Maksuton Kesäduunari-info on jälleen avattu

SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen Kesäduunari-info on avattu torstaina 2. toukokuuta 2024. Kesätyöntekijät saavat palvelusta maksutonta neuvontaa työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä puhelimitse, WhatsAppissa ja yhteydenottolomakkeen kautta.

Jokainen kesätyöntekijä voi ottaa yhteyttä neuvontapalveluun, eikä palvelun käyttö edellytä ammattiliiton jäsenyyttä. Palvelunumeroon vastaa kesäduunarineuvoja Vee Tirinen. Hän pitää tärkeänä, että ensiaskeliaan työelämässä ottaville nuorille tarjotaan matalan kynnyksen neuvontapalvelua.

– Kesäduunari-infosta voi kysyä neuvoa jo ennen työsopimuksen allekirjoittamista, jos jokin sopimuksen kohta tuntuu epäselvältä tai jos haluaa varmistua, että kaikki kirjaukset ovat oikein. Apua saa myös palkkaan, työvuoroihin ja koeaikaan liittyviin kysymyksiin, Tirinen painottaa.

Tirinen on opiskellut oikeustieteitä Itä-Suomen yliopistossa. Hän on perehtynyt työoikeuteen notaarityössään, jossa hän selvitti alustatalouden työaikakäytäntöjä. Tämä on hänen toinen kesä kesäduunarineuvojana.

Viime vuonna kesätyöntekijöiden kysymykset liittyivät erityisesti palkkaan, työaikoihin, työsopimukseen ja työturvallisuuteen. Palkassa mietitytti eniten palkan ja lisien määrä, kun taas työajassa pohditutti, kuuluuko työnantajan maksaa palkkaa perutun työvuoron ajalta.

Tirinen korostaa, että apua kannattaa pyytää matalalla kynnyksellä. Kysymykset käsitellään aina luottamuksellisesti.

– Nuoren kannattaa perehtyä huolellisesti omiin oikeuksiinsa ja velvollisuuksiinsa. Yksin ei tarvitse tai kannata jäädä, kun kohtaa ongelman, hän lisää.

Nuoria työllistävät työnantajat sekä kesätyöntekijöiden läheiset voivat myös kysyä Kesäduunari-infosta neuvoja.

Kesäduunari-info palvelee 2.5.–31.8.2024 arkisin kello 9–15 puhelimitse numerossa 0800 179 279 tai WhatsApp-sovelluksella numerossa 040 747 1571. Kesätyöntekijä voi ottaa yhteyttä myös sähköisellä yhteydenottolomakkeella.

Neuvontaa saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Palveluun voi halutessaan ottaa yhteyttä myös nimettömästi.

Ennen yhteydenottoa voi tutustua usein kysyttyjen kysymyksien vastauksiin ja kesäduunarin muistilistaan Kesäduunari-infon verkkosivuilla osoitteessa kesaduunari.fi

Kesäduunarineuvoja Vee Tirinen, puh. 040 747 1571, vee.tirinen@sak.fi.

Kuva: Pauli Vento/SAK