Niin, ainahan se on mielessä: loma. Toisilla se on jo alkanut, mutta suurella osalla viimeistään sitten heinäkuussa. Jotta puhelimen voisi hetkeksi unohtaa ja keskittyä rentoutumiseen ja lepäämiseen, vuosilomalaissa on säädetty, että työntekijällä on oikeus saada vuosilomansa ajalta vähintään säännönmukainen tai keskimääräinen palkkansa.
Työntekijällä, jolla on kiinteä kuukausipalkka, on lomapalkan laskeminen ja maksaminen varsin selkeää. Tällaiselle työntekijälle maksetaan sovittu palkka myös vuosiloman ajalta. Jos palkan määrä on ennen lomaa muuttunut, lomapalkan määrä määräytyy sen palkan määrän mukaan, joka työntekijällä on loman alkaessa.
Yleensä epäselvyyttä aiheuttaa lomapalkan laskeminen ja maksaminen tilanteissa, joissa työntekijän palkkaus muodostuu joko kokonaan tai osittain provisiosta.
Provisiopalkkaiselle työntekijälle on maksettava vuosiloman ajalta palkka, joka vastaa hänen keskimääräistä ansiotaan. Vuosilomalaissa on säädetty, että tämä toteutetaan siten, että lomanmääräytymisvuonna (huhtikuu – maaliskuu) työssäolon ajalta maksettu tai maksettavaksi erääntynyt provisiopalkka jaetaan työntekijän lomanmääräytymisvuoden aikana tosiasiallisesti tekemien työpäivien lukumäärällä. Näin saatu keskimääräinen päiväpalkka kerrotaan lomapäivien lukumäärään perustuvalla kertoimella, joka 24 päivän loman osalta on 22,2. Huomionarvoista on, että provisiot, jotka perustuvat ennen lomaa tehtyyn työhön mutta jotka erääntyvät maksettavaksi vuosiloman aikana, on maksettava vuosilomapalkan maksamisesta riippumatta.
Mikäli sinua mietityttää, onko vuosilomapalkkasi laskettu oikein, kannattaa ihan alkuun kääntyä työnantajan ja palkanlaskijan puoleen ja pyytää vuosilomapalkkalaskelma. Siitä käy ilmi miten vuosilomapalkka on laskettu. Mikäli laskelma ei selvennä tilannetta, aina voi ottaa yhteyttä MMA:n lakipalveluihin. Eikä hätää, vaikka ongelma tulisi eteen heinäkuussa, lakimiespäivystys toimii koko kesän.
Oikein rentouttavaa lomaa!
Taija Numminen, lakimies, varatuomari
Myynnin ja markkinoinnin oikeusturva MOT Oy