Älä huoli, ei tekoäly sinua korvaa

Jokainen myynnin ja markkinoinnin ammattilainen havahtui vuoden lopussa pöhinään tekoälystä, kun Open AI yhtiön ChatGPT -chatbot täytti uutisvirrat.

Katselemme alan tulevaisuutta suoraan tekoripsiin. Turha sitä on kierrellä: moni tänään myyjälle tai markkinoijalle kuuluva työtehtävä kuuluu jatkossa tekoälylle. Monen pääasiallinen työtehtävä tulee siis syödyksi tämän väsymättömän chatbotin ja muiden tekoälysovellusten toimesta.

Kaikki toistoa, tiedonhakua ja -syöttämistä tai perustason teknisiä ulottuvuuksia sisältävät tehtävät ovat muutaman vuoden sisällä tekoälyn heiniä. Moni ammattilainen huokailee huolissaan: nytkö se viimein tapahtuu?

“Nyt se perhanan Terminaattori tulee ja vie meidän paikan??”

Todellisuudessa tekoälyn arkipäiväistyminen on ainoastaan hyvä asia myynnin, markkinoinnin ja asiantuntijatyön kannalta.

Tosiasiahan on, että me ammattilaiset olemme aivan liian kauan tehneetkin meille kuulumattomia työtehtäviä liian hyvällä tarmolla. Ei ihmisen rooli ole olla Excel-robotti, rahastaja tai tiedonsyöttäjä. Ihmisen kyvykkyys ja potentiaali on paljon suurempi.

Tekoäly ei siis korvaa ihmistä, vaan kaiken sellaisen työn, jonka ei olisi vuosikausiin kuulunut ammattilaisen työpöydällä ollakaan.

Katsopa rehellisesti omaa työviikkoasi. Kuinka suuri osa työstäsi on tällä hetkellä sellaista, jossa olet tuottavimmillasi ja koet ammatillista täyttymystä? Siinä seitsemättäkymmenettä sähköpostia kirjoittaessasi ja loppumattomia Excel-raportteja täyttäessäsikö hypit Maslowin tarvehierarkian huipulla?

Tuskin.

Tekoälystä tuli kertaheitolla kaikkien kaupallisten toimijoiden tuore työkaveri. Meidän tulisi suhtautua uuteen kollegaamme kiinnostuksella, ei turhaan huolehtia. Meille ammattilaisille jäävät edelleen kaikki ne tehtävät ja toimet, joilla muistettavimmat ja merkityksellisimmät kohtaamiset ja kampanjat on aina luotu:

Tunne, tarinat ja tilannetaju.

Eivät asiakkaat tiedosta suostu enää muutenkaan maksamaan. He maksavat näkemyksistä, tilannetajulla varustetuista tarinoista ja aidoista tunteista. Ja näitä saa toistaiseksi vain sinulta.