Nauti lomastasi ansaitusti – näin lomautus vaikuttaa vuosilomaan

Enpä olisi viime keväänä ajatellut, että myös vuoden 2021 kesä tulee menemään pitkälti koronan merkeissä. Mutta koronasta huolimatta – tai ehkä jopa sen vuoksi – tuleva kesäloma tuntuu erittäin tervetulleelta! Toivottavasti jokainen saisi edes pienen hengähdystauon ja voisimme nauttia kesästä!

Lähestyvät kesälomat näkyvät MMA:n lakipalveluissa, kun jäsenet kysyvät meiltä enenemässä määrin lomaan, loman ajankohtaan ja lomapalkkaan liittyviä kysymyksiä. Tällä hetkellä eniten jäseniä mietityttävät lomautusten vaikutukset vuosilomaan.

Lomaa ansaitaan lomanmääräytymisvuosittain. Kesän 2021 loma on ansaittu ajalla 1.4.2020–31.3.2021 työssäolon perusteella.

Kokoaikatyössä vuosilomaa kertyy sellaisilta kuukausilta, joissa työntekijä työskentelee vähintään 14 päivänä. Lomautus on säädetty vuosilomalaissa työssäolon veroiseksi ajaksi eli ajaksi, joka rinnastuu työn tekemiseen ja jolta siis ansaitaan lomaan.

Kokoaikalomautustilanteissa lomautuspäivät huomioidaan työssäolon veroisiksi päiviksi enintään 30 työpäivää kerrallaan. Mikäli lomautus on kestänyt pidempään, on vuosiloman ansainta katkennut. 

Jos lomautus on osa-aikainen, kertyy vuosilomaan enintään kuuden kuukauden ajalta per lomanmääräytymisvuosi.

Mikäli olet ollut lomautettuna 1.4.2020 ja 31.3.2021 välisenä aikana, on siis mahdollista, että sinulla on normaalia vähemmän lomapäiviä.

Huomaathan, että vaikka olisit edelleen kesällä osittain tai kokonaan lomautettuna, on sinulla silti oikeus pitää kertynyt vuosilomasi ja saada vuosiloman ajalta lomapalkkaa. Muista ilmoittaa työttömyyskassalle loman ajankohta ja saamasi lomapalkan määrä!

Sinun kannattaa tutustua myös seuraaviin artikkeleihin: