Ken leikkiin lähtee…

Inka Heikkilä ajatteli pitkään, ettei hänestä koskaan tule ainakaan myyjää. Nyt hänellä on oma valaisinverkkokauppa ja halu kokeilla ratkaisumyyntiä.

”En olisi koskaan uskonut kiinnostuvani myynnistä. Mielikuvissani se oli lähes pelkkää kylmäsoittoa. Best Seller Competition oli oikeastaan ensikosketukseni B2B-myyntiin. Xamkissa myynnin ja markkinoinnin opiskelijoilla on pakollinen myyntityön kurssi, jossa työkaluna käytetään aiempien vuosien kilpailumateriaaleja. Ihmettelin silloin, kuka tällaiseen kisaan haluaa lähteä. Ajattelin, etten pysty heittäytymään sellaiseen roolileikkiin.

Kurssin aikana löysin ensimmäistä kertaa kilpailuvietin. Heti ensimmäisessä osa-alueessa tuli tunne, että voin ollakin tässä ihan hyvä. Kilpailuun valmistautumisessa meitä auttoivat yhteistyökumppaneiden myyntijohtajat ja edellisvuosien kilpailijat, jotka arvioivat suoriutumistamme ja antoivat palautetta. Se oli huikeaa. Lopulta menestyin kilpailussa hyvin ja sain hienoja onnistumisen kokemuksia.

Alun perin lähdin opiskelemaan markkinointia. Siinä viehätti erityisesti visuaalisuus ja uuden luominen.

Perustin vuosi sitten valaisinverkkokaupan. Olin töissä valaisinmaahantuojalla, jossa innostuin alasta. Minulla heräsi huoli alan tulevaisuudesta, kun tuntui, että aiemmin menestyneet kivijalkaliikkeet sulkivat oviaan ja monet suomalaiset ostavat valaisimensa ulkomaisista jättifirmoista. Suomesta näytti puuttuvan myös laadukas, vain valaisimiin erikoistunut verkkokauppa.

Yritystoiminta on vaatinut heittäytymistä, epävarmuuden sietämistä ja rohkeutta. Ensimmäinen vuosi on ollut opettavainen. Sen sisälle on mahtunut hienoja projekteja, uuden opiskelua, lisäkokemusta myynnistä ja muita onnistumisia, mutta myös haastavampia hetkiä, joiden kohdalla paineensietokykyä ja luovuutta on testattu. Yrittäminen vaatii uskoa ja vahvaa visiota, halua muuttaa jotakin.

Vaikka minulla on oma verkkokauppa, ajattelen, että viimeisen opin saa vasta työelämässä ja muilla työskennellessä. Tällä hetkellä esimerkiksi ratkaisumyynti tuntuu kiinnostavalta.”

Kysymys konkarille:

Mikä erottaa keskivertomyyjän huippumyyjästä?

Huippumyyjä on ennen kaikkea tiimipelaaja, ei yksilösuorittaja. Hänen johdollaan organisaation osaamista saadaan hyödynnettyä myyntityössä laajasti — ja tätähän ne asiakkaatkin odottavat! Asiakkaiden tarpeet ovat nykyään niin komplekseja, että olisi epärealistista ajatella yhden henkilön pystyvän vastaamaan näihin odotuksiin. Siksi huippumyyjällä on ennen kaikkea asenne: tiimi ennen minua!

Vastauksen antoi Vincitin liiketoimintajohtaja ja johtoryhmän jäsen Henna Niiranen.

Inka Heikkilä, 23

  • Yrittäjä, Valoliike Oy, 8/2021–
  • Toimistotyöntekijä, E.lite Oy, 1/2020–9/2021
  • Myyjä, Protecton Oy, 10/2018–12/2019
  • Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, XAMK, 2021–

Kuva: Eeva Lääperi

Tulisitko liidiksemme?

Haluaisimme sinut kernaasti mukaan liidilistallemme. Vastineeksi saat muutaman kerran vuodessa alamme parasta sisältöä suoraan meiliisi.

Täytä alla olevalle lomakkeelle tietosi, niin kuulet meistä pian!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.