Kouluttautuva työntekijä ei sammaloidu

Nykypäivän työelämässä jatkuva itsensä kehittäminen ja uuden oppiminen ovat perusoletuksia. Kouluttautuminen on sijoitus, joka maksaa itsensä takaisin. 

Muutos on pysyvä asia nykypäivän työelämässä. Organisaation tietojärjestelmät vaihtuvat, tietoturva tiukkenee ja koronapandemia taikoo yhdessä yössä kaikista videopuhelujen käyttäjiä. Miten tässä kaikessa voi pysyä perässä? Avaimena on elinikäinen oppiminen.

– Kouluttautumista voi pitää edellytyksenä pysyä mukana nykypäivän muuttuvassa maailmassa. Se on yksi merkittävin tapa ylläpitää, päivittää ja parantaa omaa osaamistaan ja taitojaan, pysyä tehokkaana ja ajan tasalla.

Osaamisesta on nopeasti tulossa yksi tärkeimmistä yrityksen resursseista, ja hyvä osaamistaso on merkittävä kilpailuvaltti, niin yritykselle kun yksilöllekin, toteaa IT-kouluttaja Esa Riutta Wistec Trainingista.

– Maailma muuttuu nopeammin kuin koskaan, ja ainoa taito, joka varmasti hyödyttää meitä missä tahansa tulevaisuusskenaariossa, on taito oppia, hän jatkaa.

Uuden oppimisen hyötyjä ovat paitsi koulutuksen substanssisisällön omaksuminen, myös mahdollisuus jopa neuvotella palkankorotuksesta tai oman roolin kehittämisestä.

– Koulutuksen hyötyihin kuuluu myös oman urakehityksen tukeminen. Paremmat taidot ovat yksi tapa tehdä itsestään tehokkaampi ja parempi työntekijä ja näin täyttää paremmin nykytyön vaatimukset.

Lisäksi koulutukset ovat helposti todennettava tapa osoittaa osaamistaan, olethan käynyt kuitenkin konkreettisen kurssin ja ehkä jopa suorittanut kokeen aiheesta.

Kouluttaja neuvoo kätevimmät niksit

Esa Riutan oppiin voi päästä useilla MMA:n tietotekniikkakursseilla. Hän muistuttaa siitä, kuinka hyvät taidot IT-sovelluksissa säästävät aikaa.

– Hyvät taidot käyttämissäni työvälineissä tarkoittavat, että työpäiväni kuluvat käyttäen näitä välineitä, eikä tapellen niiden kanssa. Tämän seurauksena työ on aina miellyttävämpää, kun työvälineiden käyttö on vaivatonta.

– Monesti myös uusien sovellusten mukana tulee uusia työmenetelmiä ja ominaisuuksia, joista voi työssä olla paljonkin hyötyä. Näitä tosin ei välttämättä noin vain löydä, jos joku ei ole osoittamassa niitä sinulle ja kertomassa myös, mihin niitä oikeasti voisi käyttää.

Yasmine Meinander on osallistunut useisiin MMA:n järjestämiin koulutuksiin, kuten Teams- ja PowerPoint-kursseille, ja on ollut tyytyväinen kokemuksiinsa.

– Koulutukset olivat erittäin hyviä, käytännönläheisiä ja tehokkaita. Teamsin käyttökoulutus tuli todella tarpeeseen korona-ajan vuoksi. PowerPointia oli tullut käytettyä aiemminkin, mutta monet tehosteet ja kätevät niksit olivat päässeet unohtumaan, hän kertoo.

Meinanderin mielestä omia taitoja ja osaamista pitää kehittää koko elämän ajan.

– Aina voi kehittyä, aina voi ja pitää oppia uutta. Koulutukset tuovat konkreettisia työkaluja käytännön työelämään. Varsinkaan myyntityössä en mielestäni koskaan ole valmis.

Uudet taidot auttavat säästämään aikaa

IT-taitojen lisäksi muita yleisiä työelämätaitoja ovat esimerkiksi ajanhallinta ja verkkofasilitointi. Kaikissa näissä on hyvä päivittää omia taitoja säännöllisesti.

Mutta mitä jos tuntuu siltä, että oma kalenteri paukkuu jo liitoksissaan, eikä sinne mahtuisi millään edes tunnin webinaaria jostakin uudesta aiheesta?

– Työkiireitä ei toki voi kiistää, niitä ihmisillä varmasti on. Mutta koulutuksessa käynti voi silti olla ajan säästöä. Jos esimerkiksi koulutuksen taidoilla voi parantaa tehoaan työssä, voi se vastaavasti pitkällä ajanjaksolla säästää enemmän aikaa kuin hukata sitä, Riutta toteaa.

Ajan hukkaaminen on myös rahan hukkaamista, jos esimerkiksi aikaa tuhlaantuu työvälineiden huteran hallinnan takia.

– Erään tutkimuksen mukaan puutteelliset laskentataulukon käyttötaidot maksavat per työntekijä 500 euroa per vuosi menetettynä työtehona. Sama koskee kaikkia muitakin osaamisen alueita: jos taidot ovat puutteellisia, aikaa ja rahaa menee hukkaan.

Kouluttautuminen on sijoitus, siihen laitetut rahat ja aika maksavat itsensä takaisin pitkällä juoksulla.

Esa Riutta kannustaa löytämään juuri itselle sopivan tavan pitää taitoja yllä. Jos kirjan lukeminen on pakkopullaa, miten olisi vaikka opintopiiri?

– Oppimiseen on erilaisia polkuja: itseopiskelu, vertaisten kanssa oppiminen, kouluttautuminen ja niin edespäin. Tärkeintä on löytää itselleen sopivin oppimistyyli, kertoo Riutta.

Yasmine Meinander on mieltynyt kursseihin, ja hän aikoo edelleen käydä niillä pitääkseen osaamisensa ajan tasalla.

– Vilkuilin äskettäin, mitä koulutustarjontaa MMA:lla on, ja jos vain kursseille mahtuu, aion taas osallistua. Mielestäni MMA tarjoaa koulutusvaihtoehdoillaan jäsenilleen huikean mahdollisuuden kouluttautua ja kehittyä.