Tunteella etenijä

Markkinointi- ja vastuullisuusjohtaja Raakel Koittola ei ehkä kääri urheilumaailmassa yhtä isoja summia kuin jollain toisella alalla, mutta tekee hommaa rakkaudesta lajiin. Hänelle tärkeintä on tunne siitä, että on osa jotain suurempaa.

Vaikka Raakel on asunut jo pitkään pääkaupunkiseudulla, hän ei ole unohtanut alkuperäisiä juuriaan. 

– Mähän olen siis alun perin Etelä-Pohjanmaalta, tarkemmin Nurmosta. Aina ja ikuisesti sieltä, Raakel painottaa. 

Ihan hyvä myynnissä

Raakel päätyi myynti- ja markkinointialalle hieman erilaista reittiä pitkin, sillä hän on suorittanut Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan tutkijalinjan. Hän tutki gradussaan uskonnon ja politiikan suhdetta Yhdysvaltain kristillisessä oikeistossa.

– Tutkijalinjaa kutsutaan opiskelijoiden keskuudessa leikillisesti myös työttömyyslinjaksi: sieltä tulee toimittajia ja muita ei-niin-tyypillisiä-teologeja. Tarkoituksenani oli alkaa tutkia asioita, mutta sitten tajusin, että enhän mä ole yhtään sellainen kirjastossa hissukseen istuskelija. 

Valmistumisensa jälkeen Raakel päätyi sattuman kaupalla kansanedustajan avustajan sijaiseksi, josta ura jatkui mediamyyntiin. 

– Sain huomata, että eihän se myynti olekaan niin pelottavaa tai vaikeaa – ja oivalsin olevani siinä oikeastaan ihan hyvä. Sehän on vain ongelmien ratkomista! 

Raakel haaveili pääsevänsä tekemään myyntiä alalle, johon hänellä on intohimoa. Hän soitti HIFK Fotbollin silloiselle toimitusjohtajalle ja ilmoitti tulevansa heille töihin.  

– Työpaikka kyllä irtosi, ja aloin tehdä kylmäsoittoja. 

Lue tarkemmin Raakelin ura- ja opiskelukuvoista sekä verkostoidu hänen kanssaan LinkedInissä ››

Vapaus tuntea

Kylmäsoittelukampanja muuttui pian vakituiseksi työpaikaksi laajalla toimenkuvalla jalkapallossa. Tämän jälkeen Raakel teki hetken aikaa hommia rallin parissa, mutta palasi lähes viisi vuotta sitten HIFK:lle – tällä kertaa jääkiekkopuolelle myyntipäälliköksi. Sen jälkeen hän on edennyt markkinointi- ja vastuullisuusjohtajaksi. 

– Me ollaan olemassa siksi, että tuomme ihmiset yhteen ja pidämme heistä huolta. Se on iso osa vastuullisuutta, meille jokainen on tervetullut. Vastuullisuusohjelmamme koostuu ympäristövastuusta, yhteiskunta- ja yritysvastuusta sekä tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta. Ne ovat kaikki tosi tärkeitä osa-alueita, Raakel listaa. 

Raakel on katsonut urheilua aina. Työ urheilubisneksessä onkin Raakelille unelmien täyttymys. 

– Olen aina rakastunut sitä tunnetta, mitä urheilun katsomisesta saa. Vaikka urheilu ei ole Suomessa niin hyvin palkattua, pääsen työskentelemään intohimoni parissa ja olemaan samalla osa jotain suurempaa. Voittamisen tunne on myös aika koukuttava. 

Raakelista urheilu tarjoaa ihmisille turvallisen paikan näyttää tunteita. 

– Monet haluavat tulla katsomaan pelejä, koska silloin saa vapauden huutaa, tuntea kaikkia tunteita ja elää täysillä hetkessä. Siellä kentän laidalla ei tarvitse olla niin aikuinen ja järkevä. 

”Moon kökäs”

Raakelin myynti- ja markkinointiammattilaisen identiteetti on muodostunut hiljalleen. 

– Urani alussa koin, että enhän mä ole mikään myynti- tai markkinointi-ihminen. Ajattelin, että en ansaitse sellaista titteliä, koska en ole koskaan opiskellut niitä.  

Lopulta Raakel tajusi, että myyntiä ja markkinointiahan hän juuri tekee. Hän päätti antaa mahdollisuuden MMA:lle, joka on yhteinen etujärjestö kaikille alan ihmisille koulutustaustasta riippumatta. 

– Kun olin liittynyt, otin heti yhteyttä MMA Helsingin paikallisyhdistykseen ja kysyin, miten voisin jeesata. Halusin antaa toiminnalle oman panokseni. 

Etelä-Pohjanmaalla Raakel on tottunut siihen, että asioita tehdään paljon yhdessä. 

– Siellä on jopa sellainen sanonta kuin ”olla kökässä”, mikä tarkoittaa vapaaehtoistöiden tekemistä. Siitä tekemisen kulttuurista olen omaksunut oman työmoraalinikin. 

MMA Helsingissä Raakelin tarjous otettiin ilolla vastaan, ja hän päätyi mukaan hallitukseen. Nyt hän on päivitellyt yhdistyksen somekanavia ja ollut muun hallituksen kanssa järjestämässä muun muassa Linnanmäen MMAhtipäivää, joka oli kesällä aivan loppuunmyyty. 

– Myyjien ja markkinoijien perheet olivat huvipuistossa ihan pähkinöinä. Mielestäni tällaiset koko perheen tapahtumat ovat tärkeitä, sillä niiden avulla pääsee vaikuttamaan positiivisesti muuhunkin elämään kuin työarkeen. 

Raakel, markkinointi- ja vastuullisuusjohtaja

  • Aina ja ikuisesti Etelä-Pohjanmaalta, tarkemmin Nurmosta
  • Teologian maisteri
  • Pari vuotta MMA:n jäsen
  • Mukana MMA Helsingin hallituksessa
  • Rakastaa opiskelua
  • Uskoo, että yhdessä meillä on mahdollisuus vaikuttaa
  • Tunneihminen

Yhteisön voima

Raakel on sitä mieltä, että maailman nopea muutos vaatii jokaiselta itsensä kehittämistä ja uusien taitojen haltuun ottamista. Samalla hän antaa ison painoarvon verkostoitumiselle. Raakel uskoo alan olevan menossa yhä yhteisöllisempään suuntaan. 

– Ei pidä väheksyä ammatillisen yhteisön voimaa. Tässä vaiheessa uraani tiedän jo arvoni ja mitä minä ansaitsen. Joskus nuorempana sen sijaan en olisi osannut tai edes uskaltanut neuvotella. Siksi me tarvitsemme jonkun, joka pitää meidän puoliamme.  

Murroksen myötä vanhat mallit eivät välttämättä enää toimi, minkä vuoksi haasteiden nallittamiseen tarvitaan uudenlaista ajattelua ja yhteistyötä. Silloin hyötyä on yhteisöstä, jossa on monipuolista osaamista ja erilaisia näkökulmia. 

– Minusta MMA:n hienous on siinä, että täällä sillä ei ole väliä, mistä tai miksi kukakin on tullut. Vain se merkitsee, että me olemme myyntiä ja markkinointia tekeviä ihmisiä, jotka haluavat yhdessä vaikuttaa alamme kehitykseen. 

Tarjoamme ammatilliseen kasvuusi yhteisön, jossa on inspiroivaa kehittyä. Tule tutustumaan MMA:han ››

Jäsenemme ideoivat

Katso, mitä myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset Jesse, Katariina ja Raakel tuumaavat MMA:n jäsenyydestä. 🌱

Yhdessä olemme enemmän

"Ammatillinen yhteisö on tärkeä uran tukipilari. Mulla on joskus ollut myynnissä soppareita, joista olen jäänyt ihan järkyttävästi tappiolle. Sen vuoksi on tärkeää, että myynnin ja markkinoinnin ammattilaisilla on tukenaan MMA:n työsuhdejuristit, jotka osaavat varmistaa reilut sopimukset.

Minut yllätti se, miten iso joukko meitä MMA:ssa on. Yhdessä voimme vaikuttaa tähän alaan, tehdä asioita toisin ja nostaa alan arvostusta. Se on kiehtova mahdollisuus."