
Mitä sinusta puhutaan? Meillä kaikilla on henkilöbrändi
Teksti
Tiina Heikka
Kuva
Jetro Stavén
− Brändi on maine. Se on sitä, miten meistä puhutaan ja miten meidät nähdään. Sun tunne musta on mun brändi sulle, kuvailee brändistrategi ja markkinoinnin asiantuntija Toni Lähde.
− Jos ei välitä omasta henkilöbrändistä, tekee päätöksen, että siitä tulee sellainen kuin siitä tulee. Kannattaa välittää omasta maineestaan, jotta se, miten toimit ja viestit, edustaisi oikeasti sitä, mitä haluat, Lähde painottaa.
Hän uskoo, että henkilöbrändi tulee määrittelemään liiketoimintaa koko ajan enemmän.
− Raha liikkuu henkilöbrändien vaikutuksella. Somevaikuttajia on ylenkatsottu, mutta avaapa Linkkari ja katso sieltä asiantuntijoita. He toimivat aivan samalla tavalla kuin somevaikuttajat toimivat Instagramissa viisi vuotta sitten. Ei voi mennä enää sen taakse piiloon, että ainoastaan jotkut hassut tyypit tekevät sitä. Sitä tekevät ne ihan kovimmat tyypit, Lähde analysoi.
− Eli ne, jotka haluavat tehdä hyvää liiketoimintaa tai muutosta maailmaan. Se tapahtuu jatkossa nykyistä enemmän henkilöbrändien kautta, Lähde kiteyttää.
Brändityö on piilossa olevan potentiaalin löytämistä
Monen tunnetun suomalaisen henkilöbrändin takaa löytyy Toni Lähteen osaamista, mutta asiakkaitaan hän ei paljasta. Hänen mielestään mielikuva brändäämisestä on Suomessa vielä väärä.
− Yhdeksän ihmistä kymmenestä ei oikein vieläkään tiedä, mikä tai mitä brändi on. Ajatellaan, että ihminen tuotteistetaan, vaikka brändityöhän on sitä, että vahvuuksia vahvistetaan ja löydetään ihmisen piilossa oleva potentiaali.
Lähteen mukaan henkilöbrändäyksellä on Suomessa negatiivinen leima. Se koetaan laskelmoiduksi ja epäaidoksi.
− Maailmalla brändeihin suhtaudutaan eri tavalla. Jos menet Jenkkeihin ja Ruotsiin, siellä on henkilöbrändin takana työryhmä. Yksittäiset ihmiset voivat olla tärkeää liiketoimintaa, joka mahdollistaa monen ihmisen palkan.
Millainen on markkinointistrategin oma brändi?
− Olen tehnyt 20 vuotta brändi- ja markkinointityötä maailman isoimmille yrityksille perustamani brändi- ja strategiatoimisto MacWellin kautta. Varsinkin kansainvälisillä brändeillä toiminta on aivan äärettömän tuloshakuista. Siellä tehdään sekä mitattavaa nopeaa kassavirtaa että isoa brändipääomaa. Asiakasrajapinnassa oma brändimielikuvani on sen myötä jo pelkän systemaattisen tekemisen kautta muodostunut hyvin strategiseksi ja analyyttiseksi, mutta pienellä luovan hullun lisämausteella.
Lähde on ollut MacWellillä vuoden verran enää omistajan roolissa ja työskentelee nyt itsenäisenä toimijana. Hän on ollut myös muutaman vuoden neuvonantajan roolissa televisio-ohjelma Diilissä.
− Diilin myötä on tullut neuvonantajarooli. Yritykset pyytävät mua auttamaan liiketoiminnan saamisessa kannattavaksi aina ydinstrategioista myyntiin asti. He haluavat, että kerron myös epämiellyttäviä totuuksia, jotta asioita voidaan oikeasti kehittää ja muuttaa.
Brändi on maine. Se on sitä, miten meistä puhutaan ja miten meidät nähdään.

Myyjän ja markkinoijan kannattaa panostaa henkilöbrändiin
Tietoisesti oman brändin rakentaminen itse voi olla vaikeaa.
− Kun esimerkiksi aikanaan aloimme tehdä ensimmäistä brändiuudistusta MacWellillä, totesimme, että emme me voi pysyä objektiivisina. Otimme siihen pari muuta toimijaa. Tiedän, miten toisten ihmisten henkilöbrändi rakennetaan, osaan tuotteistaa ja kaupallistaa sen ja tiedän, miten saadaan tunnettuutta ja näkyvyyttä. Mutta itselle se on vaikea tehdä. Vaikka mulla on se kaikki tieto, mulla on ihan samanlainen pää kuin muillakin ihmisillä, että niitä omia asioita kääntelee ja vääntelee positiivisemmiksi, Lähde naurahtaa.
On ymmärrettävää, että esimerkiksi yrittäjän henkilöbrändi tukee yrityksen liiketoimintaa. Mutta miksi työntekijän roolissa kannattaa kehittää omaa henkilöbrändiä?
− Henkilöbrändi tuo ainutlaatuisuuden sekä osaamisen näkyväksi. Sitä kautta voit tehdä vaikutuksen, mutta myös saada sen arvostuksen, jonka ansaitset. Voit myös vaikuttaa omaan urakehitykseesi. Jos haluat itse olla ratin takana siitä, mitä urapolullasi tapahtuu, silloin siihen kannattaa panostaa.
Myynnin ja markkinoinnin saralla itsensä brändääminen on erityisen tärkeää, koska asioita myydään mielikuvilla. Molemmilla aloilla yritetään vaikuttaa toisen päätökseen.
− Brändityön tärkein tehtävä on rakentaa luottamusta. Jos myyjällä ei ole asiakasrajapinnassa luottamusta, hän ei saa yhtään kauppaa aikaiseksi. Jos haluat muuttaa maailmaa, myynti tai markkinointi on siihen aivan loistava ammatti.
Brändityön takana on aina arvovalintoja.
− Kun luot näkyväksi henkilö- tai yritysbrändiä, niin kaikkihan tulee sieltä arvopohjasta. Se on kompassi kaikelle ajattelulle ja toiminnalle. Mitä rehellisempi omalle arvopohjallesi olet, sen paremmin se resonoi ostajan arvopohjaan. Löydät myös helpommin kohderyhmäsi ja luot helpommin arvoa heille. Kaikki perustuu arvonluontiin.

Henkilöbrändi ei tarkoita julkisuutta
Henkilöbrändi ei tarkoita samaa asiaa kuin julkisuus. Lähde huomauttaa, että omasta brändistä voi tehdä liiketoimintaa ilman, että on julkkis.
− Se on maineen hallintaa. Haluatko välittää siitä, mitä susta puhutaan, kun et ole huoneessa? Jos päätät olla välittämättä, sekin on valinta. Sitten ei voi enää oikein valittaa, et onpas inhottavaa, kun musta puhutaan noin, jos et yritä itse edes vaikuttaa siihen, mitä susta puhutaan. Brändityön ei ole pakko olla näkyvää, kunhan se on vaikuttavaa.
Julkisuus voi kuitenkin tukea oman brändin kirkastumista ja liiketoimintaa. Esimerkiksi Diili-ohjelmaan hakeudutaan paljon tämän takia. Mutta mitä jos ohjelmassa ei onnistukaan?
− Miksi meillä on Suomessa sellainen ajatus, että epäonnistuminen on huono asia? Sehän on paras tapa oppia. Ota siitä palautteesta kiinni ja hyödynnä opit.
Brändäyksenkin suhteen Lähde kannustaa rohkeasti tekemään, vaikka tulisi mokiakin.
− Ei ole maailmanloppu, jos mokaa. Siitä hetkestä jää vahvin muistiankkuri, mikä tarkoittaa, että sen ympärille on hyvä ja helppo nivoa erilaisia oppeja. Ja ne opit eivät unohdu. Kun luet kirjan, jossa joku guru kertoo kymmenen bisnesvinkkiä, et sä muista niistä mitään. Mutta kun juokset päin seinää, sä muistat, että ai perkele, mun ei kannata tehdä noin, vaan teen ehkä sitten ensi kerralla näin, Lähde kuvailee.
Brändäys voi olla hyvä tapa käsitellä arvostelua. Joskus itseä henkilönä kannattaa katsoa kuin yrityksenä. Silloin tarkastelukulma on objektiivisempi.
− Voit pohtia, osuuko arvostelu sinuun henkilönä, henkilöbrändiisi vai siihen yritysbrändiin, joka on henkilöitynyt. Nämä kaikki kolme ovat aivan eri asioita.
Tästä pääset Toni Lähteen Linkkariin
Muista varasuunnitelma
Toni Lähde korostaa sitä, että ihmisellä on oltava elämässä varasuunnitelma.
− Backup-suunnitelma on tärkeä, koska sä voit tehdä hirveän määrän töitä jonkun tavoitteen eteen, ja sitten se viedään susta riippumattomista syistä pois sulta. Tiedän tämän omasta kokemuksesta. Musta piti tulla jalkapalloilija, sitten musta piti tulla taiteilija ja sitten muusikko. Jokainen näistä vietiin pois luunmurtumien kautta. Päädyin sairaalaan, ja unelma murskattiin kertaheitolla. Jos mulla ei olisi ollut backup-suunnitelmaa, ehkä mun minäkuva ei olisi kestänyt sitä kaikkea, eikä mun ura olisi jatkunut.
Varasuunnitelma voi olla konkreettinen tai vain asenne: minulla on aina backup-suunnitelma.
− Kannattaa lähteä kiteyttämään, mitä osaamista on, jos tarvitsee yhtäkkiä ottaa sieltä seuraava käyttöön. Mielenkiinnon kohteita on onneksi meillä kaikilla sen oman tekemisen ulkopuoleltakin, Lähde sanoo.
Brändäyksessä keskitytään vahvuuksiin, mutta hyväksytään myös heikkoudet.
− Meillä on kaikilla niin paljon heikkouksia, että ne kannattaa vaan hyväksyä. Brändäyksellä ei voi ikään kuin muuttaa sinistä punaiseksi. Ja vaikka se on vähän kornisti sanottu, niin kukaan ei ole parempi minä. Kilpailuetu syntyy siitä, että olet ainutlaatuinen, Lähde muistuttaa.
Teksti
Tiina Heikka
Kuva
Jetro Stavén