Entiselle metallimiehelle MMA:n opiskelijastipendi

Olli Manninen on entinen metallimies ja nykyinen MMA:n opiskelijajäsen sekä tuleva tradenomi. Pikkutakkiin ja Ray Ban -aurinkolaseihin somistautunut 32-vuotias mies kertoo vaihtaneensa alaa innostuttuaan yrityksen liiketoimintapuolesta toimiessaan suuren globaalin yrityksen luottamusmiehenä. 
Viimeiset kolme vuotta koetin sopia pomojen kanssa, miten voisin jatkaa opintojani tai mitä ne olisivat. Olin sähköosaston luottamusmies, minkä takia en voinut alkaa opiskelemaan työn ohessa. Niihin aikoihin alkoi lama-ajat. Pääsin näkemään luottamusmiehen roolissa, kuinka iso globaali yritys pyörii, sillä olin mukana kaiken näköisissä yhteistoimintajohtoryhmissä ja osastopalavereissa.
 
Näistä muistoista on seitsemän vuotta ja pian Olli valmistuu tradenomiksi Hyvinkään Laureasta projektijohtamisen linjalta. Opinnot suoritetaan tehden yhteistyöprojekteja yritysten kanssa työelämän tarpeisiin. Tätä kutsutaan P2P-malliksi (Peer to Peer), jossa tarkoituksena on oppia itse tekemällä ja opiskelukavereita opettamalla ohjaajien valvoessa projektien kulkua ja oppimisen laatua. 
 

Opinnäytetyö toi MMA:n stipendin

Ollin opinnäytetyön ohjaaja oli hakenut stipendiä Ollille sekä Joel Reikolle, jotka yhteistyössä toteuttivat päättötyön. Olli kertoo tehneensä paljon muutakin stipendin arvoista. 
Opinnäytetyössämme kehitimme P2P-mallia P3P-malliksi, jossa yrittäjä on aktiivisemmin mukana projektissa ja sitoutuu tiiviimpään yhteistyöhön opiskelijatiimin kanssa. Silloin kun on hyvä tiimi ja yrittäjä toimii ikään kuin mentorina antaen vastuuta, niin tuloksethan ovat ihan älyttömiä.
 
Opinnäytetyön ohella Olli ja Joel ovat markkinoineet P2P- sekä P3P-mallia paitsi koulun sisällä niin myös yrityksille esimerkiksi startupeille tarkoitetussa Slush-tapahtumassa. Lisäksi projekti, jossa Olli oli mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa startup-yrityksen myyntiä sekä markkinointia, onnistui niin hyvin, että yrittäjä on jatkanut yhteistyötään Laurean kanssa opiskelijaryhmän vaihtuessa.
 

Opinnot eivät pääty yhden tutkinnon suorittamiseen

Olli kertoo, että on itse kehittänyt tutkintonimikkeen sijoitustradenomi. Hänen mielestään ammattikorkeakoulun tehtävä onkin tarjota opiskelijalle mahdollisuus räätälöidä opinnot tulevaa ammattia ja uraa ajatellen. 
 
Olli on tradenomin opinnoissaan syventynyt johtamiseen ja liiketoimintaosaamiseen. Lisäksi ajatuksena on suorittaa Aalto-yliopistossa sijoituspalvelu- sekä sijoitusneuvojan tutkinto, jotka hän hyväksyttää tradenomin tutkintoonsa taloushallinnon opintojen alle. Kiinnostus sijoittamiseen ja globaalien markkinoiden ymmärtämiseen on syttynyt opintojen aikana löytyneen työpaikan myötä. 
Opintojen aikana verkostoitumisen tulisi olla muutakin kuin vain sitä, että vaihdat yrityksen omistajan kanssa käyntikorttia ja heippa – ei se ole verkostoitumista. Projektien kautta on mahdollisuus näyttää mitä osaat ja haluat tehdä. Lisäksi pääset itse testaamaan ja näkemään erilaisia ympäristöjä, toimialoja ja toimintatapoja, joka auttaa oman tien löytämisessä. 
 
Ollille ei ollut opintojen alussa selvää, miltä alalta tulisi itsensä löytämään opintojen päätyttyä vaan suuntautuminen on muovautunut matkan varrella. Koulu on antanut hyvät perusvalmiudet tulevaan työhön. Työnantajan toimiessa sijoitusalalla Olli kokee kuitenkin tarvitsevansa lisää osaamista varainhoitoon liittyen. Hänen vastuullaan ovat yrityksen myynti sekä markkinointi, joita hän on päässyt toteuttamaan käytännössä jo opintojensa aikana. 
– Kaikille voisin sanoa, että tekemällä oppii.
 

MMA:n opiskelijajäsenyys on antanut paljon

Olli on liittynyt tämän kevään aikana MMA:n opiskelijajäseneksi, mutta on ehtinyt ottaa jäsenyydestä jo paljon irti. 
Olen saanut uusia tuttavuuksia – verkosto kasvaa – on ollut aina kiinnostavaa tavata uusia ihmisiä ja kuulla kaikennäköisiä tarinoita ja näkökulmia asioihin. Vielä en ole päässyt osallistumaan koulutuksiin, mutta kiinnostus ja halu on kehittää itseäni laaja-alaisesti. 
Näinkin lyhyessä ajassa olen huomannut, että liito tarjoaa mielenkiintoisia tapahtumia muutenkin. On Linnanmäkeä ja on nuorten kehittämispäiviä, joissa pääsee tapaamaan kavereita, ideoimaan ja tuulettamaan omia ajatuksiaan. Ihan loistavia tilaisuuksia! 
 
Olli kokee sen olevan hyvä asia, että on liitto ja turva taustalla. Olli rohkaiseekin nuoria olemaan mukana MMA:n toiminnassa.
Oman kehittymisen ja oman uran kannalta on ainoastaan positiivinen asia verkostoitua ja olla tekemisissä oman alan osaajien kanssa.
 
 
Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA voi ylpeänä todeta stipendin menneen oikeaan osoitteeseen. Toivotamme Ollille menestystä uudelle uralle!