Tuore Akava Works -talousennuste: Kasvun lähteet uupuvat

Suomen talouden kasvuarviota on alennettu 0,5 prosenttiyksikköä sekä vuodelle 2023 että 2024. Akava Worksin tuore talousennuste ”Uupuu” olettaa, että Suomen bruttokansantuote supistuu kuluvan vuoden toisella ja kolmannella neljänneksellä.

Ennusteen mukaan kokonaiskysyntä vähenee laajasti viime vuodesta. Työllisyys laskee hieman vuoden 2023 loppua kohden ja työttömyys nousee hienoisesti 7 prosentin yläpuolelle.

– Kasvun ajurit ovat kateissa, kun yksityinen kulutus, investoinnit ja vienti vähenevät. Korkojen nousu, kotitalouksien ostovoiman heikkeneminen ja asuntomarkkinoiden jäätyminen ovat huono yhdistelmä talouden kannalta, toteaa Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen.

Kuluttajahinnat nousivat vuonna 2022 ennustettua enemmän, keskimäärin yli seitsemän prosenttia. Tammi–huhtikuussa 2023 hinnat nousivat 8,3 prosentin vauhtia, vaikka esimerkiksi polttoaineiden ja yleisemminkin energian hinnat laskivat selvästi. Hintojen ja korkojen nousu on saanut suomalaiset lykkäämään myös asunnon ostamista ja vaihtamista.

Kone- ja laiteinvestoinnit supistuivat selvästi kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Epävarmassa taloustilanteessa on matala kynnys lykätä uusia investointeja. Ennuste arvioi kone- ja laiteinvestointien supistuvan niukasti tänä vuonna ja kasvavan vuonna 2024.

– Myönteistä on, että erityisesti TKI-investoinnit ovat kasvaneet verraten vahvasti viime aikoina. Arvioimme niiden kasvun jatkuvan ennustevuosina ripeänä, sillä sitä vauhdittavat vihreän siirtymän eteneminen, julkisen sektorin kasvavat panostukset ja uusi TKI-investointien verokannustin sitä mukaa, kun se opitaan tuntemaan, Sorjonen sanoo.

Työmarkkinat ovat kestäneet yllättävän vahvana. Työllisyysaste on pysytellyt 74 prosentin tuntumassa ja työttömyysaste on jopa laskenut viime kuukausina.

– Arvioimme, että työllisyys laskee hieman loppuvuoden aikana ja työttömyys nousee hienoisesti seitsemän prosentin yläpuolelle. Työ- ja elinkeinoministeriön tilastoissa etenkin alle vuoden jatkuneen työttömyyden kohoaminen näkyy jo selvästi, mikä on huolestuttavaa, Sorjonen sanoo.

Akava Works -talousennuste

Tuore Akava Works -talousennuste perustuu tietoihin, jotka ovat olleet käytettävissä 9. kesäkuuta 2023 mennessä. Neuvottelut uuden hallituksen ohjelmasta olivat tuolloin kesken. Ennuste ei ota huomioon mahdollisia tulevia politiikkamuutoksia tai rakenteellisia uudistuksia. Tutustu ennusteeseen kokonaisuudessaan osoitteessa akavaworks.fi.

Lisätietoa

Pasi Sorjonen
Akavan pääekonomisti
Puh: +358 50 557 5271
pasi.sorjonen@akava.fi