollisuuden sopimusalaa koskevat työtaistelutoimet.

Teollisuusliiton hallitus hyväksyi teknologiateollisuuden työntekijöiden työehtosopimuksen lisäksi myös kolme kemianteollisuuden sopimusalojen työehtosopimusta. Uudet sopimukset ovat kaksivuotisia ja ne ovat voimassa 31.12.2024 asti. Kunkin sopimuksen kustannusvaikutus on yhteensä 7,0 prosenttia.

Lue lisää: Teollisuusliiton tiedote

YTN:n ja Pron ponnistelut jatkuvat

MMA on Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n jäsenjärjestö. YTN ei ole vielä saanut uutta sopimusta ylemmille toimihenkilöille, minkä vuoksi aiemmin annettu lakkovaroitus on edelleen voimassa. Sovittelu sopimuksen saamiseksi jatkuu tiistaina 7. helmikuuta valtakunnansovittelijan toimistolla. Myös toimihenkilöitä edustava Ammattiliitto Pro jatkaa ponnisteluja sopimuksen saamiseksi.

Lue aiemmasta tiedotteestamme, miten haet lakkoavustuksia, jos kuulut lakkotaistelujen piiriin.