Tutkijan vinkit työyhteisöille: Näin etätyö sujuu paremmin

Etätyö muuttaa työyhteisöjen tapoja viestiä ja tehdä yhteistyötä, mutta myös vuorovaikutus muovaa työntekijän käsitystä etätyöstä.

FM Rasa Jämsen tutki väitöskirjassaan, miten teknologiavälitteinen vuorovaikutus vaikutti työntekijöiden kokemuksiin ja odotuksiin etä- ja hybridityöstä. Aineisto on kerätty koronapandemian ajalta. 

Väitöskirjassa esiin tulleista seikoista on apua tiimin etätyökäytäntöjen kehittämisessä myös korona-ajan jälkeen: 

Tutkimuksessa kävi ilmi, että jotkut kokivat etätyön vähentävän työyhteisöltä saatavaa tukea. Monessa tiimissä yhteistyö koettiin kuitenkin jopa aiempaa toimivammaksi, kun yhteiset pelisäännöt laitettiin kuntoon. Myös käytettävillä alustoilla ja tiloilla oli merkitystä. 

Tutkimuksessa todettiin, että etätyössä on helpompi hallita sitä, kuinka paljon on tekemisissä muiden työyhteisön jäsenten kanssa. Tällöin itselle on helpompi varata keskeytyksetöntä työaikaa. Lähityöhön taas liittyy odotuksia vuorovaikutuksesta, kollegoihin tutustumisesta ja sujuvammasta tiedonkulusta. 

Työntekijät eivät halua enää palata toimistolle viideksi päiväksi viikossa. Tutkimuksen mukaan etä- ja hybridityön käytänteistä neuvottelevat nyt myös ihmiset, jotka joutuivat korona-aikaan tekemään paljon töitä sopeutuakseen etätyöhön.  

Jämsen vinkkaa, että työelämän suunnittelussa pitäisi kiinnittää huomiota ennen kaikkea työyhteisön viestintä- ja vuorovaikutuskäytäntöihin. 

− Hybridityössä voidaan aidosti saada parhaat puolet irti sekä etä- että lähityöstä, jos neuvotteluissa osataan ottaa huomioon erilaiset kokemukset, odotukset ja normit.