Myyjähautomo työllistää Varsinais-Suomessa

Pitkäaikaistyöttömät ovat onnistuneet saamaan töitä Myyjähautomon kautta. Varsinais-Suomen yhdistyksen alullepaneman hankkeen tulokset ovat lupaavia.

Tammikuussa päättyneen  puolen vuoden hautomojakson osallistujista työllistyi 76 prosenttia. Koulutukseen valittiin 43 hakijasta 16 ja mukana oli saman verran työnantajayrityksiä.

‒ Paljon tuli toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia ja yli puolet oli pidempiä kuin kolme kuukautta, mikä oli hankkeen tavoite, Myyjähautomon projektipäällikkö Esko Saurio kertoo.

Työttömän ja PK-yrityksen apuna

Myyjähautomo on rekrytointia suunnittelevan yrityksen ja töitä etsivän myyjän kohtauspaikka. Hautomoon valitut, myyntityöstä kiinnostuneet työttömät työnhakijat saavat B-to-B-myynnin valmennusta ja työskentelevät kohdeyrityksessä. Yritys puolestaan pääsee tutustumaan myyjäkandidaattiin ja hänen työskentelytapaansa ennen rekrytointia.

– PK-puolella työntekijöiden palkkaaminen ja oikean henkilön löytäminen on haasteellista. Monella yrityksellä ei ole omaa HR-osastoa, joten valintaprosessi on pitkä, satojen hakemusten täyttämä tie. Meidän pyrkimyksemme on helpottaa tätä tietä, Saurio kertoo.

Jokainen hautomoon valittu saa myyntialalla työskentelevän tutorin. Hän on koulutettavan luottohenkilö puoli vuotta kestävän hautomovaiheen aikana ja sen jälkeen.

Kari_Laakso_Esko Saurio 640x300

Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA:n Varsinais-Suomen yhdistyksen puheenjohtaja Kari Laakso (vas.) ja Myyjähautomon projektipäällikkö Esko Saurio.

Hankkeesta hyötyä Turun kaupungille

Myyjähautomon laskelmien mukaan hanke on tuonut Turun kaupungille 390 000 euron säästön työttömyyden kustannuksissa 12 kuukauden aikana. Lisäksi hautomosta työllistyneet henkilöt tuovat verotuloja vähintään 130 000 euroa vuodessa sekä ostovoimaa kulutukseen. Myös työntekijöiden myyntityön panos tuottaa alueelle uusia työpaikkoja.

‒ Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset haluaa olla mukana vaikuttamassa suhdannetaantuman voittamisessa ja kantamassa vastuuta myyntikulttuurin kehittämisestä yrityksissä, Varsinais-Suomen yhdistyksen puheenjohtaja Kari Laakso toteaa.

Hankkeen rahoitukseen osallistuu Varsinais-Suomen ELY-keskus ja Turun kaupunki.

Myyjähautomon toinen ryhmä aloitti helmikuun puolivälissä. Mukana on kymmenen osallistujaa. Elokuussa alkavaan ryhmään on tulossa lähes 20 henkilöä.