Avainpelaaja

Tekoäly muuttaa työelämää yhtä paljon kuin internet aikoinaan. Myyjillä ja markkinoijilla on muutoksessa avainrooli, uskoo tekoälyvalmentaja Antti Merilehto.

Jos käytät näppäimistöä, tekoäly muuttaa työntekoasi. Tämä on fakta. Toinen fakta: Tekoäly ei vie työpaikkaasi. Mutta joku tekoälyä käyttävä todennäköisesti vie, jos et itse ota sitä käyttöön.

Antti Merilehto on Suomen johtavia tekoälyasiantuntijoita ja harvoja, joilla on kokemusta niin myynnin johtamisesta kuin liiketoimintavastuusta. Hänen mukaansa tekoälyn aikaansaama muutos on samaa luokkaa kuin internetin tulo. Tietotyön tuottavuus kasvaa varmasti.

− Tuottavuuden kasvu tulee tapahtumaan. Missä firmoissa, siihen voidaan vaikuttaa sillä, miten työkaluja otetaan käyttöön. Kaikki tulevat sen kuitenkin kohtaamaan, ja myynti ja markkinointi ovat avainroolissa siinä, mikä suunta on, Merilehto sanoo.

− Ei ole yhtään myyjää tai markkinoijaa, jota tämä ei koske. Tätä on vaikea ymmärtää ja hyväksyä. Tämä koskettaa joko aktiivisesti tai passiivisesti: muut käyttävät tekoälyä ja sinä et.

Lyhyttä peliä pelaava toteaa, että tekoälyn myötä kate kasvaa, ja sama tulos voidaan tehdä pienemmällä henkilöstömäärällä. Pitkällä tähtäimellä sama henkilöstömäärä saa tekoälyn avulla aikaan enemmän. Yhdysvalloissa MIT ja Stanfordin yliopisto julkaisivat keväällä tutkimuksen, jonka mukaan tekoäly kasvatti asiakaspalvelutyön tuottavuutta 14 prosenttia.

− Vain sillä pystytään laajentamaan, että markkinointi markkinoi ja myynti myy. Elleivät suomalaiset yritykset ja niissä myyjät ja markkinoijat pysty oman tason nostoon, korttitalo menee nurin.

Sattumien kautta

Merilehto ei ole aina tehnyt töitä teknologian parissa. Hänen uransa alkoi yhdeksänvuotiaana näyttelijänä erilaisissa lasten tv-sarjoissa. Myöhemmin tie vei esimerkiksi helsinkiläisille tutun tapahtumatalo Lepakon narikkaan ja järjestyksenvalvojaksi.

Merilehto on opiskellut aikuiskasvatuksen psykologiaa ja ollut rauhanturvaajana Bosniassa, jossa pääsi kouluttamaan Yhdysvaltain armeijaa. Opiskelu Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa taas vei vaihtoon Kanadaan ja University of North Carolinaan Yhdysvaltoihin. Myöhemmin hän työskenteli muun muassa Googlella, jossa auttoi suomalaisyrityksiä käyttämään ja myymään AdWordsia (nykyisin Google Ads) paremmin.

Merilehdon mukaan uraa on ohjannut lähinnä sattuma. Se ei kuitenkaan ollut sattumaa, että hän kirjoitti johtajille ­suunnatun kirjan tekoälystä vuonna 2018.

− Useampikin on sanonut, että se kirja muutti minun elämäni.

Löydät Antin teoksen Tekoäly − Matkaopas johtajalle Alma Talent Kirjat -sovelluksesta, jonka koko valikoimaan pääset uppoutumaan jäsenenämme maksutta. Nappaa itsellesi yksi lisensseistä Oma MMA:sta ››

Päätähuimaava vauhti

Tekoäly alkoi nostaa päätään Merilehdon ollessa Googlella noin kymmenen vuotta sitten. Toden teolla hän kiinnostui aiheesta valmistautuessaan vetämään vuoden 2016 Slushissa keskustelua tekoälyn hyödyntämisestä bisneksessä. Hän häkeltyi siitä, kuinka paljon tekoäly kehittyi jo muutaman viikon aikana.

Merilehto alkoi miettiä, kuinka voisi auttaa yrityksiä hyödyntämään tekoälyä. Lopullinen oivallus tuli kesälomareissulla, kun hän ajoi autoa ja kuunteli Googlen podcastia puolison nukkuessa vieressä.

Podcastissa kerrottiin datakeskusten jäähdyttämisen energiansäästöstä. Kaikki datakeskukset ovat uniikkeja, ja niiden jäähdytykseen vaikuttavat sadat asiat. Kun sitä optimoimaan laitettiin maailman parhaat asiantuntijat, he onnistuivat parantamaan energiatehokkuutta yhdellä prosentilla kolmessa viikossa. Googlen DeepMind-tekoälyn suoritus oli 14 prosenttia kolmessa päivässä. Tämä teki Merilehtoon niin suuren vaikutuksen, että hän päätti aloittaa kirjaprojektin.

Merilehto ei ole aktiivisesti kiinnostunut tekoälystä maalailluista uhkakuvista. Hänen mielestään suurin uhka tällä hetkellä on se, ettei työkaluja oteta käyttöön.

Kirjan ilmestymisen jälkeen Merilehtoa alettiin tituleerata tekoälyguruksi. Aiemmin hän oli tehnyt yhteistyötä yritysten eri osastojen kanssa, mutta kirja nosti hänet kulmahuoneisiin. Nyt hän toimii täysipäiväisenä yrittäjänä ja valmentaa yrityksiä tekoälyn hyödyntämisestä.

Yrittäminen ei kuitenkaan ole Merilehdolle uutta, sillä hän on toiminut esimerkiksi osa-aikaisena yrittäjänä ja ollut mukana usean yrityksen perustamisessa parinkymmenen vuoden ajan. Myynti on erityisen lähellä hänen sydäntään.

−  Vaikka yrittäjä tekee paljon muutakin kuin myy, jos hän ei myy, hän ei tee mitään.

Törmäilyautoista liikennepuistoon

ChatGPT on Merilehdolla aktiivisessa työkäytössä. Se antaa vinkkejä puhujakeikoille sekä auttaa sisältömarkkinoinnissa ja erityisesti tekstin tuottamisessa: sen avulla voi muokata ja luoda tekstipohjia sekä tiivistää pitkiä tekstejä.

− Minulla on selkeä tavoite. Aion tehdä tulevaisuudessa vähemmän töitä, mutta aion palvella enemmän. Ulospäin se saattaa näyttää samalta, mutta sisäisesti ero on suuri.

Töiden tekemisellä hän tarkoittaa asioita, jotka kokee kuormittaviksi. Esimerkiksi livekoulutuksissa hän ei tee töitä vaan palvelee.

Merilehto uskookin tekoälyn muuttavan työelämää juuri tässä mielessä: kyse ei ole siitä, että tehdään enemmän rahaa vaan siitä, miltä työpäivän jälkeen tuntuu.

− Uskon, että kun ihminen tekee ihmisen työt ja kone koneen, meillä menee kaikilla paremmin.

ChatGPT on kuitenkin vasta törmäilyauto. Lähiaikoina päästään lasten liikennepuistoon, kun Microsoft julkaisee Copilot-tekoälynsä. Siellä ajaminen muistuttaa jo astetta enemmän oikeaa autoilua. Harjoittelu on aloitettava nyt, ja yritysten on luotava tekoälyn käyttöön ohjeet oppimisen tueksi.

− Et halua olla siinä firmassa, joka ei opettele ja hyödynnä näitä. Jos työpaikallasi kielletään ChatGPT:n käyttö, irtisanoudu.

Käytännössä jokaisen on kuitenkin itse otettava vastuu tekoälyn hyödyntämisestä.

− Yksilö pystyy kohentamaan työmarkkina-asemaansa aivan järkyttävästi.

Merilehdon mukaan tekoälyn toimintaperiaate hämää usein ihmisiä. Se on digitaalinen hyödyke, joka ei kulu käytettäessä vaan päinvastoin kasvaa: mitä enemmän sitä käytetään, sitä enemmän se oppii ja paremmaksi tulee.

− Maailman jokaisella ihmisellä, jolla on kyky ja mahdollisuus käyttää päätelaitetta, verkkoyhteys ja sähköposti, on satojen miljoonien arvoinen laite käytössä täysin ilmaiseksi.

Antti Merilehto

  • Kirjoittanut kirjan Tekoäly – Matkaopas johtajille (Alma Talent, 2018).
  • Valmistui Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta, jossa opiskeli johtamista ja kansainvälistä yritysviestintää.
  • Julkaisee syksyllä yhdessä Aleksi Paavolan kanssa teoksen ChatGPT-opas, joka auttaa yrityksiä ottamaan generatiivisen tekoälyn työkalut hyötykäyttöön.
  • Ollut aktiivisesti mukana Suomen Punaisen Ristin toiminnassa nuoresta asti.
Kuvat Timo Porthan