Hallitus aikoo puuttua kilpailukieltoasioihin

Kilpailukieltosopimuksia tehdään ilman pätevää syytä. Uusi hallitus aikoo nyt puuttua asiaan.

Akava on voimakkaasti vaatinut kilpailukieltosopimusten käytön kieltämistä tai niiden käytön selvää rajoittamista – ja tehnyt myös ehdotuksia asiaan puuttumiseksi. Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA on vahvasti vaatimusten takana.

Kilpailukieltosopimuksesta on tullut myynnin ja markkinoinnin alalla jo lähes vakiosopimusehdon kaltainen osa työsopimusta, toteaa MMA:n toiminnanjohtaja Juha Häkkinen. Siksi MMA kannattaa kilpailukieltojen käyttämisen rajaamista ja selventämistä.

MMA:n lakimies Jyrki Järvisen mukaan kilpailukieltosopimuksia edellytetään työsopimuksiin varsin usein ilman työsopimuslain edellyttämää perustetta.Tämä viimeaikainen kehitys on huono eikä ole ollut lainsäätäjän tarkoitus.

– Kilpailukieltoja otetaan työsopimusten osaksi liian helposti siksi, että lainkohdan soveltamista ei juuri valvota työsopimusta tehtäessä. Lisäksi työntekijä on usein ota tai jätä -tilanteessa. 

– Väärin perustein tehdyt kilpailukiellot eivät maksa työnantajalle tekovaiheessa mitään, mutta luovat kuitenkin todellisen uhkan työpaikan vaihtoa suunnittelevalle työntekijälle. Työntekijä joutuu tällöin ottamaan taloudellisen riskin työpaikkaa vaihtaessaan. Tällaiseen perusteettomaan työelämän hankaloittamiseen pitää tulla muutos.

– Kilpailukieltoihin liittyvät asiat ovat olleet MMA:nkin lakimiesten neuvonta- ja riita-asioiden kärjessä jo pitkän aikaa, Järvinen toteaa.

Liikesalaisuuksien suojaaminen on tärkeää. Tätä suojaa ei kuitenkaan heikennä se, että luovuttaisiin tarpeettomista kilpailukielloista ja salassapitosopimusten kanssa päällekkäisistä kilpailukielloista.

Lue MMA:n lakimies Jyrki Järvisen neuvot kilpailukieltosopimuksen solmimisesta: Tarkkana kilpailukieltosopimuksen kanssa

Lue YLE:n uutinen.