Onnistu työhaastattelussa – 5 vinkkiä

Työhaastattelu on näytön paikka, jonka aikana työnhakijan pitää osoittaa työnantajalle olevansa sopivin henkilö tehtävään. Oman osaamisen, taitojen ja vahvuuksien esille tuominen voi kuitenkin tuntua monelle haastavalta.

Työhaastattelu on näytön paikka, jonka aikana työnhakijan pitää osoittaa työnantajalle olevansa sopivin henkilö tehtävään. Oman osaamisen, taitojen ja vahvuuksien esille tuominen voi kuitenkin tuntua monelle haastavalta.

Mieti asiaa tältä kannalta: haastatteluun valmistautuminen on sama kuin valmistautuisit tärkeään myyntitapaamiseen. Myyjänä sinun pitää tehdä huolellinen taustatyö asiakkaastasi ja pohtia, mitä asiakas tarvitsee. Tuotteen tai palvelun sijaan myytkin osaamisesi ja taitosi potentiaaliselle asiakkaalle eli työnantajalle.

Katso helpot myyntiniksit, joiden avulla hurmaat työnantajan haastattelun aikana:

1. Ole aidosti kiinnostunut avoimesta tehtävästä

Työnantaja haluaa rekrytoida työntekijän, jonka on aidosti motivoitunut tekemään töitä ja kehittymään urallaan. Hyvä myyjä suhtautuu myös intohimoisesti tuotteeseen tai palveluun, jota hän myy. Kun haet myyjän paikkaa yrityksessä, perehdy hyvissä ajoin sen tärkeimpiin tuotteisiin, palveluihin ja toimialaan. Osoita olevasi aidosti kiinnostunut ja mieti miten sinä lähtisit myymään yrityksen tuotteita ja palveluita.

2. Opi tuntemaan vahvuutesi ja heikkoutesi

Hyvä myyjä tietää, mistä puhuu. Pohdi ennen työhaastattelua, mitkä ovat vahvuutesi, heikkoutesi, kehittämiskohteesi ja osaamisalueesi. Näitä ominaisuuksia saat selville miettimällä aiempia työtehtäviäsi: missä onnistuit, missä mokasit, miten selvisit vaikeasta tilanteesta ja mistä sait kiitosta.

3. Tee huolellinen taustatyö yrityksestä

Olennainen osa työhaastatteluun valmistautumisessa on hyvä taustatyö. Valitettavasti tämä saattaa usein unohtua itsevarmoilta myyjäkandidaateilta. Ennen kuin menet työhaastatteluun, selvitä yrityksen liikeidea, visio, tärkeimmät tuotteet ja palvelut ja mitä toimialalla tapahtuu.

Millaisia työhaastattelukysymyksiä työnantaja kysyy ja mitä ei kysy? Lue lisää työhaastattelukysymyksistä Monsterin sivulta. Onnistut vastaamaan kaikkiin työnantajan tiukkoihin kysymyksiin, jos olet valmistautunut hyvin etukäteen.

4. Kuuntele ja ymmärrä

Kuten myynnissä, myös työhaastattelussa työnhakijan on harjoitettava kuullun ymmärtämistä. Minkälaista osaamista työnantaja tarvitsee? Minkälaista henkilöä hän etsii tiimiinsä? Harjaantunut myyjä osaa kuunnella, lukea asiakastaan ja tarttua oikeisiin asioihin. Kuuntelemalla työnantajaa ja jatkamalla keskustelua tuot enemmän lisäarvoa haastattelupöytään. Mieti myös etukäteen hyviä kysymyksiä, joita voit esittää työnantajalle.

5. Luo arvoa

Viimeinen neuvo on tärkein oppi myynnin onnistumisen kannalta. Hyvä myyjä osaa myyntitekniikat ja tuntee tuotteet, mutta loistava myyjä luo asiakkaalleen lisäarvoa. Pohdi, miten sinä voit auttaa työnantajaa ja miksi juuri sinut kannattaisi valita. Muista perustella vastauksesi hyvin ja olet askeleen lähempänä uutta työpaikkaasi.

Menestystä työhaastatteluun!

Sonja Heikkilä, Marketing Manager, Skyhood Oy

Myynnin, markkinoinnin ja oston avoimet työpaikat MMA:n verkkosivuille, Facebookiin ja LinkedIniin kokoaa Duunitori.